"Expunerea Volksbank pe Romania a ramas constanta in 2011, in ciuda contextului economic nefavorabil. La sfarsitul trimestrului al treilea din 2011, pasivele Volksbank Romania se ridicau la 4,67 miliarde de euro, existand o scadere nesemnificativa, de mai putin de 40 de milioane de euro fata de trimestrul precedent. In ceea ce priveste angajamentele actionarilor fata de piata din Romania, in acelasi interval a existat o scadere a soldului imprumuturilor subordonate de circa 15 milioane de euro, insa aceasta a fost compensata din plin la sfarsitul lui 2011, prin majorarea de capital, prelungirea si acordarea de noi imprumuturi subordonate, in urma acestor masuri, fondurile proprii ale Volksbank Romania crescand cu 220 de milioane de euro", au explicat vineri pentru HotNews oficiali ai bancii.

"Expunerea Erste Group pe Romania, potrivit raportarilor pe care le facem catre BNR, a fost stabila pe parcursul anului 2011, in jurul valorii de 8,5 mld euro (sfarsitul anului - 8,609 mld euro). In plus, pe parcursul ultimilor doi ani, Erste Group si-a crescut constant expunerea reala pe Romania, plus 1,804 mld euro fata de nivelul lunii martie 2009 (6,805 mld euro), ramanand principalul finantator al economiei romanesti", au transmis oficiali ai Erste Bank din Viena.

"Nu am constatat nicio reducere a expunerilor pe care bancile le au pe Romania", a declarat si Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR pentru HotNews.ro. Declaratia vine la scurt timp dupa ce media locala nota ca, potrivit unui raport al Bancii Reglementelor Internationale, bancile straine si-au redus expunerea pe Romania in toamna anului trecut cu 2,6 miliarde de euro. Cifrele sunt in tabelul 9B, pagina a 2a (Emerging Economies- Europe) din linkul de mai sus.

Anterior, CEO-UL unei banci straine locale, declarase pentru HotNews ca nici vorba de reduceri, cifrele din Raportul BRI reprezentand diferente din re-evaluarea conform normelor IFRS a portofoliului de investitii. Oficialii BRD-GSG neaga la randul lor reducerea expunerii pe Romania. “Liniile de expunere in Euro ale Societe Generale pe BRD se mentin", a declarat pentru HotNews.ro Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD-GSG.

Potrivit lui Cercel, liniile de expunere in euro ale Societe Generale pe BRD raman in cadrul planificarii strategice a bancii, asa cum o cer si reglementarile. "Asemeni majoritatii bancilor, am initiat demersuri de diversificare a surselor de finantare in valuta: institutii multilaterale, emisiuni de obligatiuni pe care le avem in vedere, consolidarea bazei de savings locala”, mai spune Cercel.

Potrivit raportului citat, expunerea locală a băncilor străine ar fi scăzut în toamna trecută cu 2,6 mld. euro, deşi unii jucători au adus bani în plus. Bancherii austrieci ar fi tăiat expunerile pe România în trimestrul al treilea din 2011 cu circa 1,9 mld. euro comparativ cu nivelul înregistrat la jumătatea anului trecut, sub presiunile de reducere a vulnerabilităţii la risc şi de consolidare a capitalurilor. Astfel, expunerea locală a austriecilor a scăzut la 29 mld. euro, însă nu şi-au pierdut poziţia de principali finanţatori ai României. Grupurile austriece prezente pe piaţa locală sunt Erste – prin BCR, Raiffeisen, Volksbank şi UniCredit Bank Austria – reprezentată de UniCredit Ţiriac Bank.

Ar trebui urmarita sursa datelor din raportul BRI. In cazul in care aceste date sunt luate din raportarile bancilor, e posibil ca scaderea sa vina de la o operatiune a OVAG prin care s-a inregistrat vanzarea VBI si transferul Volksbank Romania, insa au de-consolidat (asta inseamna ca, desi detin 51%, in statut scrie ca e joint control si asta le permite ca in loc sa preia 100% datele de bilant ale VBRO sa le preia proportional cu participatia), ceea ce s-a intamplat la 30 sept 2011.