Moisa Altar: Daca cifra de 2.6 milioane va ramane valabila, aceasta va provoca multe rupturi in seriile de date statistice
Altar, prin mana caruia au trecut jumatate din cercetatorii din Banca Nationala si directori din bancile comerciale este cunoscut si pentru faptul ca este printre foarte putinii romani care se duce prin lume la congrese doar ca sa-i "prinda" la discutii pe laureatii Nobel in economie, cu care discuta de la egal.
Pe seama lui, finantistii glumesc spunand ca daca bancherii au in buzunarul de la piept o poza cu Mugur Isarescu, Guvernatorul poarta in buzunarul de la piept o poza cu Moisa Altar.
Citeste aici un interviu cu prof Altar acordat HotNews.ro
Romania are o populatie stabila de 19,042 milioane locuitori care formeaza 7,1 milioane gospodarii, se arata in rezultatele preliminare ale Recensamantului derulat in toamna trecuta. Potrivit datelor trimise de INS, exista 8,5 milioane locuinte (inclusiv alte unitati de locuit) si 5,1 milioane cladiri. La recensamantul anterior, desfasurat in 2002 numarul populatiei erau 21,68 milioane de locuitori. Ultima oara cand numarul de locuitori ai Romaniei a fost de aproape 19 milioane a fost in 1966. Recensamantul din '66 indica: 19,1 milioane de locuitori.
Rezultatele provizorii ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor din 20 Octombrie 2011 prezinta o prima estimare privind numarul populatiei, al gospodariilor populatiei si al fondului de locuinte.
Citeste aici mai multe despre Rezultatele Preliminare ale Recensamantului

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Chiar INSSE a recunoscut ca circa 3% dintre locuinte, in care se estimeaza ca locuiesc 1 milion de persoane, nu au fost recenzate.
Si stim cu totii exemple de persoane care nu au fost recenzate, de case pe unde n-a trecut nimeni cu acele formulare.
Apoi, exista cetateni ai Romaniei plecati la munca in strainatate si ei vor fi contabilizati la datele demografice ale Spaniei, Italiei, Germaniei, etc.
Si veti vedea cum apar de acolo inca 1,6-2 milioane de romani.
Sunt convins ca Romania are inca peste 21 de milioane cetateni, doar ca vreo 2 milioane sunt plecati de mai mult de 12 luni, au resedinta si loc de munca in alte state UE.
Populatia nu a scazut cu 2,6 milioane oameni, acestia n-au disparut, nu s-au evaporat peste noapte, s-au mutat peste frontierele actuale ale Romaniei.
Romania e una dintre tarile UE care au pierdut foarte putina populatie prin cauze naturale (deces) in 10 ani.
Intre 2002 si 2012 Romania a pierdut probabil circa 4-500.000 de cetateni, atat !
Suntem peste 21 de milioane, doar ca 2 milioane sunt 'afara', insa ei raman cetateni ai Romaniei, cu drepturi si obligatii. Italia, de ex., nu a acordat cetatenie italiana decat la circa 9.000 de romani din totalul de peste 900.000 inregistrati oficial in Italia (adica 99% raman doar cetateni ai statului nostru).
Yes sir!
Cati cai sunt John?
21 sir. Peste o ora :
John mai numara odata caii!
Yes sir.
Cati cai sunt john?
20 sir!
Dar unde a disparut unul John?!
Sir,unul zburda si nu am putut sa-l numar!
Eu cred ca datele recensamantului sunt corecte in proportie de peste 98%, dar pot fi interpretate diferit...
Cand si de ce au plecat romanii peste hotare, asta e alta problema. Majoritatea au emigrat dupa 2001, cand s-au eliminat vizele pentru romanii care calatoreau in UE. Al doilea val a fost dupa 2007, cand romanii s-au putut angaja legal, pe durata nedeterminata in anumite tari, fara sa aiba nevoie de viza de munca.
Iar pana cand nu renunta la cetatenia romana, toti acesti oameni sunt ROMANI, cu toate drepturile care decurg de aici, inclusiv cel de vot...
Dar pe ce baza spui tu ca <circa 3% dintre locuinte, in care se estimeaza ca locuiesc 1 milion de persoane>?
Daca in cle trei procente nerecenzate locuiesc un miloan de romani, tunci in restul de 97% sunt ...peste 32 de milioane!
Mai ales, ca, tot se doreste un tehnocrat care sa conduka executivul !
Si atunci, vom vedea cum se aplica in mod stiintifik(!?) teoria in pracktika !
Va recomand inlocuirea abacului cu calculatorul
Romanii care nu va ies la numaratoare sint plecati in afara .
Problema e ca datele SUNT REALE !
Nu stiu de ce unii ca asta, is depasiti de "situatia de pe teren", si altii pur si simplu il cred.
Si nu mai mir de ce a iesit ghiveciul asta .
Si asta e doar o problema dar sigur mai sint si altele despre care "dinozaurii" de la Institut n-au scos o vorba .Incompetenta n-are limite .
Apropo cine-i acest "Mare " Moisa Altar .
Asemenea nume n-am auzit in RO
Gagiu n-a predat la Spiru,cu atat mai putin la sectia'invatamant in dormitor'
Ce nu inteleg eu este ca, daca un respondent se declara stiutor de carte, acesta ar trebui sa fie lasat sa completeze singur rubricile. Pentru ca, functie de instructia intervievatorului si a intervievatului, raspunsurile pot da o alta nuanta la o sumara analiza, daca intervievatorul are un glas dulce si insinuant.
Deci, prima intrebare in orice recensamant corect ar fi: "Sunteti stiutor de carte?"
Daca raspunsul este "da" a doua intrebare ar fi: "doriti sa va competati singur chestionarul?"
In acest caz ar fi eliminate orice posibile interpretari. Si am sti unde ne plasam din punct de vedere al educatiei, al civilizatiei politice si al bunului simt.
Restul e politica de partid.
La noi statistica se abordeaza fie exagerat de teoretic si inutil pt practica, fie doar la nivel de statistica descriptiva, care la volumul si informatia continuta in date este absolut nefolositoare.
Asa ca daca cineva de la Ministerul Educatiei analizeaza acest aspect, ar fi bine sa initieze revigorarea si actualizarea cursurilor de statistica
in toate facultatile ce fac uz de date..
Dezinformarea din mass media a afectat foarte mult modul in care cetatenii au raspuns intrebarilor, la aceasta adaugandu-se motivele subiective ale fiecaruia de a fi nesincer in raspunsurile furnizate.
Sunt mult mai multe de spus... modul de alocare a sumelor pentru publicitate, programe, sectorizarea INTERGRAPH, etc.
Pacat de banii cheltuiti care nu vor oferi datele REALE atat de necesare.
Acestia raman cu cetatenie romana, doar ca au rezidenta in alt stat, dar ei raman romani, cu toate drepturile (inclusiv votul) si obligatiile legale.
Sunt alte sute de mii de romani plecati in Germania, UK, Belgia, Cipru, Elvetia, chiar si in Finlanda.
In clar, nu au disparut 2,6 milioane oameni, e o certitudine ca circa 2 milioane dintre acesti 'disparuti' sunt in UE.
Interesant e ca minoritatea maghiara din Romania ramane la procentul de 6,5% dar numai comparat la rezidentii din Romania, nu la toti cetatenii romani !
Daca ar fi calculati si cei 2 milioane de romani din diaspora, atunci ponderea maghiarilor ar scadea la sub 5%, cosmarul UDMR.
E principalul motiv al faptului ca UDMR se opune cu incrancenare votului prin corespondenta, liderii UDMR au inteles deja ca minoritatea lor a scazut mai mult decat restul populatiei Romaniei.
In Europa asta fara frontiere exista in continuare 21 de milioane de cetateni romani, doar ca 10% dintre ei s-au mutat in alta tara ! Si asta e doar partial o drama pt Romania, avem avantaje financiare foarte mari, e vorba de miliarde de euro transferate anual de catre acesti romani din diaspora !
De ce le e greu sa inteleaga ca lumea PLEACA din tzara? Ia ganditi-va, cate din cunostiintele dumneavoastra au plecat in strainatate de la ultimul recensamant? Pun pariu ca o sa va iasa procentual o corelatie buna cu recensamantul.
inaintea mea:multi au parasit tara su nu putin,au primit ori prin casatorie ori la timpul potrivit cetateniile tarilori respective!
Sunt f.multi romani,care au parasit tara imediat dupa revolutie si au cerut cetateniile statelor unde s-au stabilit .Nu sunt ei 2 milioane,dar uite asa se aduna si ajungem la acea marja de +/-
In UE este o nerozie si o ineptie totala cand uzi vorbind toti guristii de pripas, presedinti si politicieni, care in viata lor nu au pus mana pe o carte, sau sa citeasca un articol stiintific in domeniul economiei, iar acesti politruci isi permit sa conduca o corabie in deriva, fara carma si fara busola!
Recensamantul de la noi a fost facut in varful pixului de fatuci pe tocuri, care au pus date din burta si apoi la Statistica pe baza unui program statistic facut fara cap si fara coada sau prelucrat niste date eronate si imprecise!
Si atunci ce rost are sa cheltuiesti o gramada de bani sa faci asa ceva in loc sa folosesti banii in scopuri nobile si utile?
Si mai cred ca datele cele mai eronate sunt in orasele mari ca bucuresti..ca in cele mici, oamenii se cunosc intre ei...eu as mai face din nou recensamantul in bucuresti...dar cu oameni bine pregatiti..nu cu tineri care nu stiu de capul lor....
Intr-o zi se va afla si numarul adevarat de romani...
L-ati uitat pe Dl Virgil Vioneagu, ala beat de la Statistica in zilele alea cu recensamantul ?!
Pai, ce sa mai stepti de la Statistica lui?!
Da, e adevarat, nu ii da mintea afara in casa. Dar ia zi si asa: cauta tu specialisti buni in IT si da-le frumoasa suma de 300-400 de euro ca salariu net. Si vezi ce iti iese. (pentru cei din mediul rural, un junior IT in Bucuresti castiga 500-800 de euro, un senior arhitect intre 1500 si 2500 de euro, net)
E usor sa urli pe strazi ca ai doctori sau specialisti in IT prosti, dar atat timp cat ii platesti mizerabil, nici nu o sa ai altceva.
Situatia a mai complicata decat crezi tu, aruncand totul pe PDL-ul porticaliu.
Concret, trebuie ca legea salarizarii unitare sa intre in paine. Iar pentru punctele unde ai nevoie de specialisti de varf (finante, IT, medicina de top) sa ai niste coeficienti foarte buni, sa fii cat de cat aproape de mediul privat.
Dar si asta e al naibii de greu, in administratia corupta din Ro: un milion de pile se vor angaja pe aceste posturi, chiar daca sunt proaste bata.
So, gandeste dincolo dece crezi tu, ca mafia portocalie strica tot. Stai, ca o sa plece si astia si o sa vezi ca viata e complexa si are multe aspecte..
Iar azi dupa 7 ani vad ca PDL=PSD.
Restul nu mai conteaza, nu ma incalzeste deloc ca si PSDul facea la fel sau ca USLul va face la fel.
PDLul a promis schimbarea a ceea ce era inainte si de care romanii se saturasera.
Nu a facut nimic altceva decat ce-au facut inainte cei de la celelalte guvernari, PDL nu difera de celelalte partide, iar guvernarea alaturi de UNPRul traseistilor lui Gabriel Oprea(seful Mafiei personale a lui Nastase, cum ii zicea Traian Basescu in 2004) mi-e suficient sa-i arunc la groapa istoriei la fel ca pe celelalte partide !!
Aceeasi mizerie politica, acum sunt la ciolan portocalii, pe urma vor veni USListii, de nici un fel nu-i doare de Romania, de romani.
Ar trebui sa nu ne mai amagim, aceasta e relitatea. Traim in vremuri cu schimbari in proportie geometrica iar neadaptarea ne-a adus aici. Dinozautii din orice domeniu franeaza progresul Romaniei si maresc decalajul fata de tarile civilizate.
De ce nu s-au coordonat marile genii inainte de recensamant si apar apoi toti sa critice?
Voi nu ati inteles care este defapt cel mai important lucru in declaratia d-lui Altar...si anume ca vor exista rupturi structurale in seriile de date !!! aveti habar ce greu este sa lucrezi cu astfel de date ???
Si lui i se rupe firul uneori, iar in problema cu minusurile procentuale. i se rupe de mult.
Cu milionu asta macar intra PDL`u in parlament. Hai noroc!
Sunt sau nu luati in considerare ? caz concret
Sunt plecat din 1990 cu famila si naturalizat in USA.
Mai sunt sau nu cetatean roman ?
Din anul 2004 si pana in prezent avem un Presedinte!
Ne poate spune INSSE cati romani au plecat din tara pana acum de cand este Presedinte D-l Basescu?
Vor mai pleca ,fiti fara grija! In tara nu mai avem sperante!
Problema e ca multi is educati, multi is muncitori calificati, stiu destui doctori, ingineri, profesori plecati.
Deja Romania se confrunta cu probleme serioase, nu mai indreptati lucrurile din pix. Viitorul nu suna prea bine. Uitati-va la educatie, sistemul medical, pensii etc.
Ma si intreb cum draq astora nu le vine sa creada ca populatia Romaniei a scazut...