"Parerea mea este ca populatia nu a putut sa scada cu 2,6 milioane, adica cu circa 12%! Daca cifra de 2.6 milioane va ramane valabila, aceasta va provoca multe rupturi in seriile de date statistice. In privinta cifrelor anuntate de INSSE, exista o contradictie chiar intre cifrele din primul tabel din comunicatul oferit de INSSE, si anume: "POPULAŢIA DIN STATISTICILE CURENTE la 1 iulie 2011 (21.354.396)". In cazul in care adunam cifrele din tabelul care se refera la populatia stabila, la populatia plecata pe o perioada mai indelungata si la persoane temporar prezente, totalul face 20.254.866. Ramane neexplicata o diferenta de circa 1.1 milioane locuitori. Va reamintesc ca in perioada 1992-2002, populatia Romaniei a scazut cu 1.13 milioane locuitori. Cred ca numarul celor plecati in strainatate este mult subestimat, iar procesul de recenzare a avut numeroase carente", a declarat pentru HotNews profesorul Moisa Altar, o legenda a ASE si fondatorul Scolii de Excelenta DOFIN.

Moisa AltarFoto: HotNews.ro

Altar, prin mana caruia au trecut jumatate din cercetatorii din Banca Nationala si directori din bancile comerciale este cunoscut si pentru faptul ca este printre foarte putinii romani care se duce prin lume la congrese doar ca sa-i "prinda" la discutii pe laureatii Nobel in economie, cu care discuta de la egal.

Pe seama lui, finantistii glumesc spunand ca daca bancherii au in buzunarul de la piept o poza cu Mugur Isarescu, Guvernatorul poarta in buzunarul de la piept o poza cu Moisa Altar.

Citeste aici un interviu cu prof Altar acordat HotNews.ro

Romania are o populatie stabila de 19,042 milioane locuitori care formeaza 7,1 milioane gospodarii, se arata in rezultatele preliminare ale Recensamantului derulat in toamna trecuta. Potrivit datelor trimise de INS, exista 8,5 milioane locuinte (inclusiv alte unitati de locuit) si 5,1 milioane cladiri. La recensamantul anterior, desfasurat in 2002 numarul populatiei erau 21,68 milioane de locuitori. Ultima oara cand numarul de locuitori ai Romaniei a fost de aproape 19 milioane a fost in 1966. Recensamantul din '66 indica: 19,1 milioane de locuitori.

Rezultatele provizorii ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor din 20 Octombrie 2011 prezinta o prima estimare privind numarul populatiei, al gospodariilor populatiei si al fondului de locuinte.

Citeste aici mai multe despre Rezultatele Preliminare ale Recensamantului