Mihai Tanasescu, FMI: Ar trebui mai mult activata politica natalitatii. Cifrele privind Recensamantul vor duce la schimbari profunde in politicile publice privind sanatatea si educatia
"Mai mult, stim ca populatia imbatraneste, ca vom asista la o crestere la cheltuielile privind securitatea sociala, astfel incat cred eu ca datele Statisticii vor provoca o reactie adecvata si profunda la nivelul politicilor publice. Nu in ultimul rand participarea mai puternica a sectorului privat la atragerea de resurse suplimentare pentru ca serviciul public de sanatate sa fie superior", a mai spus Tanasescu pentru HotNews.ro
Reamintim ca, potrivit INSSE, Romania are o populatie stabila de 19,042 milioane locuitori care formeaza 7,1 milioane gospodarii, se arata in rezultatele preliminare ale Recensamantului derulat in toamna trecuta. Potrivit datelor trimise de INS, exista 8,5 milioane locuinte (inclusiv alte unitati de locuit) si 5,1 milioane cladiri. La recensamantul anterior, desfasurat in 2002 numarul populatiei erau 21,68 milioane de locuitori. Ultima oara cand numarul de locuitori ai Romaniei a fost de aproape 19 milioane a fost in 1966. Recensamantul din '66 indica: 19,1 milioane de locuitori.
Rezultatele provizorii ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor din 20 Octombrie 2011 prezinta o prima estimare privind numarul populatiei, al gospodariilor populatiei si al fondului de locuinte.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
in felul asta o sa creasca rata natalitatii...
s-au...sunt confuz? :(
generatia (si patura sociala) care ar trebui sa faca astazi copii pentru a asigura viitorul tarii este aceeasi care este impovarata cu taxe si impozite din care traiesc prea multe milioane...
vreti natalitate sanatoasa? lasati-le tinerilor macar 60-70% din ce produc si se vor ocupa ei de restul...
Statele 'sociale' europene se prabusesc unul dupa altul si devine evident ca Europa nu mai poate sustine o solidaritate inter-generationala fara a relansa natalitatea.
Pentru ca a importa orbeste non-europeni e o operatiune cu bilant negativ, imigrantii costa mai mult decat produc, pentru ca exista un soc al culturilor care se termina cu masacre, atentate, comunitarisme sau ghetouri ideologice sau etnice, pentru ca Europa devine doar o versiune mai spalata a lumii islamice, africane sau asiatice, adica moare, dispare, nu mai e Europa.
Putem incuraja femeile educate sa aiba copii doar daca le construim crese, gradinite, maternitati bune si le explicam ca pur si simplu batranetea lor linistita depinde fundamental de protectia pe care le-o vor asigura descendentii.
Un cuplu fara copii e unul caruia nu-i mai pasa de 'ce va fi' peste 50 de ani, cand nu vor mai putea munci si vor spera ca vreo forma etatica ii va salva de la mizerie.
Un cuplu cu un copil e ca un parior la cazinou care pune totul pe un singur numar.
Un cuplu ce are 2 copii e deja unul responsabil si constient de ce urmeaza, unul cu 3 copii e idealul care ar inversa tendinta.
Romania nu a pierdut 4 milioane locuitori sau cetateni, ci 2 milioane in 20 de ani, pentru ca alte 2 milioane traiesc si muncesc in strainatate si n-au fost numarati la recensamant (ii vom regasi in statisticile Italiei, Spaniei, Germaniei, etc.).
Ce e grav e ca nu pierdem doar forta de munca dinamica, tanara, ci o intreaga elita si nici o tara nu rezista fara cetatenii ei mai inteligenti si mai educati (2-4% din total), asa cum un corp intra in stare vegetativa daca creierul e in coma/debransat.
Iar statul ce incurajeaza? Locuri de munca NU, plecarea in strainatate DA.
P.S. Personal ma deranjeaza folosirea in exces a termenului "cuplu". Oamenii care doresc in strafundul sufletului copii trebuie sa se hotarasca: copii nu se fac in "cuplu". Copii se fac in familie, adica dupa semnarea unui contract social la primarie si a unui contract moral in fata lui Dumnezeu. Adica dupa asumarea RESPONSABILITATII!
Dar daca am fi maine doar 100 de oameni in tara ? Ei bine toti am fi multimiliardari cu fundul pe tot ce a mai ramas resursa in tara asta .
Folositi-va mintea , cresterea infinita a dat deja cu capul de tavan si doar pe asta nu o facura-ti - sa incercari repornirea ei sacrificandu-va copiii .
Cei peste 2 milioane de romani lipsa sunt plecati in strainatate si traiesc bine mersi. Vizionand numai acele posturi de stiri poate ca nu ai aflat inca asta.
Probabil ca la A3 si RTV ei sunt considerati nimiciti fiindca asa servesc mai bine interesele patronilor de acolo.
Culmea e ca asa "nimiciti" cum sunt ei mai ajuta si tara asta plina de indivizi care nu stiu decat sa astepte sa-i salveze statul pentru simplul merit ca s-au nascut pe plaiuri mioritice.
Aia care traiesc bine mersi, nu conteaza. Traiesc pentru ei si pentru tarile in care s-au instalat. Insa crede-ma, copiii tai (desi ma indoiesc ca ai) vor avea o situatie destul de grea, in raport cu aia din tarile in care traiesc "bine-mersi". Ei nu ajuta tara asta "plina de indivizi", ajuta tarile respective. Tara asta o ajut eu, platind taxe si impozite pentru mine si pentru angajatii mei, astfel incat pensionarii sa-si ia pensia iar tu sa poti sa-ti primesti plata pentru postarile (inferioare, de altfel) de pe formuri.
Pe mine nu ma intereseaza patronii de televiziuni decat prin prisma faptului ca li se datoreaza in buna parte situatia morala si culturala a oamenilor. Toti sunt ca tine, ca stapanii tai si la fel cu toti cei care au "condus" Romania in ultimii 22 de ani. Nici macar nu ma intereseaza cine, cum si de ce. Doar trag linie: ce sperau oamenii acum 22 de ani si ce a iesit...
-GENOCÍD, genociduri, s. n. Crimă comisă cu intenția de a distruge un grup uman, național, etnic etc. – Din fr. génocide.
Sursa: DEX '98
Dumneavoastra ati afirmat ca este vorba de un genocid iar acest lucru se incadreaza perfect pe logica celor doua posturi de televiziune la care am facut referire.
Nu aveam de unde sa stiu ca nu aveti televizor.
Fara nici o suparare , dar in opinina mea faptul ca uni oameni pararesc o tara pentru un trai mai bun in alta tara nu se numeste genocid.
Daca nu ar trai mai bine decat traiesc acasa ma intreb de ce au plecat .
Credeti ca sunt masochisti ?
Fata de bastinasi din tarile in care au emigrat cred ca traiesc mai prost la aceleasi conditii de munca .
Recunosc ca pretul platit pentru asi asigura un venit este foarte mare si din acest motiv cred ca merita respectul nostru.
PS. Va rog sa ma scuzati ca uneori nimeresc tastele gresit. Imi pare bine ca totusi ati inteles ce am dorit sa spun.
Toti cei de aici sunt postaci pentru simplul motiv ca isi scriu comentariile .
De ce va doare ca cei care au plecat traiesc bine mersi ?
De ce credeti dumneavoastra ca au plecat in alte tari ?
Credeti ca aveau atatea locuri de munca la dispozitie incat nu stiau ce sa aleaga .
In opinina mea o situatie destul de grea o au si o sa o aiba puturosii si cei invatati sa traiasca din smecherii si furtisaguri.
Ce inseamna in opinina dumneavoastra o situatie destul de grea ?
Cea in care nu ai jeepan si vila cu 3 etaje?
Aveti cumva relatii la SRI incat sunteti atat de sigur ca sunt platit pentru postari?
Intamplator si eu sunt in situatia dumneavoastra in raport cu statul roman si nici mie nu mi-a convenit cand am trecut de la impozit de 3% la factura la impozit de 16% la profit. Numai ca am inteles ca asta este situatia. Am resimtit direct faptul ca cifra de afaceri din 2008 a scazut an de an si tin sa va precizez ca nu am afaceri cu statul si nici nu cunosc personal vreun politician de la noi.
In rest sunt surprins sa intalnesc atata manie proletara la un intreprinzator.
strategie nationala de readucere in tara a cat mai multor tineri plecati la studii/munca si un program national de infrastructura pentru copii si mame.
Ambele trebuie considerate chestiuni prioritare, de securitate nationala.
Daca le ignoram si aruncam doar cu niste noi alocatii sau stimulente financiare, vom incuraja natalitatea in medii paupere (consecinte sociale grave si povara asupra societatii in urmatorii 20-30 de ani!) si 'fuga creierelor' va continua (pe masura ce tot statul roman le va pregati cu mari cheltuieli pt folosul altor natiuni!).
Aceste doua masuri pot fi insotite de altele, de natura financiar-fiscala, educationala (in privinta descurajarii avortului), culturala (comuniunea cu etnia, poporul, rasa europeana).
Nici un fel de tratat al UE nu ne interzice asa ceva, dimpotriva, si alte state cauta disperat masuri de relansare a natalitatii si de limitare/diminuare a imigratiei non-europene.
Un exemplu, Romania si Rep. Moldova se pot intari demografic reciproc intr-o uniune statala (fireasca pentru ca suntem acelasi neam) si chiar actul in sine ar fi o incurajare si o speranta spre un viitor mai sigur.
Poate nu uitam sa ne apropiem pe cat de mult posibil de cele 2 milioane de etnici romani din Timoc si Voivodina, din regiunea Vidin, din Bucovina si Maramuresul de nord, din sudul Basarabiei, de peste Nistru pana la Balta, din Jula si Micherechi, pentru ca si ei sunt si pot fi un extraordinar rezervor demografic pt neamul romanesc.
Romania ar face bine sa caute descendentii romanilor de prin lumea larga (ca la noi, de pilda, nici nu se stie ca unul dintre fondatorii Australiei moderne e roman), e vorba de alte milioane de oameni cu zestre genetica si culturala romaneasca.
Deocamdata, suntem dezorganizati si confuzi, avem un stat fragil ce lupta greu cu coruptia si o clasa politica imbecila, suntem victimele propriei lipse de disciplina si de determinare.
PS: sa nu ma intelegeti gresit, eu traiesc foarte bine aici la fel cum am trait bine si pe alte meleaguri (si fara caini pe strazi, de exemplu) si cum, probabil, as trai destul de bine in Australia. Problema este ca am obligatia sa ma gandesc si la viitorul copiilor mei. Vedeti, noi nu avem un Stat, cum spuneti Dvs. E altceva, o alta forma de organizare...
SUCCESURI !!!!!!!!!!!
O a doua: STOPAREA sau macar incetinirea EMIGRATIEI. Pt ca scaderea nu e atat a nasterilor, cat plecarea unui numar extrem de important (aprox 3 mil) de tineri adulti, la varsta productiva, care-si vor plati impozitele si plus valoarea muncii lor in tari straine.
Iar pt asta, SANSELE UNUI ADULT LA PROPRIA REALIZARE TREBUIE SA CREASCA IN ROMANIA! Calitatea serviciilor statului, accesul pe piata muncii, sentimentul de protectie (sociala, medicala), valorizarea persoanei si a familiei, in fapt si nu in palabre de politicieni nesimtiti.
Eu NU cred.
Cei care dati - la postarea lui Mircea , va rog eu sa facei un efort si sa scrieti si cateva randuri care sa justifice actiunea voastra.
Sa inteleg ca afirmatiile lui Mircea sunt false ?
Adica voi sustineti ca :
- In statele dezvoltate economic populatia nu este in scadere comparativ cu cea din statele slab dezvoltate economic
- Femeia care este salariata face mai multi copii decat o femeie casnica.
si asi adauga eu
- Femeile cu un grad de educatie peste medie fac mai multi copii decat cele cu o educatie sub medie
Mai fratilor daca voi credeti asa ceva inseamna ca traiti intr-o realitate paralela .
Sper ca dupa ce inchideti televizoarele va culcati impacati, linistiti si fericiti ca cei din televiziune au grija de voi.
Caz concret: la o intreprindere cu 2000 angajati in 1990, acum lucreaza 80; si dupa toate ingineriile financiare mai e si in insolventa. Afacerea are eticheta "PSD".
Ce natalitate vrei ???r-rom-a-na?
Pentru detalii, cauta la :
http://www.jurnaluldevineri.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1657:geoan-a-invins-impreun-cu-nstase-cuprom-ul
http://www.adevarul.ro/locale/zalau/Disponibilizatii_pagubasi_de_la_Cuprom_0_310169161.html
Reduceti indemnizatia de concediul, de la 85% undeva asa la vreo 300 RON. Cine vrea copii, ca na unele familii se vor si ele implinite, vor face unu, doi acolo.....e treaba lor.
Daca masurile nu sunt luate cu discernamant si totul se rezuma la a mari alocatia pentri copii rezultatele vor fi tragice.
Cred ca odata cu cresterea populatiei va creste si infractionalitatea fiindca in asfel de conditii cei care vor face multi copii vor fi preponderent cei fara educatie si foarte saraci, incapabili sa-si modeleze copii pentru o societate moderna.
Mare grija cu cresterea natalitati. E usor sa faci copii.
Mai greu este sa le oferi conditii sa se integreze in societate cand devin adulti.
Ce o sa facem , o sa facem invatamant obligatoriu pina la nivel de doctorat ca sa aiba si ei o ocupatie?
Si nu , nu o sa reusim sa scapam cumva de ce se va intampla pe glob , Romania nu e o insula . Deja avem nevoie pentru aia cati suntem de importuri , de la petrol la mancare . Mai intai sa prosperam , apoi sa ne gandim la cresterea populatie , asa e logic ( si asa procedeaza familiile educate ) .
Sunt convins ca cei care au acces la net si citesc astfel de articole sunt peste media societatii ca educatie dar citind mai sus unele din comentarii imi dau seama cat de jos suntem si cat de superficial tratam aceste probleme.
Sunt unul dintre cei care ar trebui sa aiba copii si din pacate nu am curaj intr-o astfel de societate. Sunt foarte aproape sa plec si nu pentru 6 luni ci pentru multi ani, in Ro sansele sunt scazutee in primul rand datorita calitatii a oamenilor. Sa o recunoastem deschis - nu s-a progresat in ultimii 70 de ani si nici macar in ultimii 20 in privinta educatiei si calitatii oamenilor. Si de aici avem si vom multe consecinte! Nu autostrazile ne lipsesc ci oamenii!! Fericirea sociala exista nu numai ca si concept (nu e cazul la noi...)
Pana la urma daca suntem mai putini nu e neaparat rau, decat multi si ...ca acum mai bine asa. Problema este repartitia pe varste pentru ca cineva trebuie sa munceasca si peste 10-20-30 de ani. Si unul dintre posibilele raspusuri aici e ca pensie pana la 70 de ani o sa fie ceva utopic. Mai exista solutia ff probabila a cateva milioane de chinezi si indieni. Nu radeti, mai vorbim peste 10-20 de ani!
"You want the truth? You can't handle the truth" - este o replica celebra, acum astept minusurile sa vedem cat de mult va doare!
Este groaznic ca traim intr-o tara in care toata mizeria se ascunde sub pres iar istoricii si mass-media se face ca ploua cand este vorba de cei care au distrus cu adevarat tara asta.
Probabil ca abia peste alti 20 de ani vom afla mecanismele prin care firmele de intermediere infintate dupa revolutie de fostii activisti PCR si de fosti securisti au devalorizat munca de generatii a parintilor si bunicilor nostri populatia fiind prostita cu niste certificate care sunt bune de pus in rama si pastrate pentru posteritate cu mesajul corespunzator din care sa invete toata lumea ca asa ceva este de fapt o inselatorie.
Ati uitat repede ca avortul era interzis si ca mamele si bunicile noastre erau verificate precum bovinele in fabrici si uzine, ce rusine si ce chinuri au indurat numai ele stiu. Ati uitat ca nu erau masuri contraceptive, ati uitat tratamentele celor cu handicap (cautati pe youtube) asemanatoare celor din lagarele naziste. Vedeti doar partea plina si anume ca aveti ce manca pentru ca va platim pensiile...Imi este rusine ca sunt din acelasi popor si aceeasi specie cu voi, cei care ganditi asa!
"..un popor de tampiti.." - Petre Tutea
INSA, compania multionala la care lucram nici nu a vrut sa auda de part-time - conditiile au fost ori ma intorc la programul de dinainte (care insemna oricum mai mult de 8h pe zi, ca la orice multinationala) ori nu ma mai intorc deloc. Ceea ce m-a mirat pentru ca in alte filiale din diferite tari ale aceleiasi companii am intalnit mame care lucrau in regim de part-time, dupa un orar bine stabilit (si tineau foarte mult sa fie respectat de ceilalti).
In unele tari angajatorul este obligat prin lege sa respecte optiunea de part-time a unei angajate care a nascut. De ce nu se poate si la noi? De ce trebuie neaparat sa fie full 8h (care sunt de fapt 10, plus inca 2 ore dus-intors de la birou si uite ca s-a terminat ziua)? Chiar si dupa 2 ani, tot nu pot sa ma desprind de copii si sa ma multumesc sa-i vad doar 2 ore seara si in weekend. Ce fel de mama petrece doar 2 ore pe zi cu copilul?
Nu pretind aceeasi bani, doar mai mult timp ptr copii desfasurand in acelasi timp o activitate profesionala. Si nu sunt singura care gandeste astfel.
Ce poate sa faca statul roman pentru asta?
Trebuie doar legislatia necesara, mana in mana cu fiscalitatea. Da' n-ai cu cine bag seama si ce e mai rau...unii cetateni is refractari la asa ceva.