Luam cifrele INS. Pe primele 9 luni din anul trecut, Produsul Intern Brut a fost de 388651,4 milioane lei preţuri curente. La cursul mediu din anul trecut, asta insemna circa 92536,0476 mil euro. Raportat la cifra oficiala a populatiei, reveneau cam 4268,26 euro/cap de locuitor. Cu noile date privind populatia, valoarea PIB/capita urca la 4870 euro. O diferenta de 600 de euro. La fel, datoria publica/capita nu mai ramane la 4750 eur ci urca la 5130 euro. Tot mica ramane, comparativ cu alte tari, dar e la un alt nivel. Trebuie oare re-evaluate statisticile macro avand la dispozitie noile date de la Statistica?

  • Lucian Croitoru, BNR: va fi afectat și potențialul de creștere economică

Lucian Croitoru in studioul HotNews

Lucian Croitoru in studioul HotNews

Foto: Hotnews

In măsura în care populația scade iar restul indicatorilor raman constanti, aceasta scadere poate afecta populația ocupată, ca număr, ca structură pe vârste. Deci va afecta și potențialul de creștere economică. Se știe că productivitatea maximă a unei persoane se atinge într-o anumit perioadă vieții, depinzând și de profesie. În plus, caeteris paribus, scăderea populației se reflectă în volumul cererii agregate.

Dar, atenție, scăderea nu a avut loc peste noapte. Toate efectele asupra potențialului s-au materializat deja. Potențialul real nu este afectat de faptul că noi am aflat că a scăzut populația, deoarece efectele scăderii asupra potențialului erau deja manifeste. În urma apariției noilor date se vor modifica, probabil, estimările anterioare privind pib-ul potențial, probabil prin scădere. Adică se va face o apropiere între PIB potențial de facto și cel estimat. Dar PIBul potențial real efectiv nu se schimbă în urma apariției datelor.

Ceea ce s-ar putea schimba este rata de ocupare (populația ocupată/populație) sau rata șomajului (număr de șomeri/populație activă), dacă și populația ocupată și populația activă au scăzut la rândul lor.

Trebuie, de asemenea, analizate și sursele scăderii populației. Migrația permanentă, natalitatea, mortalitatea au implicați diferite în ceea ce privește viitorul.

  • Daniel Daianu: am asista la o imbunatatire a ratei de participare pe piata muncii

Nu trebuie sa fie cineva economist pentru a intelege schimbarea datelor per capita. Cifrele s-ar schimba si in ce priveste relatia

Daniel Daianu

Daniel Daianu

Foto: AGERPRES

intre populatia ocupata (oficial si neoficial/cea din economia subterana) si restul populatiei din Romania. Adica, am asista la o imbunatatire a ratei de participare pe piata muncii.

As adauga aici ca la noi este multa populatie ce opereaza in economia subterana, care invalideaza in masura semnificativa relatia (pe care o deplangem toti) intre populatia activa si cea neocupata (potrivit statisticii oficiale). Cat priveste nivelul PIB-ului in anii de "depopulare" (plecare masiva de forta de munca), numerosi dintre cei plecat au trimis bani celor ramasi acasa, adica au sustinut cererea agregata interna, deci si locuri de munca. Un necaz este insa ca au plecat si dintre cei mai performanti cetateni, ceea ce a erodat capitalul uman.

Este notabil ca aceasta scadere dramatica a populatiei a avut loc intr- perioada de crestere economica (pana in 2009), care ar putea sa surprinda daca stabilim o relatie stricta intre populatie (stocul ei activ) si PIB. Pe de alta parte, remiterile lor de bani, asa cum am subliniat, au sustinut bine cererea agregata ani buni (au fost ani in care au intrat 6-7 miliarede euro remiteri). In ultimii ani insa situatia s-a schimbat, nu mai intra bani ca altadata.

Cat priveste PIB-ul potential aici conteaza interjocul intre factori care amelioreaza capitalul uman vs. factori care il deterioreaza. Cat priveste capitalul fizic si stocul de tehnologii, depinde de impactul crizei. Acolo unde se criza obliga la retsructurare pozitiva (noi tehnologii) efectul este bun; acolo unde este numai supravietuire, fara investitii, viitorul nu este bun.