Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI si CE: Dupa o crestere de 2,5% in 2011, Romania ar putea creste cu pana la 2% in 2012

Misiunea comuna a Fondului Monetar International si Comisiei Europene in Romania a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru tara noastra in 2012, de la 1,8 - 2,3% la 1,5 - 2%, pe fondul crizei din zona euro, a declarat reprezentantul Comisiei Europene la Bucuresti, Istvan Szekely. "Anticipam ca in 2011 cresterea economica a fost de 2,5%. Situatia din Europa s-a deteriorat. Efectele acestei stari din Europa vor afecta Romania. Anticipam 1,5-2% crestere in Romania, adica mai mult decat media UE. Cresterea consumului va fi cruciala pentru a obtine aceasta crestere", a declarat si Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, la conferinta comuna de presa a Fondului Monetar, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Romania a inregistrat in 2011 o crestere de 2,5%, potrivit oficialilor FMI. Pe de alta parte, cele trei institutii internationale arata, in declaratia publicata in urma misiunii de evaluare in Romania, ca intreprinderile de stat din tara noastra "continua sa aiba nevoie urgenta de reforme accelerate pentru a deveni mai eficiente. Aceste reforme includ vanzarea unor pachete minoritare sau majoritare de actiuni intr-o serie de societati si introducerea managementului privat. Recent adoptata lege a guvernantei corporatiste in intreprinderile de stat reprezinta un pas important in solutionarea ineficientelor. Sunt in curs de implementare strategii de reducere a arieratelor si de asezare a intreprinderilor de stat pe baze sanatoase din punct de vedere financiar", se arata in declaratie. In plus, şeful misiunii Comisiei Europene în România, Istvan Szekely, a mai anuntat ca liberalizarea preţurilor la energie pentru populaţie a fost stabilita pentru perioada 2013-2017. Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013. Conform înţelegerilor anterioare cu instituţiile internaţionale, tarifele reglementate la energie şi gaze trebuiau eliminate treptat până la finele anului 2013 pentru consumatorii industriali şi până în 2015 pentru populaţie. Reprezentantii Fondului Monetar, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se aflau la Bucuresti din data de 25 ianuarie, iar misiunea de evaluare s-a incheiat ieri, cand au fost prezentate concluziile acesteia.

Tata Motors isi mentine interesul pentru o investitie in parcul industrial de la Jucu

Grupul auto indian Tata Motors este in negocieri cu autoritatile din judetul Cluj pentru o posibila investitie in parcul industrial Tetarom 3, a declarat seful CJ Cluj, Alin Tise care a facut si in trecut declaratii pe acest subiect. In aprilie 2011 Tise spunea ca se poarta discutii cu grupul Tata pentru o investitie de zeci de milioane de euro. Indienii nu au confirmat in mod explicit interesul pentru tara noastra, insa seful grupului declara in august anul trecut ca Europa de Est este o zona in care ar putea deschide unitati de productie. Compania indiana, care vinde cea mai ieftina masina din lume, vrea sa isi extinda productia si ia in calcul deschiderea unor uzine in Europa de Est si Indonezia, spunea in august 2011 Ratan Tata, la adunarea generala a actionarilor.

Gazprom a anuntat ca nu poate livra gaze suplimentare pentru Europa

Gigantul rus Gazprom nu poate asigura livrarea unor canititati suplimentare de gaze cerute de tari din Europa occidentala pentru a face fata valului de frig, a declarat sambata directorul adjunct al companiei. Oficialul a dat insa asigurari ca volumele prevazute in contractele actuale au fost respectate. In tara noastra, alimentarea cu gaze naturale a tuturor consumatorilor se desfăşoară în condiţii normale, toate sursele de aprovizionare fiind asigurate, a anuntat Ministerul Economiei, precizand ca importurile de la Gazprom sunt la nivelul solicitat de România.