In luna decembrie 2011, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2209 lei, in crestere cu 155 lei fata de luna noiembrie. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1604 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 113 lei (7,6%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (4348 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (928 lei).

  • Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real pentru luna decembrie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 107,4%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 128,8%, cu 8,8 puncte procentual mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2011.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

  • Decembrie 2011 comparativ cu Noiembrie 2011

In luna decembrie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna decembrie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), precum si a disponibilizarii salariatilor cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 27,1% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 23,4% in telecomunicatii;

- intre 17,0% si 20,0% in fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de editare;

- intre 14,0% si 17,0% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din tutun, colectarea si epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distributia apei;

- intre 12,0% si 14,0% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, fabricarea echipamentelor electrice, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna noiembrie a primelor ocazionale, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte) ori dificultatile financiare din sectorul economic.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 14,2% in alte activitati extractive;

- intre 2,0% si 4,5% in extractia minereurilor metalifere, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite).

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in:

- sanatate si asistenta sociala (0,7%) - ca urmare a platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici.

- administratie publica (0,6%) - ca urmare a acordarii de sume restante pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna.

In activitatea de invatamant s-au inregistrat o usoara scadere a castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie (-1,8%) - ca urmare a reducerii platii cu ora a cadrelor didactice cauzata de vacanta scolara. Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna decembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 21,1% in sanatate si asistenta sociala, cu 14,2% in invatamant, respectiv cu 12,3% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna decembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 19,1% in sanatate si asistenta sociala, cu 18,7% in administratia publica, respectiv cu 11,3% in invatamant.

  • Decembrie 2011 comparativ cu Decembrie 2010

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,9%.