Liderii coalitiei de guvernare din Grecia nu au reusit sa ajunga la un consens dupa o serie de obiectii legate de o noua cura de austeritate, solicitata de creditorii internationali pentru eliberarea transei din pachetul de ajutor extern, relateaza agentia AFP.

In ciuda spectrului intrarii in incetare de plati, in luna martie, primul ministru Lucas Papademos, tehnocrat, nu isi poate convinge aliatii socialisti, conservatori si de extrema dreapta sa inghita aceasta noua "pilula amara".

Duminica, discutiile dintre acestia s-au oprit dupa 5 ore de negocieri. Papademos spune ca liderii partidelor politice au convenit asupra nevoii de a reduce cu 1,5% din PIB cheltuielile publice prin masuri care includ taieri de salarii, pensii, ajustari si recapitalizari ale bancilor.

Dupa aceasta intalnire, cel putin doi dintre liderii partidelor din coalitie, George Karatzaferis - seful partidului de extrema dreapta LAOS - si Antonis Samaras - partidul conservator Noua Democratie, au lasat de inteles ca nu sunt dispusi sa accepte noi masuri de austeritate. Ambii au respins cererile recente ale creditorilor internationali spunand ca aceste cerinte vor continua sa "adanceasca durerea" poporului grec.

"Nu voi contribui la explozia unei revolutii a saraciei care va arde intreaga Europa", a spus Karatzaferis reporterilor, dupa ce a parasit discutiile.

Samaras a afirmat ca tara sa a fost "supusa unor cereri de austeritate imposibil de atins. Voi lupta sa previn acest lucru".

Guvernul de la Atena este confruntat cu presiunea tot mai mare a troicii creditorilor internationali - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala European - care cer o noua reducere a cheltuielilor bugetare.

Aceste taieri includ o reducere a salariului minim (750 de euro) cu 20%, o scadere cu 15% a pensiilor suplimentare si concedierea a 15.000 de bugetari in acest an.

Miza este reprezentata de punerea in practica a imprumutului in valoare de 130 de miliarde de euro agreat de Zona Euro in luna octombrie a anului trecut. Intre timp, coalitia de guvernare negociaza dur cu creditorii privati in incercarea de a reduce cat mai mult datoria Greciei, in valoare de 350 miliarde de euro.