Un guvern de tehnocrati, pentru a putea guverna cu indeplinirea unui mandat precum cel schitat mai sus are nevoie de o larga sustinere parlamentara precum guvernul Monti in Italia, a transmis HotNews profesorul de economie Daniel Daianu. Un guvern de tehnocrati ar fi solutia optima si ar ridica calitatea actului de guvernamant, insa din pacate nu cred ca un guvern de tehnocrati va fi sprijinit de partidele politice ceea ce le-ar limita puterea de decizie, spune si economistul roman Melania Hancila. In schimb, Florin Citu analizeaza scenariile de baza pe termen scurt si lung. Un guvern tehnocrat, neavand mandat politic, ar trebui sa fie echidistant (sau chiar de uniune nationala), ar trebui sa fie de scurta durata si sa organizeze alegeri anticipate, crede si Emil Stoica.

Vezi in text ce cred cei trei economisti ca s-ar potrivit cel mai bine Romaniei

  • Daniel Daianu: Demisia unui guvern nu echivaleaza automat cu instabilitate

Cateva observatii am de facut. Demisia unui guvern nu echivaleaza automat cu instabilitate, intr-o democratie;

Daniel Daianu

Daniel Daianu

Foto: AGERPRES

dimpotriva, poate facilita iesirea dintr-un impas. Desi avem un cadru macroeconomic care arata bine si avem acces pe pietele financiare, economia are alte tare mari: o eficienta foarte scazuta a cheltuirii banului public (nu intamplator Franks si Szekely au facut referire la investitiile publice fara rezultate concrete, la PNDI care nu este in ordine, risipa din sistemul medical etc); colectare scazuta de taxe si impozite; absorbtia scazuta a fondurilor europene. Avand in vedere starea de spirit a populatiei si problemele economiei, criza care dureaza in Romania, este esential ca Romania, dupa alegeri sa aiba un guvern cat mai reprezentativ (in raport cu sufragiile populatiei) si solid. Pentru asa ceva este esential ca alegerile, anticipate sau nu, sa fie organizate corect!!!

Guvernul de tranzitie, daca va fi, trebuie sa aiba sustinere parlamentara cat mai larga; daca este un alt guvern al partidelor din coalitia care a format guvernul Boc porneste cu un handicap major;

Un guvern cu sustinere cat mai larga ar avea ca mandat, intre altele: a/ organizarea corecta a alegerilor; b/ gestionarea treburilor publice prin evitarea de derapaje, respectarea angajamentelor internationale ale Romaniei; c/ protejarea intereselor nationale in UE si in dialogul cu finantatorii externi (aceasta misiune include definirea mai bine a implicatiilor "Tratatului Fiscal" si ale altor masuri de reforma a guvernantei economice in UE; efecte ale tensiunilor din zona euro pentru Romania, inclusiv deznodamantul cu Grecia).

Un guvern de tehnocrati, pentru a putea guverna cu indeplinirea unui mandat precum cel schitat mai sus are nevoie de o larga sustinere parlamentara (precum guvernul Monti in Italia).

  • Emil Stoica: Un guvern politic este mai corect din punct de vedere democratic

Impactul asupra cursului este zero; dl. Boc nu a avut putere reala, a fost mai degraba fortat de evenimente si de calitatea administratiei sa guverneze asa cum a guvernat.

Emil Stoica

Emil Stoica

Foto: Hotnews

Un guvern politic este mai corect din punct de vedere democratic insa el trebuie sa fie desemnat de catre PDL. Dl. Boc este si presedintele PDL si nu vad cum PDL poate alege un presedinte in cateva ore daca tine macar la aparentele de democratie interna. In aceste conditii, un premier membru de partid ar avea aceeasi putere ca un premier tehnocrat. Deci vom avea un premier tehnocrat. Un guvern tehnocrat, neavand mandat politic, ar trebui sa fie echidistant (sau chiar de uniune nationala), ar trebui sa fie de scurta durata si sa organizeze alegeri anticipate.

  • Melania Hancila: Un guvern de tehnocrati ar fi solutia optima si ar ridica calitatea actului de guvernamant

Melania Hancila, ec.sef Volksbank

Melania Hancila, ec.sef Volksbank

Foto: Hotnews

Demisia premierului nu ar trebui sa aiba impact semnificativ asupra pietelor financiare, daca se ia o decizie rapida in privinta componentei guvernului, insa pentru a avea impact pozitiv ar fi necesara numirea unei persoane cu pregatire profesionala solida si cu imagine publica buna care sa fie pregatit sa-si asume masuri politice nepopulare. Indiferent ce vor decide partidele politice, cred ca este important sa se ia o decizie rapida pentru a nu induce instabilitate si impiedica cresterea primei de risc a Romaniei.

Un guvern de tehnocrati ar fi solutia optima si ar ridica calitatea actului de guvernamant, deoarece lipsa unei apartenente politice ar lasa mai mult spatiu de manevra executivului, insa din pacate nu cred ca un guvern de tehnocrati va fi sprijinit de partidele politice ceea ce le-ar limita puterea de decizie. (N.Red. Precizam ca opiniile Melaniei Hancila nu angajeaza banca la care este economist sef, fiind facute in nume personal).

  • Florin Citu: Pe termen scurt, singurul risc major vine din afara Romaniei: intrarea Greciei in default

Pe termen scurt nu mă aştept să se întâmple nimic socant nici cu cursul leului si nici cu dobanzile. Pe piata FX drastic, cu rata de schimb sau a ratei dobânzii. Pe piata FX BNR va contracara orice tentativă a cursului de

florin citu

florin citu

Foto: Agerpres

schimb EUR/RON de a se apropia prea repede de nivelul de 4.4 lei/euro. Singurul risc major pe termen scurt provine din afara România: o eventuala intrare in faliment a Greciei care, combinata cu demisia premierului, ar putea avea impact pe canalul unui curs de schimb mai slab pentru leu si randamente mai ridicate.

Pe termen lung trebuie să lucram cu scenarii. Primul scenariu, cel mai probabil, preşedintele propune un premier de la actuala coaliţie şi el/ea supravietuieste votului. Potrivit acestui scenariu, programul economic actual va continua, codul fiscal rămâne neschimbat, nu vom asista la privatizari in 2012, dar am putea asista la salarii şi pensii mai mari. In acest scenariu se aşteaptă o creştere foarte firava a economiei in 2012 si recesiune plus taxe mai mari in 2013.

În al doilea scenariu Preşedintele propune un PM de la opoziţie şi el/ea va fi supus votului parlamentar. In acest foarte putin probabil scenariu ne asteptam la schimbari ale fiscalitatii, in directia CAS mai mici, trecerea de la cota unica la impozit progresiv si un salariu minim mai mare s.a. Acest scenariu are o probabilitate foarte mica de a deveni realitate.

Al treilea scenariu, cel mai puţin probabil, este cel in care vom avea alegeri anticipate.