Guvernul de la Atena nu va beneficia de un nou ajutor financiar, de care are o nevoie vitala, pentru a evita falimentul, daca nu incheie negocierile cu troica finantatorilor internationali, a declarat luni, la Paris, cancelarul german Angela Merkel, care a precizat ca isi doreste ca Grecia sa ramana in Uniunea Europeana, relateaza AFP.

"Nu pot avea un nou program daca nu incheie negocierile cu troica" finantatorilor internationali, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, a spus aceasta, intr-o conferinta comuna cu presedintele francez Nicolas Sarkozy.

"Grecii si-au asumat angajamente, trebuie sa le respecte scrupulos, nu exista alternativa, timpul preseaza, este o afacere de zile, acum trebuie inchisa. Este un mesaj fara ambiguiati si foarte increzator adresat Greciei", a spus si Sarkozy.

Grecia este angajata intr-o dubla negociere, pe de o parte cu creditorii sai privati, in cea mai mare parte banci, pentru stergerea unei parti substantiale a datoriei publice, dar si cu troica, cu scopul de a obtine un nou imprumut.

Tarile europene si FMI conditioneaza discutiile de inchiderea prealabila a acordului cu bancile si de angajarea unor noi masuri de reforme si de austeritate. Atena are nevoie vitala de acest imprumut, pentru a evita falimentul, in luna martie.

"Nu inteleg foarte bine interesul de a lasa sa se scurga inca un timp, timpul preseaza", a comentat Angela Merkel.

Cancelarul german a respins ipoteza unei iesiri a Greciei din Zona Euro: "Ne dorim ca Grecia sa ramana in euro", a sustinut ea.