Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Jeffrey Franks, dupa demisia lui Emil Boc: Acordul FMI cu România va continua

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca acordul cu România să continue după demisia premierului Emil Boc, a declarat luni şeful misiunii FMI în tara noastra, Jeffrey Franks. "Nu văd niciun motiv pentru care acest eveniment ar avea vreun impact asupra acordului. Ne aşteptăm ca acordul să continue", a afirmat Franks. Reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au încheiat duminică cea de-a patra misiune de evaluare a acordului preventiv cu România şi au recomandat eliberarea unei noi tranşe din imprumutul pentru tara noastra, in valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. Jeffrey Franks afirmase duminică, la conferinţa de presă de la finalul misiunii de evaluare in Romania, că se aşteaptă ca orice nou Guvern, înainte sau după alegeri, sa continue să aplice reformele convenite în cadrul acordului cu insituţiile financiare internaţionale.

FMI: Criza din Zona Euro ar putea injumatati cresterea economica a Chinei

Economia Chinei ar urma sa inregistreze o crestere de 8,2% in acest an, insa o recesiune in Zona Euro ar putea reduce acest avans la 4,2%, arata un raport realizat de Fondul Monetar International si citat de BBC. Fondul Monetar International spune ca Beijing-ul trebuie sa fie pregatit sa injecteze miliarde de dolari in economie pentru a evita o eventuala incetinire a cresterii. Economia Chinei a crescut cu 9,2% in 2011, insa cresterea a fost limitata de Beijing pentru a nu se ajunge la o supraincalzire. Raportul FMI vine intr-o perioada in care Grecia intra intr-o noua zi de negocieri asupra ajutorului extern de 130 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Guvernul de la Atena are nevoie de acesti bani pentru a nu intra in incapacitate de plata a datoriilor la jumatatea lunii martie. FMI mentioneaza in raport ca "Rata de crestere a Chinei poate scadea brusc daca activitatea din Zona Euro intra intr-o recesiune abrupta. Cu toate acestea, datorita disciplinei fiscale pe care a practicat-o, China are un spatiu mare de raspuns la acest soc extern." Luna trecuta, FMI avertizase ca intreaga economie globala poate intra intr-o noua recesiune, in cazul in care criza datoriilor suverane din Europa se va adanci. Seful Fondului Monetar, Christine Lagarde, afirmase in ianuarie ca lumea se va confrunta cu "o spirala economica care aduce aminte de anii '30" daca nu va fi rezolvata criza din zona euro.

Samsung a vandut cele mai multe smartphone-uri anul trecut, Apple a urmat-o, la foarte mica distanta - studiu IDC

Samsung a devenit anul trecut numarul unu mondial la vanzarile de smartphone-uri, cu 94 de milioane de unitati, Apple fiind pe locul al doilea, la foarte mica distanta, cu peste 93 de milioane, arata un studiu IDC. Datorita noutatilor din gama Galaxy, vanzarile de smartphone-uri ale Samsung au crescut de peste patru ori in 2011, iar in ultimul trimestru au atins un record de 37 de milioane de unitati. Apple a inregistrat o dublare a vanzarilor, ajutata si de lansarea iPhone 4S, in timp ce liderul ultimilor ani - Nokia - si-a continuat declinul evident (-23% in 2011). Research In Motion, producatorul telefoanelor Blackberry, si-a vazut vanzarile urcand cu 5%, la 51,1 milioane unitati. HTC s-a apropiat, vanzarile sale dublandu-se, pana la aproximativ 43 de milioane de unitati. In total, in 2011 s-au vandut 491,4 milioane de smartphone-uri in intreaga lume, un avans de 61% fata de 2010, cand se vandusera 304,7 milioane de telefoane inteligente la nivel mondial.