Cu o intarziere de circa 20 de minute fata de ora programata, Comisiile de specialitate ale Parlamentului au inceput audierea lui Bogdan Dragoi, propus pentru a prelua conducerea Ministerului Finantelor Publice. Parlamentarii PSD si PNL nu participa la audieri.

Bogdan DragoiFoto: HotNews.ro

"Bogdane, aranjeaza-ti camasa! Sunt cu camerele pe tine", ii transmite un consilier lui Bogdan Dragoi, in timp ce acesta glumeste cu secretarele comisiilor de buget finante reunite.

Azi am aflat ca va trebui sa prezint si un CV. Habar nu am avut pana dimineata, mai spune proaspatul propus pentru functia de ministru al Finantelor.

Audierile vor mai intarzia 10 minute, anunta o secretara. Avem colegi care sunt la alte audieri si trebuie sa ii asteptam, adauga ea.

Dragoi se aseaza in scaunul rezervat si se consulta cu un apropiat. Incep audierile.

Bogdan Dragoi:

Va multumesc domnilor presedinti. Am sa incep prin a-mi prezenta CV-ul. Am terminat doua facultati in Boston, ambele finalizate cu Magna cum laudae. Am lucrat apoi in investment banking, apoi in telecom, la FOCUS SAT pe care am vandut-o UPC. Am ocupat apoi diferite functii publice, ocupandu-ma de Trezoreria statului, de fonduri europene, am coordonat o directie de ajutoare de stat care azi e un element cheie in dezvoltarea economica. Asta pe partea de CV.

Cum vad lucrurile dinauntrul sistemului? Evolutia macro in 2011 a fost mai buna decat ma asteptam. Am incheiat 2011 cu o crestere de 2,5%. Dupa cum bine stiti ne-am incadrat in tinta de deficit.

Pentru 2012 ne bazam foarte mult pe investitii, pe absorbtia fondurilor europene dar trebuie sa intelegem contextul de criza in care activam. Se vorbeste tot mai mult de o recesiune in zona euro dar cu toate acestea vom avea o crestere pozitiva. Va multumesc.

  • De ce a fost necesar primul acord cu FMI? Trebuie sa ne uitam la masurile luate pe partea de cheltuieli in 2008 si efectele acestor masuri in 2009. Primul acord a fost de 20 de miliarde de euro. Scopul primului acord a fost acela de a reforma cadrul bugetar. Au fost targetate marea majoritate catre optimizarea cheltuielilor si a deficitelor create de administratiile locale. Targetul final a fost restructurarea cadrului fiscal bugetar.
  • Al doilea acord a fost de tip preventiv. Romania nu intentioneaza sa traga acesti bani, dar ei ne ofera credibilitate pe piete. Important e sa mentinem aceste reforme demarate in timpul primului acord.
  • Prioritatea numarul unu pentru MFP este asigurarea cresterii economice. Bugetul pe 2012 a fost creionat pe doua prognoze de crestere economica. Ceea ce trebuie mentionat este baza de plecare pentru acest buget. Daca ne uitam la veniturile pe ultimul trimestru, acestea au fost mai mari decat cele estimate in 2011. 
  • In continuare, vrem sa monitorizam celelalte ministere pentru a ne asigura ca investitiile, care se vor ridica la peste 6,5% din PIB, vor fi duse la bun sfarsit. Aceste investitii vor fi urmarite pentru ca ele sa aduca o cat mai buna rentabilitate.
  • O mare parte din fondurile pe care dorim sa le atragem se vor duce in agricultura astfel incat sa acoperim acest "gap" dintre un an agricol bun si unul mai putin bun.
  • Pentru 2012 ne bazam pe 6 miliarde de euro atrasi, din care 2,5% direct pentru agricultura.
  • Ne mai bazam pe schemele de ajutor de stat, pe garantii de stat, pe programe gen Prima Casa. Efectele acestor scheme au fost foarte benefice pentru buget.
  • Vrem sa stimulam investitiile in zona intreprinderilor mici si mijlocii.
  • Cuvantul "credibilitate" este cel mai important pentru pietele financiare. Credibilitatea masurilor structurale si a reformelor s-a regasit in succesul emisiunilor de obligatiuni pe plan extern. Interesul pentru un bond romanesc este interesul unui investitor in a-si plasa banii preluand riscul Romaniei.
  • Avem o strategie de finantare a datoriei publice. E o strategie echilibrata care implica piata interna si externa.
  • In 2009 aproape toata finantarea era asigurata doar de pe piata interna.
  • Principiul e simplu pe piata interna: consolidarea in jos a randamentelor si extinderea scadentelor.
  • Lumea uita ca am avut niste deficite de finantat, asa incat datoria era normal sa creasca.
  • Pe piata internationala, intentia mea a fost sa ma duc catre o prezenta continua, data de mesajul credibil pe care il aveam.
  • Bucataria interna pentru a emite un bond dureaza intre 4-6 luni de zile, timp in care poti sa pierzi momentul.
  • Cu doua zile inainte a iesit Polonia pe piata internationala, iar cererea a fost de 4 miliarde nu de 7 cat a fost in cazul Romaniei. Noi trebuie sa fim intr-o permanenta targetare a investitorilor.