​"Nu o sa cad in plasa populismului si nu voi face promisiuni pe care nu le pot tine", a declarat in cadrul audierii la comisiile permanente ale Parlamentului, Claudia Boghicevici, candidat pentru functia de ministru al muncii. Aceasta a spus ca pe de alta parte, vor fi luate masuri "cu sufletul catre oameni". Boghicevici a afirmat ca printre obiectivele sale se afla cresterea ratei de ocupare a fortei de munca la 70% de la 63% cat este in prezent. Un alt obiectiv este implicarea ONG-urilor in sectorul serviciilor sociale astfel incat acestea sa aiba acces la finantari de stat.

UPDATE: Claudia Boghicevici a primit aviz favorabil primind doar voturi "pentru". Trebuie precizat ca de la audieri au lipsit partidele din opozitie si nu s-a intrunit cvorumul.

"Un subiect dezbatut de noi (n.red. parlamentarii) mult timp a fost acela al subventionarii activitatii ONG-urilor, venind cu o masura care sa ajute in primul rand mediul rural. Trebuie sa ne implicam pentru ca ONG-urile sa aiba acces la finatari de la stat, pentru ca nu este normal ca 90% din serviciile sociale sa fie de la stat. Ne luptam pentru legea contractarii sociale, ca accesul la finantare, atat al ONG-urilor, cat si al institutiilor statului sa fie acelasi", a spus Claudia Boghicevici.

  • Despre pensii si salarii, Boghicevici a spus ca va fi facuta o analiza economico-financiara la sfarsitul primului trimestru pentru a vedea in ce masura este posibila cresterea lor. "Discutiile despre pensii si salarii nu pot fi purtate decat in baza unei analize economico-financiare pe parcursul primului trimestru. In functie de aceasta, vom vedea daca este posibila cresterea lor".

Candidatul pentru functia de ministru al muncii a mai spus ca va fi facuta, de asemenea, o analiza a efectelor suspendarii ajutoarelor sociale pentru cei care nu si-au achitat impozitele locale. "Eu zic ca va trebui sa facem o analiza clara pentru ca posibilitatea de a esalona aceste taxe sta in atributia administratiilor locale", a spus Boghicevici.

Aceasta a mai spus ca un alt obiectiv este elaborarea unei legi privind calitatea serviciilor sociale. "Primul meu loc de munca a fost in domeniul asistentei sociale si am vazut pas cu pas cat de greu a fost sa implementam ceea ce Executivul a emis", a afirmat Claudia Boghicevici. Potrivit acesteia, va fi facuta si o clasificare a serviciilor sociale.

In ceea ce priveste cresterea ratei de ocupare, Boghicevici a afirmat ca vor fi luate masuri pentru flexibilizarea pietei muncii. O masura ar putea fi acordarea unei "prime de instalare" persoanelor care se afla in somaj de mai mult de un an.

Claudia Boghicevici a mai spus ca un alt obiectiv este Legea mestesugarilor. "Ne propunem ca forta de munca de la tara neexploatata sa o atragem la suprafata. Prin acea camera a mestesugarilor sa fie valorificata aceasta forta de munca si sa realizam astfel locuri de munca. Ne propunem sa imbunatatim si legislatia privind ucenicia", a precizat candidatul la functia de ministru al muncii.