Mugur Isarescu: Romania ar trebui sa nu mai incheie un nou acord cu FMI
"Ancora (acordul cu FMI - n.r.) ramane pentru credibilitate. Ramane suma de bani pentru dezvoltari exterioare Romaniei, care nu au putut sa fie prevazute si probabil ca va trebui sa iesim si din acest acord. Poate mai facem unul de acelasi tip? Cel mai bine ar fi sa iesim din acest acord, ceea ce ar insemna ca lucrurile merg bine si nu mai avem nevoie de profesor. Daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun", a spus Isarescu.
Oficialul BNR a aratat ca noi ancore ar putea si ar trebui sa fie acordurile de la nivelul Uniunii Europene, precum Pactul de Stabilitate Fiscala.
"Nu sunt de partea acelora care nu vor la greu sa-si arate masura. O dau intr-o directie total necunoscuta, nici nu stii ce vor in discursul lor, ataca zona euro, ataca si UE. Nu vreau sa cred ca tara asta are asa o nesansa istorica atunci cand intra de fiecare data intr-un club", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale nu este insa de acord cu o ajustare brutala a datoriei publice, chiar daca Romania trebuie sa fie preocupata de disciplina pietelor, amintind ca prin politica din anii '70-'80 s-a ajuns la o abrupta ruptura de tehnologizare a economiei si scoaterea ei in afara circuitului mondial, in anii '90.
"Este nevoie de un model asezat pe mai multe generatii, care presupune si sustenabilitate. Sa dai camp si timp suficient cresterii economice sa produca resursele necesare si din acest surplus de resurse sa incerci sa-ti rambursezi datoria", a continuat Isarescu.
In luna martie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI incheiata in 2009 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.
Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, bani care nu au mai fost virati in acordul anterior. Banca Mondiala a acordat imprumutul in luna decembrie a anului trecut.
Directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, Francois Rantrua, a declarat recent ca autoritatile de la Bucuresti negociaza cu institutia financiara internationala un acord preventiv de un miliard de euro pentru a sustine bugetul tarii.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
comunisti imputiti de 23 de ani.
avem si noi flamanzii nostri.
Jos BNR !
asa ca sa aducem in tara ce-i de adus,
sa recunoastem ca fiind al poporului,
ceea de ascundeti in subsoluri.
afara...
O sa vina nota de plata si nu o sa fie placuta!
Opera de vanzare si distrugere completa a Romaniei este inainte de final, au mai ramas: aurul, terenurile agricole, platina, gazele de sist, companiile de stat din energie si CFR marfa.
Romani treziti-va!
Concret, numai pe 2011 veniturile la buget au fost de 43 miliarde de euro iar cheltuielile au fost de 48.7 miliarde de euro. Cine crezi tu ca acopera diferenta ?
Pe 2010, din 12 miliarde de euro, luati in principal de la FMI si UE, si a caror destinatie era BNR-ul in vederea sustinerii monedei nationale, aproape jumatate au fost deturnati catre stat pentru acoperirea deficitului si sustinerea cheltuielilor guvernului (cheltuieli care majoritatea erau tot cu salariile bugetarilor sau pensii).
Ca fapt divers, ai idee macar care e ponderea impruturilor luate de bancile din tara, sau macar cat mai au bancile de returnat? Pariez ca nu si ca trancanesti doar ca sa te afli in treaba