Peste 12 traderi din Londra si Asia au fost concediati, suspendati sau fortati sa intre in concediu de catre bancile la care lucreaza dupa declansarea investigatiei de catre Autoritatea de Concurenta din Elvetia privind manipularea ratelor LIBOR si TIBOR, scrie Financial Times, citat de Chicago Tribune. Cei vizati sunt angajati ai Deutsche Bank, JPMorgan Chase & Co, Royal Bank of Scotland si Citigroup. Toate cele patru banci au refuzat sa faca vreun comentariu, mai scrie FT.

​​Autoritatea de Concurenta din Elvetia a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute deschiderea oficiala a unei investigatii in cazul a peste 10 banci (printre care UBS, Societe Generale, RBS, Credit Suisse s.a.) banuite ca ar fi manipulat ratele de referinta LIBOR ("London Interbank Offered Rate") si TIBOR ("Tokyo Interbank Offered Rate") pentru anumite monede. Investigatia a pornit de la un bancher care s-a auto-denuntat, punand la dispozitia investigatorilor e-mailuri "extrem de sensibile" pentru bancile vizate de ancheta. Aceasta este cea mai complexa anchetă din istoria Comisiei elvetiene de concurenta si se estimeaza ca ancheta ar putea dura doi ani, investigatia avand ramificatii în Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada şi Uniunea Europeană. LIBOR si TIBOR sunt utilizate in calculul dobanzilor la imprumuturile in dolari, lire sterline, franci elvetieni si respectiv yeni japonezi.

  • LIBOR reprezintă rata dobânzii practicată pe piața londoneză de către băncile de prim rang care oferă fonduri, respectiv, rata dobânzii pe care o percepe pentru acordarea de împrumuturi bănești. Este cea mai activa rata din lume care caracterizeaza piata dobanzilor bancare. Ea se determina in functie de dobanzile pe care bancile care fac parte din piata financiara londoneza le ofera pentru depozitele la termen ale clientilor lor. Indicatorul se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă practicate de principalele bănci pentru diverse valute (lire sterline, euro, dolari SUA, franci elvețieni, yeni japonezi). Datorita faptului ca Londra este un centru financiar international, LIBOR se calculeaza atat pentru lira sterlina, cat si pentru dolarul american, dolarul canadian, yenul japonez, francul elvetian si alte valute majore pe piata financiara. Libor este calculat și publicat de către Thomson Reuters după ora 11:00 ora Londrei GTM (în general în jurul orei 11:45) în fiecare zi.

"COMCO (Comisia de concurenta elvetiana- n.red) a luat la cunostinta de posibilele acorduri de tip cartel între bănci care ar fi cooperat pentru a influenţa ratele de referinţă LIBOR şi TIBOR precum si comerţul cu instrumente derivate. Comisia a iniţiat prin urmare o anchetă împotriva celor două mari bănci elveţiene UBS şi Credit Suisse, in cazul a peste zece instituţii financiare străine, precum şi faţă de alţi operatori.

Aceste rate sunt calculate zilnic pentru diferite valori, pe baza datelor oferite de un grup bine determinat de bănci. Prin comportamentul lor, traderii ar fi putut obtine o denaturare in folosul lor a nivelului ratei de referinţă. Mai mult decât atât, traderii ar fi actionat coordonat cu privire la diferenţele dintre preţul de achiziţie, respectiv, de vanzare ale produselor derivate, ceea ce le-a permis să-şi vândă produsele financiare către clienţi în condiţii dezavantajoase pentru acestia.

"Având în vedere numărul de instituţii menţionate, avem impresia ca a existat un acord pe scară largă. E greu de crezut că acesti traderi au actionat individual, fara ca unul sau mai multe esaloane superioare din banci sa nu fi stiut", a declarat Christian Bovet, decan al Facultăţii de Drept al Universitatii din Geneva.