Rata somajului dinGreciaa urcat la nivelul record de20,9% în luna noiembrie (fata de nivelul de 18,2 la sutăîn luna octombrie), potrivit serviciului elen de Statistica citat de Reuters.

Din pacate, somajul in randul tinerilor a urcat la 48% (in 2010 era de 35,6%). Cifrele nu sunt ajustate sezonier. In acelasi timp, ratamedie asomajuluidincele 17 ţăricare împartmoneda euroa crescutuşorla10,4 la sutăîn luna noiembriede la 10,3în luna octombrie.

Somajul este poate cea mai mare problema a tarilor europene care stau la baza crizei datoriilor. Conform Eurostat, 16,3 milioane de oameni sunt someri in cele 17 tari care au trecut la euro. Rata de somaj in Spania a sarit de 22%, iar intre tinerii pana in 24 de ani, este de 51,4%, crescand vertiginos de la 18%, cat era in 2008, anul in care piata imobiliara din Spania s-a prabusit. In Portugalia somajul in randul tinerilor este 30,7%, iar in Italia de 30,1%.

Fiecare tara a trebuit sa sacrifice ceva odata cu adoptarea diverselor masuri de austeritate. Ce au toate in comun este sacrificarea fortei de munca, sacrificarea tinerilor. Lipsa previziunilor unui viitor mai bun, cu oferte de munca si teama ca o sa mai dureze 10 ani ca economia orientata pe servicii sa inceapa sa isi revina, i-a facut pe multi sa isi incerce norocul in alte parti ale Europei sau chiar in Australia.

"Nu mai muncesc de un an de zile. Este greu. Sunt designer de interior, dar industria noastra a fost lovita puternic. Mi-am cautat de lucru ca secretara, receptionista sau vanzatoare, dar nimeni nu angajeaza. Imi numar fiecare cent si ma bazez pe tatal meu, care o duce si el greu cu afacerea lui. Tocmai am aplicat pentru locuri de munca in Anglia si Amsterdam", spune Evangelia Hadzichristofi, o tanara de 26 de ani din Grecia, citata de Taipei Times

Tinerii spanioli se indreapta spre Argentina, a carei economia a crescut in ultimii ani. Pentru multi ani Spania a fost un magnet pentru imigranti, insa in 2011 circa 50.000 de persoane au parasit tara pentru locuri mai prospere.

Portughezii prefera sa se intoarca la fostele colonii. Conform Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), 70.000 de portughezi si-au incercat norocul in Angola numai in 2010. Autoritatile se asteapta la aceeasi suma pentru 2011. Pentru Portugalia, care are o populatie de 10,5 milioane de oameni, acest numar este semnificativ.

Alti portughezi prefera economia Braziliei care are nevoie de ingineri si experti in diverse domenii. Brazilia si-a reevaluat de curand restrictiile pentru imigransi pentru a atrage elita intelectuala. In 2011, numarul de imigranti spanioli a crescut cu 45%.

Tinerii irlandezi au optat majoritatea pentru Australia si Noua Zeelanda, care au intelegeri mai favorabile cu Uniunea Europeana, in ceea ce priveste vizele. 40.000 de irlandezi si-au parasit tara in 2011, majoritatea femei.