Acesta contine un nou calendar de privatizare si reforme structurale, in special in materie de impozite si justitie.
El fixeaza tinta unui deficit bugetar mai mic de 2,06 miliarde de euro in 2012, pentru a se ajunge la un excedent de cel putin 3,6 miliarde in 2013, care va trebui adus la 9,5 miliarde in 2014.
MASURI DE ECONOMIE BUGETARA PREVAZUTE IN 2012:
- Reducerea cheltuielilor cu medicamentele cu cel putin 1,076 miliarde euro in 2012 si economii cu orele suplimentare realizate de medici de cel putin 50 de milioane de euro
- Reducerea cheltuielilor militare cu 300 milioane euro
- Desfiintarea a aproximativ 500 de posturi de primari, adjuncti si angajati din colectivitatile locale (economii de 30 de milioane de euro), reducerea cheltuielilor guvernamentale centrale legate de alegeri cu cel putin 270 milioane euro
- Reducerea bugetului de investitii publice cu 400 mil euro
- Reducerea pensiilor sau a pensiilor complementare cele mai mari, in asa fel incat sa se reduca subventiile cu 300 mil. euro
- O economie suplimentara de 325 mil euro urmeaza sa fie identificata si pusa in practica in consultare cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
- Salariile speciale din sectorul bugetar (magistrati, politie etc ...) si care nu sunt cuprinse in noua grila salariala vor trebui reduse cu 10% in medie, incepand cu 1 septembrie.
- Vanzarea de participatiuni publice, in primul semestru, la companiile gazifere (Depa), de apa (Eydap-Eyath), petroliera (Helpe), si Jocuri (Opap). Obiectivul este incasarea, pana la finele acestui an, a 4,5 miliarde si, pana la sfarsitul lui 2015, a 15 miliarde euro.
- Salariul minim va fi redus cu 22% in raport cu nivelul din ianuarie 2012
- Pentru tineri sub 25 de ani, reducerea este de 32%
- Desfiintarea majorarilor automate de salarii, inclusiv sporul de vechime
- Limitarea la trei ani a acordurilor colective privind salariile
- Adoptarea unei reforme cadru pana in iunie 2012, cresterea controalelor fiscale, angajarea de inspectori fiscali, inchiderea birourilor de impozite ineficiente, infiintarea unei retele electronice a impozitelor si taxelor, pregatirea unui plan anti-coruptie pana in septembrie 2012
- Inainte de sfarsitul lui 2012, 15.000 de bugetari vor fi trecuti in concediu tehnic si vor fi platiti cu 60% din salariul de baza, inainte de a fi concediati la capatul a unu sau doi ani, pentru cei aflati aproape de varsta de pensionare.
- Continuarea reformelor incepute in 2010 (dezvoltarea de medicamente generice, retete electronice, centralizarea achizitiilor de medicamente)
- Fiecare banca va primi de la Banca Centrala o data limita pentru a proceda la o recapitalizare pe piate, limita finala fiind septembrie 2012.
- Institutiile financiare vor putea avea acces la Fondul grec de stabilitate financiara. Guvernul va veghea ca bancile sa isi mentina autonomia de jure si de facto. Drepturile de vot pe care fondul le va detine vor fi limitate la decizii strategice.
Statul a lasat bancile sa se descurce singure cu activele toxice pe care le aveau. Restul e istorie.
Btw, in caz ca nu stii, statul e entitatea aia care plateste salarii bugetarilor, se ocupa cu investitiile in infrastructura, educatie, sistemul de sanatate sau cel al asigurarilor sociale. Ai idee ce ar insemna un faliment al statului, ca la greci? Uita-te la ce s-a intamplat prin Argentina, nu cu mult in urma (iar criza aia a fost nimic in comparatie cu ce contureaza vis-a-vis de Grecia)
Cat despre urmari eu nu m-as bucura in locul tau:
- valoarea companiilor islandeze a scazut cu peste 90% din 2008 (mai nimeni, nici macar islandezii nu mai are incredere sa investeasca in economia locala)
- nivelul datoriei publice a crescut de la 28% la peste 90%
- moneda nationala s-a devalorizat fata de euro cu 35-40%... puterea de cumparare s-a redus dramatic afectand astfel si nivelul de trai, etc
La speculatori le dai peste nas numai daca ulterior te poti descurca singur, strict din resurse propri.Ori de Grecia se va alege praful.
verdictul se lasa asteptat, dar va fi interesant.
salarul minim prin 2011 in grecia era de vreo 876 euro in romania lui basescu era de vreo 162 euro.
sa tot faci comparatii cu greci, asa este postac platit?
Asa ca,bucura-te,postac neplatit!
Ai muscat, asta este. Este bine totusi ca citesti si nu faci confuzii. Bravos.
Altii sau multumit cu minusuri, oricum unul din 15 este bine pana acum. Insa mai este mult de lucru.
Cum era daca scriam patefon? Cate patefoane gaseam sa dea cu minusuri, hm?!! :)
Oricum este plin de patefoane pe aici, mai ales cele portocalii sunt cele mai "simpatice":)
Eu zic sa facem acel canal propus de boc, iar la acest canal sa lucreze totzi portocalii sub conducerea marinatului.
Prin anul 2000 constanta era varza la capitolul drumuri, este adevarat ca dupa venirea lui mazare a inceput un program de reabilitare a drumurilor si constanta a devenit poate primul oras in care erau si strazile dintre blocuri facute. Au mai ramas cateva zone si un pod sau doua dar din alte motive. In constanta se circula foarte bine, iar daca ar fi terminata si centura ar fi si mai bine, numai ca boc si boagioica sau grabit sa taie panglici la lucruri facute pe jumatate ca sa scoata ochii la prosti.
Daca psd a vandut tot cum se explica graba in vanzari a pdl-ului, acu' pe ultima suta de metri.
Ce naiba de legatura este intre usl si morti de la campina? era usl in vremea respectiva?
DACA TOT TE OCUPI DE MANIPULARE SPUNE DOMNULE NU NE OBOSI.
Ma faci sa devin sustinator usl asa peste noapte? putina decenta, ce naiba.
Insa de fiecare dată când am încercat să folosesc un card de credit, a fost o bataie de cap MAJORA. Vă rugăm, numai în numerar. M-am prins de joc repede, am prezentat un card, şi am vazut cu cat se poate reduce preţul la plata cash: 50 - 70% reducere dacă plătiţi în numerar. Acolo este la fel si astăzi.
Cum este condusa tara aceea in care nimeni nu plăteşte impozite sau acceptă taxe? Dar in schimb aşteapti sa ai la dispozitie o retea de servicii sociale complete: medicale, dentare, medicamente, de vârstă inaintata, etc.
PROFITI SI FURI! Acum grecii culeg ceea ce au semanat!