Economistii contactati de HotNews.ro spun ca o rata a inflatiei de 2,7% in ianuarie nu trebuie sa surprinda foarte tare daca tinem cont ca in aceeasi perioada din anul trecut inflatia era ridicata, iar acum asistam la un efect de baza care isi spune cuvantul. Sa vedem ce va fi dupa iunie incolo, in 2011 inflatia lunara fiind in teritoriu negativ, spune economistul sef al Raiffeisen si seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. "Datele publicate astazi de INS sunt o surpriza placuta, fiind cea mai scazuta inflatie lunara aferenta lunii ianuarie din ultimii 5 ani, in conditiile in care la inceputul fiecarui an se opereaza majorari de accize si preturi administrate, si sunt presiuni sezoniere de crestere a preturilor la alimente", explica Melania Hancila, economist sef Volksbank.

"Indicele preturilor de consum atinge noi minime istorice si la sfarsitul primului trimestru, inflatia va atinge minimul anului, pe seama efectului de baza favorabil. Datele IPC denota accelerarea trendului dezinflationist, pe seama amanarii cresterii preturilor administrate si mentinerii deficitului de cerere agregata coroborata cu recolta agricola foarte buna din 2011", mai spune Hancila.

Potrivit economistului sef al Volksbank, evolutia ratei inflatiei coroborata cu mentinerea deficitului de cerere agragata si stabilitatea cursului de schimb, ofera suficient spatiu Bancii Nationale pentru a continua trendul de relaxare a politicii monetare si in lunile urmatoare, deoarece in momentul de fata inflatia nu mai reprezinta un pericol pentru economia romaneasca, ci incetinirea cresterii PIB-ului si contractia cererii agregate.

Din aceasta perspectiva, ne asteptam ca BNR sa scada dobanda cheie pana la nivelul de 5,0% in primul semestru al anului, urmand ca decizia unei scaderi mai abrupte a dobanzii cheie sa depinda si de evolutia situatiei datoriilor publice din Zona Euro, conchide Hancila.