Economia Japoniei s-a contractat mai mult decat se astepta in ultimul trimestru din anul 2011, yenul fiind in crestere, informeaza BBC, care precizeaza ca afacerile companiilor nipone au fost afectate de inundatiile produse in Thailanda.

Produsul Intern Brut s-a redus cu 2,3 procente pe finalul anului trecut, mult peste previziunea analistilor care se asteptau la o scadere de doar 1,4 procente. Comparativ cu trimestrul precedent, economia japoneza a scazut cu 0,6%. Aceste cifre reprezinta o mare lovitura primita de Japonia, care depune in continuare mari eforturi pentru a-si reveni dupa cutremurul si tsunami-ul de anul trecut.

"Incetinirea exporturilor va afecta puternic industria", a spus Martin Schultz, de la Institutul de cercetare Fujitsu.

Aceste date vin in contextul ingrijorarilor despre incetinirea economiei globale si ale crizei datoriilor din zona euro. Criza a afectat increderea consumatorilor si a redus cererea din Europa, zona care este o piata cheie pentru exportul de bunuri japoneze.

Pe langa vestile din Europa, rata somajului mare din SUA continua sa reprezinte un motiv de ingrijorare, chiar daca datele recente sunt mai optimiste. De asemenea, unele economii din Asia (precum India si China) au inceput sa arate semne de incetinire.

In plus, companiile japoneze sunt afectate si de yenul puternic, acesta apreciindu-se fata de dolar din aprilie 2011 si pana acum cu 7 procente, afectand astfel firmele exportatoare de bunuri (care au devenit mai scumpe pentru cumparatorii straini).

Rezultatele vin intr-o perioada in care Banca Centrala a Japoniei va decide politica sa monetara pentru perioada urmatoare. In prezent, rata dobanzii de politica monetara se afla la un nivelul minim istoric de 0 sau, uneori, 0,1%.

Banca a intervenit de asemenea si in piata valutara in ultimul an, pentru a opri aprecierea yenului fata de dolarul american.