Leul s-a apreciat luni usor in fata euro, nivelul afisat de BNR fiind de 4,347 lei/euro dupa ce vineri atinsese 4,35 de lei/euro. Aprecierea a avut loc si in fata dolarului american, unde cursul monedei locale a ajuns luni la 3,27 de lei/dolar dupa ce vineri cursul fusese de 3,28 lei/euro. Francul elvetian a ramas aproape neschimbat, la un curs de 3,59 lei/chf. Moneda europeana a castigat si ea teren in fata dolarului SUA dupa ce planul de austeritate din Grecia a fost votat de catre Parlament.

Leul a inchis saptamana marginal mai apreciat la 4,3475/EUR, se arata intr-o analiza a ING Bank. Apetitul pentru risc pare favorabil leului in aceasta dimineata. Actiunile europene au deschis sedinta inregistrand castiguri importante si euro s-a apreciat fata de dolarul SUA, probabil in urma aprobarii masurilor de austeritate de catre Parlamentul Greciei. Inflatia anuala in ianuarie s-a situat sub asteptarile noastre. In timp ce ne asteptam la o decelerare pana la 2,9% de la valoarea precedenta de 3,1%, usor sub asteptarile pietei de 3%, cifra efectiva a fost 2,7%. Principala eroare provine de la supraestimarea preturilor pentru combustibili. Deoarece cifra efectiva s-a situat semnificativ sub asteptarile pietei si inflatia de baza (CORE3) a incetinit la 2,3% de la precedentul 2,4%, o parte din participantii la piata si-ar putea ajusta in scadere asteptarile privind rata de dobanda cheie.

Cel mai recent sondaj arata ca analistii se asteapta ca BNR sa mentina rata cheie neschimbata la urmatoarea sedinta de politica monetara (29 martie). Totusi, avand in vedere indiciile recente de la BNR (recent banca centrala a revizuit in crestere prognoza inflatiei pentru sfarsitul anului la 3,2% de la precedentul 3% si viceguvernatorul Popa a declarat ca in opinia sa conditiile monetare sunt adecvate in momentul de fata) credem ca exista o probabilitate redusa ca perspectivele participantilor la piata sa se ajusteze semnificativ.

Ratele de dobanda pe termen scurt au inregistrat scaderi pana la 1,25% de la nivelul precedent de 1,50% pe piata swap-urilor valutare. Rate cu scadente intre o luna si trei luni au inregistrat scaderi marginale pana la 3,05-3,35%. Ratele cu scadente mai lungi au ramas neschimbate, cele cu scadenta de un an fiind cotate la 3,80%. Astazi MF intentioneaza sa emita certificate de trezorerie cu scadenta de un an in valoare de 0,8 miliarde RON si ne asteptam la un randament mediu in jurul nivelului de 5,85%, usor mai scazut decat cel de 5,90% vazut acum o saptamana. Prima valoare este aceea la care participantii la piata sunt pregatiti sa cumpere aceste instrumente pe piata secundara, se mai spune in Raportul citat.