BCR a fost obligata irevocabil in instanta sa scada dobanda unui credit in euro sub 3%

de DP     HotNews.ro
Luni, 13 februarie 2012, 13:35 Economie | Finanţe & Bănci


Un client BCR din judetul Vrancea va plati de acum pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca o dobanda formata din Euribor plus marja de 1,5%, cu peste 7 procente sub nivelul impus anterior de banca. Acesta este primul caz in care instanta obliga BCR sa aplice formula Euribor+1,5 procente, ca urmare a reinterpretarii clauzelor contractuale, scrie Alexandra Popa pe Conso.ro.

Judecatoria Focsani a admis actiunea unui client al BCR care reclama modul prin care i s-a actualizat rata dobanzii in cazul unui credit de nevoi personale cu ipoteca, in euro, contractat in noiembrie 2007. In plus, clientului i-a fost redus comisionul platit lunar, prin aplicarea procentuala la sold, si nu la valoarea initiala a creditului.

 • Dobanzile modificate dupa bunul plac sunt abuzive

La momentul contractarii imprumutului rata dobanzii a fost stabilita de banca la 6,95%, fixa in primul an, urmand ca ulterior sa varieze in functie de “dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,50 puncte procentuale”.

Dupa primul an de contract, rata dobanzii a urcat la 10,40% fara sa se mai modifice ulterior, in ciuda fluctuatiei conditiilor din piata. In plus, clientului nu i-a fost adusa la cunostinta formula utilizata de banca pentru a ajunge la nivelul impus.

Odata cu intrarea in vigoare a OUG 50/2010 BCR a decis sa schimbe modul de calcul al dobanzii dupa formula Euribor la 6 luni plus o marja de 9,26%!

Clientul a facut in consecinta o cerere catre banca, apoi o sesizare catre ANPC si in final a mers in instanta, reclamand modul in care a fost stabilita dobanda, precum si modul de calcul al comisioanelor.

“Instanta apreciaza ca dobanda practicata de parata e calculata cu incalcarea dispozitiilor contractuale, nefiind respectate dispozitiile art. 5 din contractul xxx, respectiv o dobanda de referinta variabila ce se afiseaza la sediile BCR la care se adauga 1,50 pp. Cu privire la acest din urma aspect, instanta urmeaza sa retina ca nici parata nu a facut probe pentru a inlatura aceasta sustinere”, se precizeaza in decizia instantei.

In consecinta, instanta a obligat banca sa interpreteze dobanda de referinta variabila ca fiind reprezentata de Euribor, peste care sa se adauge marja de 1,50 procente, stabilita in contractul initial.

 • Comisioane reduse prin modificarea formulei

O alta modificare solicitata de client si aprobata de instanta a fost modificarea modului de calcul al comisionului de administrare. Mai exact, clientul platea un comision lunar de 11 euro, echivalent a 0,05% din valoarea initiala a creditului. Instanta a considerat insa ca formula de calcul este inechitabila si a decis aplicarea procentului la soldul creditului. Astfel, lunar, clientul va plati un comision diminuat in functie de reducerea soldului conform scadentarului.

“Comisionul de administrare, astfel cum a fost stabilit [...] prin modul in care a fost formulat si perceput, fara nicio posibilitate de negociere, are caracterul unei clauze abuzive, urmarindu-se perceperea unei sume in plus, atat timp cat acesta putea fi prevazut la valoarea soldului si nu la creditul contractat”, se adauga judecatoria.

“Acest aspect a fost avut in vedere si de ANPC Vrancea conform adresei din octombrie, dosar ce a stabilit ca banca a interpretat eronat prevederile legale, ingloband in valoarea initiala a comisionului de administrare (stabilit ca o suma fixa pentru toata perioada de derulare a contractului de credit)”, se continua sentinta.

Cadrul legal pe care a fost bazata aceasta decizie este Legea 193/2000, ce transpune prevederile Directivei europene 93/13/CEE, privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii.

 • Contracte cu probleme la BCR

Nu este prima oara cand BCR pierde in instanta pe aceeasi speta. Situatii similare s-au intalnit la Judecatoria Pitesti, cand in iulie 2011 banca a fost obligata sa elimine din contract clauza abuziva referitoare la “dobanda de referinta, care se afiseaza la sediile BCR”.

De asemenea, in toamna anului 2010, BCR a fost obligata de ANPC sa calculeze dupa aceeasi formula rata dobanzii pentru doi clienti, din Tulcea si Giurgiu.

Acum este insa pentru prima data cand o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila obliga banca sa aplice formula solicitata de multi dintre clientii nemultumiti, si anume Euribor plus o marja de 1,5 procente.

Ramane de vazut daca decizia instantelor vrancene va ramane una singulara sau daca va fi urmata si de alte decizii similare, in alte parti din tara.

Citeste si comenteaza pe Conso.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10621 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  in romania... (Luni, 13 februarie 2012, 13:45)

  popcorn monta [utilizator]

  bancile isi faceau de cap...acum sa plateasca...
 • +9 (9 voturi)    
  Tot respectul meu pentru domnul judecator. (Luni, 13 februarie 2012, 13:55)

  cris [anonim]

  Tot respectul meu pentru domnul judecator care nu a tinut cont de marimea uneia dintre parti(adica BCR), presiuni, etc si a facut dreptate. Jos palaria inca o data.
 • +1 (3 voturi)    
  Piscatura de purice pe piele de elefant ! (Luni, 13 februarie 2012, 13:56)

  Mitica (Palarierul) [anonim]

  Well ... decizia de mai sus este piscatura de purice pe piele de elefant !

  Camatarii de la BCR isi vor da noi premii intre ei, chiar inainte de a trece trei zile de la decizia definitiva si irevocabila si il vor pune pe pagubas pe drumuri intre trei si sase luni, pentru ca nu a venit sa-i oblige la executare un executor judecatoresc agreat de banca, pentru ca venirea pagubitului cu o reclamatie aduce "prejudicii" bancii, pentru ca jupuitul nu s-a sters nas sau pe picioare inainte de a intra in banca, pentru ca nu este destul de umil, etc.

  Procuratura ar trebui sa se sesizeze din oficiu dupa o astfel de decizie, sa analizeze in cate alte situatii banca si-a inselat clientii.

  Un control "on-site" de la "supraveghere BNR" ar fi util mai mult pentru banca, care s-ar ascunde dupa un raport care nu trebuia sa gasesca nimic, din ordin de "sus".

  "Patria si Dreptul Meu!"
  .
 • +2 (4 voturi)    
  comisioane abuzive (Luni, 13 februarie 2012, 14:14)

  mihai [anonim]

  pana la aparitia legii care a suprimat comisionul de risc,plateam 5 eur =comision de administrare si
  20 eur comision de risc la o rata (dobanda+rata)de 105 eur(totul lunar).
  Acum platesc 25 eur comision de administrare si rata 108 eur lunar.Mi-au inclus comisionul de risc in
  comisionul de administrare.
  Este un abuz in'retail' dar nu am timp de umblat in instante.Nu exista nici o autoritate ptr.a-i controla?!
  si a nu aglomera tribunalele?
  • +2 (2 voturi)    
   anpc/cjpc (Luni, 13 februarie 2012, 18:51)

   cosming [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Puteti sa va adresati cu incredere la CJPC-ul local si GARANTAT acel comision se va micsora cu valoarea comisionului de risc....

   Eu asa am facut in 2 contracte de credit si comisionul de administrare a fost readus la valoarea din contract.

   Ceea ce vi s-a intamplat Dvs. se numeste abuz si exista zeci de scanctiuni "acordate" BCR-ului de catre ANPC/CJPC.
 • -1 (3 voturi)    
  Dobanda mai buna ca Romania (Luni, 13 februarie 2012, 14:14)

  sorin [anonim]

  Euribor la 1.5% e o dobanda la apropiata de cea care se imprumuta STatul francez si putin mai mare obtinuta de Germania. La dombanda aceasta banca sigur pierde bani. Nu stiu daca o instanta poate decide ca euribor este dobnada echivalenta celei stabilite de catre Banca. Mai corect ar fi fost dobanda platita de Givernul Roman pentru Eurobonduri. CDS-ul pentru Romania este in jur de 4.4 %. BCR va pierde o caruta de bani si oricum daca domnul acela a cumparta o casa supraevaluata va intra in actiune clauza de garantie suplimentara si dacnu opoate indeplni s eva intoarce inpoi de unde a plecat.
  • +2 (2 voturi)    
   Poate e si o masura de pedeapsa (Luni, 13 februarie 2012, 14:44)

   John [anonim] i-a raspuns lui sorin

   Daca banca afisa rata pe care au spus ca o afiseaza, sau daca ar fi facut o trecere corecta la Euribor (nu euribor + 9.26) probabi si decizia instantei era alta. In cazul asta a fost vorba si de rea intentie din partea bancii (altfel spus abuz), si meritau o corectie. Mai ales ca si comisionul de administrare se calcula la suma initiala (adica de ce sa-ti ia un procent din 5000E cat ai luat initial daca tu mai ai de plata doar 500E ) ?
  • +3 (3 voturi)    
   Banii au alt cost (Luni, 13 februarie 2012, 14:54)

   FlorinDuban [utilizator] i-a raspuns lui sorin

   Banii vin de la ERSTE. Nu ii imprumuta Romania ci Austria. Au alte costuri cu siguranta. Nu mai purtati grija bancilor ca stiu ele singure sa isi poarte de grija. Mai ales BCR.
   • -1 (1 vot)    
    e pe draq vin de la ERSTE (Luni, 13 februarie 2012, 15:27)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui FlorinDuban

    Vin din depozitele noastre berci ce suntem... dar deh ne-a trebuie UE...conditia a fost ne dati BCRu' ... nah l-am dat ... acu' ciocu mic ca ei sunt la putere!!!
  • +6 (6 voturi)    
   contractul trebuie respectat (Luni, 13 februarie 2012, 15:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui sorin

   daca BCR s-a angajat in scris sa ceara doar euribor + 1.5% atunci atat trebuie sa fie rata. este irelevant la ce dobanda se imprumuta statul, banca, judecatorul...
  • 0 (0 voturi)    
   Nu prea ai dreptate (Luni, 13 februarie 2012, 15:34)

   BCR-istule [anonim] i-a raspuns lui sorin

   La data acordarii creditului (sf 2007) banca a acordat creditul 6.95% cu dobanda fixa pt primul an cand euribor la an era de cca 5% deci?
   ulterior euribor a scazut pana la 1% iar dobanda bancii 10.4% cum explici diferenta?
   CDS si contextul economic de acum NU au legatura cu ceea ce a fost la data acordarii acum 4 ani. daca banca si-a facut calculele gresit trebuie sa plateasca......
   corect este sa se respecte contractul semnat si nu povesti de acum: eurobonduri, cds germania...
 • 0 (0 voturi)    
  Relativ (Luni, 13 februarie 2012, 14:49)

  Lor [anonim]

  Din pacate in Romania totul e relativ. Felicitari judecatorului pentru ca a avut "atributele" necesare si a judecat in favoarea dreptatii. Sper sa fie cati mai multi judecatori de acest gen si sper ca toate contractele clientilor cu BCR sa fie revizuite sa sa se aplice pentru toate Euribor + marja din contract (nu marja calculata din burta de catre BCR).
  Si sper ca angajatii, conducerea si noul management al BCR sa inteleaga ca nu e frumos sa faci camata si sa injosesti clientii buni platnici.
 • 0 (0 voturi)    
  Pozitia BNR + auditori (E&Y) (Luni, 13 februarie 2012, 15:45)

  altu [anonim]

  fata de acest "furt" dovedit irevocabil din partea BCR? cat timp vor mai tolera aceste practici ilegale ale BCR, BNR-ul? ii vor obliga sa-si ajusteze dobanzile in toate contractele in disputa cu proprii clienti? BNR daca vrea sa puna ordine in acest caz poate merge pana la suspendarea autorizatie de functionare a BCR

  acum chiar incepe dansul BCR in RO. depinde cine va plati muzica?
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari (Luni, 13 februarie 2012, 16:26)

  marin [anonim]

  In primul rand trebuie felicitat din toata inima acest OM care a vut curajul sa dea un verdict just intr-o situatie in care abuzurile grosolane ale acestei banci au intrecut orice masura.bcr este in picaj ,nu vor mai avea niciodata cota de piata pe care au avut-o ,ca si Volksbank-ul sunt banci care in cel mai josnic mod si-au batut joc de oameni.mii de oameni ,in urma unor astfel de contracte ,au fost scosi din case in mod abuziv .rusine bnr-ului sub a carei protectie isi desfasoara activitatea acesti camatari numiti BCR. Am fost clientul lor 10 ani dar dupa privatizare lacomia lor este fara margini.
 • 0 (0 voturi)    
  si Raiffeisen face la fel! (Luni, 13 februarie 2012, 16:33)

  James Bond [utilizator]

  Si eu am un contract cu Raiffeisen, cu o situatie identica!! Am incheiat cu banca un contract de credit de nevoi personale in 2008, in care banca facea referire la "conditii standard la momentul incheierii contractului". Dupa 2 ani, dobanda mi^-a fost majorata aberant, iar cand i-am intrebat de ce, au refuzat sa imi scrie vreo 8 luni... Am facut plangere "mai sus", si mi-au raspuns ca nu pot sa imi diminueze dobanda, deoarece este conform contractului, insa ei nu au definit niciodata care sunt conditiile standard.
  Si eu platesc la acest credit un comision de administrare de 0.33% din suma impumutata.

  Nu am avut nicio tragere de inima sa ma adresez ANPC, dar vazand acest caz, cu siguranta o voi face in martie, poate.
  In cazul in care voi avea castig de cauza, voi face publica toata aceasta aventura cu banca "Reusim impreuna".
 • +1 (1 vot)    
  Clauza abuzive (Luni, 13 februarie 2012, 18:36)

  Ionut [anonim]

  In curand vor fi multe sentinte favorabile clientilor. Si eu am deschis un proces impotriva BCR si astept cu nerabdare sentinta.

  Legislatia in baza careia va puteti intocmi intampinarea pentru Judecatorie este :

  - Legea 193/2000
  - OG21/1992 cu completarile ulterioare (L363, OUG 174)
  - Legea 296/2004 (Legea Consumului)
  - Legea 190/1999 (daca este un credit ipotecar)
  - Legea L288/2010 (legea de aprobare a OUG 50)

  Succes !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Clauza abuzive 2 (Luni, 13 februarie 2012, 22:28)

   Mr. H [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   tati mai adauga si L289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice. desi OUG50 a halit-o, ea era in vigoare la semnarea contractului (pentru cine are credite de nevoi personale). si acolo se vorbeste de dobanda. practic noi in aceste contracte nu vorbim de un pret al prodului, ci de o dobanda. care este mereu intr-o erectie permanenta. si nu uitati, aceste contracte sunt standard, preformulate. nu ati negociat nimic. astfel se aplica L193 fara greata in raport cu acel contract.
 • +2 (2 voturi)    
  O clisma cu amoniac pentru WCR (Luni, 13 februarie 2012, 21:26)

  Nutu Camataru [anonim]

  Felicitari Conso si Hotnews pentru ca aveti curajul sa publicati un articol despre dreptatea facuta unui consumator abuzat de un agent economic privilegiat (banca). Rusine Capital dormiti in cizme. Asadar, Sistemul Bancar este o rusine, dar si o mare escrocherie cand vorbim de creditele in derulare. Artizanii acestei escrocherii sunt BNR, Asociatia Bancilor, Statul Roman. Spun escrocherie pentru ca a fost incalcata legislatia cu buna stiinta in scop ilicit (banca este un profesionist). Va dati seama cati au fost executati de nenorocitii astia care si-au facut contractele doar pentru a te termina financiar cat mai rapid? Cine raspunde? Isarescu, Basescu, FMI? N-am uitat de Ordonanta 50 cum a fost terminata de PDL si haita lor de hiene, ca asa a vrut FMI. Inseamna ca FMI este mai presus de lege, de Constitutia Romaniei. Revenind la BCR, culpa este a mamei Erste, a bordului de conducere cu Andreas Treichl in frunte. Nu clientii sunt de vina, clienti care platesc ineficienta bancii cu dobanzi duble fata de semnare. BCR a oferit marje mici, dar si-a ascuns alte marje in comisioane si a lasat clauze de modificare a costurilor in favoarea sa. Acest domn de la Focsani a castigat pentru ca nu a ajuns dosarul sau la ICCJ. Acolo magistratii sparg sentintele dandu-le in favorea bancii. Apoi marea casa de avocatura Nestor flutura deciziile ambiguue ale ICCJ prin instante. Ce diferente sunt intre BCR si mine Nutu Camataru? Ei au acte, eu nu, in rest suntem la fel. Cand s-a imputit treaba eu ei bat. BCR tocmeste geambasii de la cea mai mare casa de avocatura, avocati precum Diculescu-Sova, pe Valeriu Stoica, sa intimideze instantele in favoarea bancii. Din pacate, niciodata nu este prea tarziu. Acum te poti pune cu banca. Daca nu stiati se castiga pe banda rulanta in instante prin ANPC. Nu mai stati si cereti-va drepturile de la camatarii cu costume de mii de euro luate din bonusuri date pe escrocherie. Eu Nutu Camataru declar ca nu mai sunt un admirator al BCR-ului. Sunt de porc.
 • +1 (1 vot)    
  bravo presei- vezi ziarul financiar (Marţi, 14 februarie 2012, 9:31)

  maia [anonim]

  "felicitari"celor de la ziarul financiar pentru profesionalism, corectitudine si verticalitate. ieri au publicat acest articol si azi de dim.....surpriza: articolul nu se mai regaseste pe site-ul domiilor lor. bravo domnilor !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Decizie finala impotriva BCR (Marţi, 14 februarie 2012, 20:39)

  soc [anonim]

  Stie cineva care este numarul dosarului si daca a fost publicata decizia
 • 0 (0 voturi)    
  Solutii Exista! (Miercuri, 15 februarie 2012, 16:40)

  Terente [anonim]

  Nu este o mare minune acest rezultat. Se castiga inca din toamna anului trecut prin toate instantele. Miscarea impotriva abuzurilor bancilor a inceput in Iulie 2010. Pentru BCR exista un grup pentru discutii si solutii pe Yahoo, groups.yahoo.com/group/BCR_Ord_50_2010/. Cand v-a crescut dobanda de ce nu ati luat masuri? Pentru ca nu stiti legea care va apara, d-aia. Stati ca fraierii si asteptati sa va execute silit, in loc sa procedati ca domnul de mai sus. Bravo lui!
 • 0 (0 voturi)    
  abuzuri BCR (Sâmbătă, 18 februarie 2012, 15:37)

  petre bogdan [anonim]

  Daca erai din Constanta domnule judecator iti faceam o statuie in fata la BCR .Sa te vada aia in fiecare dimineata si sa sufere.As da orice sa pot si eu sa -i umilesc ,asa cum m-au umilit ei pe mine cand mi-au schimbat contractul fara acordul meu.Esti cel mai tare judecator pentru mine.Faliment BCR
  • 0 (0 voturi)    
   contract similar BCR (Marţi, 21 februarie 2012, 16:45)

   Carare [anonim] i-a raspuns lui petre bogdan

   Am un contract similar.As vrea sa stiu daca ar trebui sa solicit bancii sa aplice formula de mai sus sau sa ma adresez direct instantei.Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Tribunalul Bucuresti (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:50)

  Rica Fara Frica [anonim]

  Recomand Hotnews sa se informeze si sa relateze despre ceea ce se intampla la Tribunalul Bucuresti. Este un moment istoric, acolo in mai multe procese ale avocatului Piperea (VolksBank + BCR) sunt aproximativ 2500 de dosare in pronuntare sau intra pe fond. Nu este deloc un caz izolat, din contra unul care ar putea avea un impact la nivel media si financiar asupra VB + BCR. Practic se joaca soarta acestor banci. Din pacate la unul dintre procesele BCR s-a amanat pentru a 3 oara pronuntarea. Si la VB intr-un dosar s-a amanat. Este evident ca se asteapta semnalul venit de la puterea politica. Suntem in an electoral, politicienii au nevoie de pomeni electorale. Nu pentru galeti si faina ci pentru marirea salariilor si pensiilor. Cum poate PDL sa sara de la 9% la 30% cum spunea Vasile Blaga cand nu putem vorbi de un furat asa masiv? Cum Romania nu are resurse pentru astfel de cresteri, banii vor veni de la aceste banci. Vor plati ca sa scape. Au mai facut-o si la OUG 50, dar ati uitat. Cu banii pe care au continuat sa-i obtina din rate abuzive au creditat mai apoi Romania. Practic Statul Roman a scos bani de la romani cu ajutorul acestor banci sa se finanteze, totul prin contracte cu clauze ilegale. Deciziile irevocabile pe care le tot mentionati au rolul de a ameninta bancile, ori dau banii ori nu politicului. Daca deciziile la Tribunal sfideaza legea, va rog sa tineti cont de acest mesaj. Sper sa puteti observa in detaliu ce se intampla acum la Tribunalul Bucuresti cu acele dosare ale catorva mii de romani. Politicul ar trebui sa se abtina, bancile acestea au furat suficient de mult, timp de ani de zile. Ce s-a intamplat cu Raed Arafat se poate intampla si acum. Cei 2500 de la Tribunal vor lua atitudine prin demonstratii aratand tuturor romanilor ce fac bancile in romania. Daca vor acest razboi, atunci politicul si bancile il vor avea. Nu mor caii cand vor cainii.
 • 0 (0 voturi)    
  dobanda Raiffeisen Bank (Miercuri, 6 iunie 2012, 12:01)

  stefan [anonim]

  si eu am inceput un proces cu Raiffeisen Bank inca din anul 2010 pt aceeasi problema,marirea dobanzii, si uite ca in 2012 AM CASTIGAT, definitv si irevocabil
  • 0 (0 voturi)    
   sentinta (Marţi, 26 februarie 2013, 10:38)

   magda [anonim] i-a raspuns lui stefan

   imi poti trimite si mie sentinta ,te rog , eu ma judec cu ei


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by