Rata dobanzii la obligatiunile emise de Germania a scazut, dupa ce masurile de austeritate au fost aprobate de Parlamentul grec, informeaza Bloomberg. Si randamentele titlurilor italiene, spaniole si portugheze au avut de asemenea evolutii favorabile. Titlurile Germaniei, cu scadenta la 10 ani, au scazut cu 6 puncte de baza, sau 0,06 puncte procentuale, ajungand la 1,97 procente.

Efectele au fost pozitive pentru Italia, Portugalia si Spania, dupa ce votul din Grecia a redus riscul de contagiune in cea mai indatorata natiune din regiune. Titlurile italiene pe 10 ani au coborat cu 10 puncte de baza, la 5,51%. La doi ani, titlurile italiene au inregistrat o scadere, ajungand la nivelul de 3%.

Titlurile pe 10 ani portugheze au scazut cu 45 de puncte de baza, ajungand la 12,03 procente, cel mai scazut nivel din 24 noiembrie 2011. De asemenea, titlurile Spaniei, avand aceeasi maturitate, au ajuns a 5,24%.

Volatilitatea datoriilor Portugaliei si Olandei este in prezent cea mai mare din cadrul zonei euro, conform marimii dobanzilor titlurilor pe 10 ani, a CDS-urilor si a diferentei de randament dintre titlurile la 2 ani si cele la 10 ani.

Ministrii de finante din zona euro au planificat o intalnire pe 15 februarie pentru a decide asupra celui de-al doilea ajutor financiar pentru Grecia.

"Parlamentul grec a aprobat acum masurile care sa indeparteze putin din incertitudinea care inconjura Grecia, iar acest lucru a avut un impact asupra randamentelor titlurilor", a spus Elwin de Groot, economist al Rabobank Nederland in Utrecht, Olanda. "Ma astept ca acum piata sa mentina putin starea de asteptare, pentru ca am vazut multe amanari si incertitudini in ultimele saptamani".

Astazi, moneda euro s-a intarit cu 0,5%, ajungand la un curs de 1,3259 dolari pentru un euro. In acelasi timp, Indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,8 procente odata cu revenirea increderii in abilitatea Greciei de a evita colapsul economic.