Uniunea Europeana (UE) a intocmit o "lista neagra" a celor mai vulnerabile tari din spatiul comunitar, Italia, Spania, Cipru si Ungaria, care trebuie sa adopte rapid masuri de corectare a evolutiei economice pentru a nu ajunge in situatia Greciei. De asemenea, UE are lista si cu tari aflate sub observatie, Franta, Belgia, Marea Britanie, Slovenia si Bulgaria, potrivit publicatiei italiene Corriere della Sera citata de Mediafax.

Corriere citeaza un document care va fi prezentat marti de comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, potrivit cotidianului ungar Portfolio.

Evaluarea UE se bazeaza pe analiza a zece indicatori economici, care in multe cazuri, precum cel al costurilor cu forta de munca, ofera o imagine a realitatii economice. Documentul este un avertisment si indica statele cel mai expuse la riscuri rezultate din dezechilibre macroeconomice.

Ca raspuns la criza datoriilor din zona euro, UE a infiintat un mecanism, intrat in vigoare in decembrie, care trimite semnale de alarma daca o economie se indeparteaza prea mult pe o cale gresita si are nevoie de masuri de corectie pentru a evita o situatie similara cu cea a Greciei.