Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Transelectrica: Nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a Sistemului National Energetic/ Traian Basescu: Este exclusa intreruperea energiei electrice pentru populatie, Guvernul poate sista exporturile

Transelectrica a anuntat, luni, ca, din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu sunt suficiente resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export. Potrivit companiei, deficitul de energie este cauzat de seceta prelungita, temperaturile foarte scazute, scaderea cotelor in lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbune, pacura si gaze naturale. Transelectrica mai informeaza ca nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a Sistemului National Energetic. "In aceste conditii, Transelectrica este nevoita sa aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operationale", a mai anuntat compania. La scurt timp, presedintele Traian Basescu a explicat ca nu exista niciun fel de pericol ca populatia sa ramana fara energie electrica, iar in cazul unei avarii, s-ar proceda la un plan de intrerupere a energiei pentru agentii economici. In plus, Executivul poate sista pentru o perioada, printr-o hotarare de Guvern, exporturile de energie electrica. Preşedintele a explicat că România exportă 500 de megawaţi/oră, iar în ore de vârf cantitatea exportată ajunge până la 1.400 de megawaţi. "În perioada următoare se va stabili sistarea oricărui export până la revenirea consumului la parametri normali", a adăugat seful statului.

Grecia: Parlamentul a votat pentru adoptarea noului plan de austeritate si salvarea financiara a tarii

Parlamentul grec a votat duminica noaptea in favoarea adoptarii programului economic de austeritate, solicitat de Uniunea Europeana si FMI in schimbul eliberarii unui pachet de asistenta financiara internationala in valoare de 130 de miliarde de euro. Grecia are nevoie cruciala de ajutorul financiar extern pentru a nu intra in incapacitate de plata a datoriilor si pentru a putea ramane in zona euro. Dupa o seara de duminica marcata de proteste violente impotriva planului de austeritate, la Atena si in mai multe orase ale tarii, programul economic a fost adoptat. Pachetul de asistenta financiara internationala este indinspensabil pentru Grecia, pentru ca tara sa evite intrarea in incapacitate de plata a datoriilor in luna martie, cand Atena urmeaza sa ramburseze 14,5 miliarde de euro. Planul de austeritate include o reducere cu 22% a salariului minim (si de 32% pentru tinerii sub 25 de ani), o liberalizare a pietei muncii, o reforma a pensiilor complementare, dar si reforme in domeniile fiscalitatii si justitiei.

Kodak va inceta productia de camere digitale

Kodak va inceta in prima parte a acestui an productia de camere digitale, compania vazand un viitor in domeniul imprimantelor. Kodak a cerut oficial pe 19 ianuarie punerea sub protectia Legii Falimentului, dupa ce firma si-a pierdut 90% din valoare in ultimul an. Eastman Kodak s-a infiintat acum 131 de ani si detine peste 1.000 de brevete in domeniul fotografiei, fiind una dintre companiile care au pus bazele domeniului. In ultimii ani Kodak a fost insa depasita de mai toti concurentii, nereusind sa se adapteze la dezvoltarea fara precedent a fotografiei digitale, iar acum este aproape de un moment critic. Compania care a inventat camera digitala, lansand primul model in 1975, va inceta in semestrul curent fabricatia acestor tipuri de camere si cauta companii care sa construiasca sub licenta camere digitale. Kodak a incetat in 2004 productia de aparate foto clasice cu film, iar din 2009 nu a mai produs nici role de film de 35 mm.