Cand Ionescu-cel-bogat ii imprumuta 100 de lei pe un an lui Popescu-cel-somer-si-sarac, ii cere acestuia din urma sa achite si o dobanda pentru suma imprumutata. Fireste, cu cat riscul de a nu-si va mai vedea banii inapoi este mai mare, cu atat pretul banilor creste. Sa zicem ca ii ia o dobanda de 10%. La scadenta, Popescu-cel-somer-si-sarac ar trebui sa plateasca 110 lei. Nu are insa banii, asa ca ii cere lui Ionescu-cel-bogat sa-i stinga datoria cu un nou imprumut, de 110 lei. Ionescu ii da banii, dar la 15% dobanda. Dupa un an, Popescu-cel-somer-si-sarac ar trebui sa restituie 126,5 lei. Daca schimbam leii cu miliarde de euro, iar in loc de Popescu scriem Grecia (Ionescu fiind Troica + bancile), o sa intelegem de ce datoria Greciei impinge economia intr-o spirala recesionista. Undeva, spirala trebuie rupta pentru ca Grecia sa inceapa sa respire si sa isi achite datoria. Primul care a recomandat acest lucru a fost DSK. Dominique Strauss Kahn.
Daca Grecia intra in faliment, bancile ar pierde mult mai mult. Nu si-ar mai primi probabil niciodata banii, iar falimentul Greciei nu ar putea fi evitat. Daca mai taie din pretentiile financiare, sansa de a-si recapata o parte din bani, creste. Pe scurt, tinerea in viata a pacientului este mai rentabila decat decesul sau. Singurul risc apare in momentul in care asigurarea de viata devine mai scumpa decat pagubele produse de un posibil deces, caz in care e preferabil sa accepti obstescul sfasit si sa treci sa incasezi polita de asigurare.
Dupa doi ani in care s-a asteptat ca solutiile sa cada din cer, Eurogrupul pare sa fi re-inventat acum roata. Reducerea cu 60%-70% a datoriei grecilor, adica exact ceea ce anuntau ca fiind o idee rea in urma cu cateva luni, pare acum o solutie fericita. Ce inseamna aceasta reducere, sau “haircut”, cum se mai numeste ea, tehnic? Este un nou plan Brady care fusese aplicat in anii 80 pentru a scoate din faliment Argentina? Cine pierde si cine castiga de pe urma stergerii datoriei elene?
- Socialmente, onorarea serviciului datoriei e prea dificila pentru greci
Datoria Greciei era prea mare pentru a fi onorata, factura sociala fiind una dintre principalele cauze. In cifre, aceasta datorie se apropie de 400 de miliarde de euro. Nicio economie de dimensiunea Greciei nu are cum rasufla sub o asemenea povara.
Bancile europene au cea mai mare expunere pe Grecia, suma probabila apropiindu-se de 60 de miliarde de dolari. Un eventual faliment ar duce la pierderi prea consistente pentru banci, acestea transmitandu-le mai departe in sistemul financiar. Chestie periculoasa. Bancile grecesti au si ele bani imprumutati guvernului. Un efect pervers al unui faliment declarat oficial ar fi o noua criza de incredere, in genul celei care a adus recesiunea in urma cu 3 ani.
A lasa Grecia in faliment desi e o corecta solutie economica, ar rasturna toate planurile politice cu privire la proiectul Euro. Si cum politicienii conduc....
- Planul de salvare al Argentinei de acum 24 de ani, repetat pentru greci?
Acest plan cuprinde trei părţi. Prima, băncile comerciale sunt chemate să ofere o paletă mai largă de alternative de sprijin financiar, inclusiv să întreprindă eforturi de reducere a datoriei şi serviciului datoriei şi să acorde noi credite. A doua, FMI şi Banca Mondială sunt chemate să ofere finanţare pentru reducerea datoriei şi serviciului datoriei, inclusiv prin garantarea unor noi emisiuni de obligaţiuni de către ţările în curs de dezvoltare. A treia, FMI este chemat să modifice practica de amânare a propriilor împrumuturi până ce băncile comerciale nu îşi soluţionează propriile angajamente de creditare.
Un mesaj clar al “Planului Brady” este acela ca datoria să fie redusă prin tranzacţii pe piaţa secundară. Astfel de tranzacţii se bazează pe preţul de piaţă al datoriei, care este mult mai scăzut decât valoarea ei. Criza începuse în august 1982, când Mexicul a anunţat că nu mai este capabil să onoreze plăţile imediate şi viitoare ale datoriei de stat. Până în octombrie 1983, 27 de ţări şi-au întârziat plăţile sau şi-au reeşalonat datoriile către bănci, iar 16 dintre acestea au fost ţări latino-americane.
Cea mai mare parte a datoriei s-a materializat în credite bancare comerciale sindicalizate, denominate în dolari americani. La sfârşitul anului 1982, expunerea băncilor comerciale din Statele Unite la împrumuturi către tarile s-a cifrat la 217% din capitalul şi rezervele lor totale.
Dacă nu ar fi existat „păsuirea de reglementare" (regulatory forbearance), şapte sau opt dintre cele mai mari bănci din Statele Unite ar fi fost considerate insolvabile. Fluxurile private de capital spre America Latină au început să îşi revină abia dupa reeşalonările prevăzute în Planul Brady, dintre 1989 şi 1994. Natura fluxurilor financiare către ţările în curs de dezvoltare a cunoscut schimbări majore, la începutul anilor '90. Trebuie să menţionăm că Planul Brady a convertit împrumuturile bancare neonorate la termen, în obligaţiuni noi, cu potenţială cotare pe piaţă (aşa-numitele „obligaţiuni/titluri Brady).
- Este aceasta o criza a datoriilor sau una de interpretare matematica?
Profesorul Robert J. Shiller a scris despre un amanunteconomic pe care il vad toti, il inteleg multi dar se fac ca nu-l observa: raportul dintre datorii si PIB. Shiller recomanda sa ne amintim, din cand in cand, cele invatate la scoala: orice socoteala are la baza o unitate de masura corecta. Gresind unitatea de masura, concluziile vor fi sigur eronate. Daca economistii nu s-ar referi la un PIB anual, ci la unul trimestrial, datoria externa ar ramane fireste aceeasi, dar PIB-ul ar fi altul si, in consecinta, raportul ar fi de patru ori mai mare. Daca ne-am referi la un PIB calculat pe zece ani, nici atunci datoria nu s-ar schimba, dar raportul datoriei externe fata de BIP ar scadea la 15%, devenind cat se poate de fotogenic, datorita calculului.
Un astfel de BIP ar avea chiar o anumita logica, dat fiind ca achitarea datoriilor Greciei nu e chestiune de ani, ci de decenii. Pe scurt, raportul dintre datorii si un PIB calculat anual nu reprezinta decat o conventie arbitrara intre specialisti.
- DSK a spus printre primii ca datoriile Greciei trebuie sterse
Dominique Strauss-Kahn le-a reproşat europenilor că nu conştientizează amploarea crizei care zguduie întreaga zonă euro, menţionând că eforturile liderilor europeni au fost fie prea puţine, fie prea târzii, iar deseori prea puţine şi prea târzii.
"Grecia a sărăcit. Putem să le cerem grecilor să-şi plătească datoria, dar nu pot. Este necesar să acceptăm că fiecare trebuie să-şi asume pierderea. Este o pierdere care trebuie preluată de guverne şi de bănci. Guvernele nu au reuşit să rezolve problema, ci nu au făcut decât să o amâne, iar bulgărele de zăpadă a devenit tot mai mare. Vedem foarte clar că această datorie este uriaşă şi trebuie redusă cu orice preţ", a declarat Kah.- Va fi cel mai probabil vorba despre un pachet de sprijin
Cel mai probabil, reducerea cu 60% a datoriei Greciei va fi insotita de o recapitalizare a bancilor care au expunere ridicata pe datoria Statului elen, de o inasprire a reglementarilor privitoare la sectorul financiar, si de o aplicare mai ferma a principiilor Europactului, crede Laurian Lungu, senior partner al Macroanalitica.
Deocamdata, amanuntele legate de acest plan nu au fost facute publice, dar economistii sunt convinsi ca e o re-editare a planului Brady la nivel european.
Riscurile vor fi insa suportate tot de catre platitorii de taxe.
In 2007, an al aderarii noastre la UE, Grecia avea un PIB/loc de peste 32.000 dolari ppp, in timp ce Romania incerca sa ajunga la un 9.000.
La sf. lui 2012, Grecia va fi in zona 26-27.000 dolari ppp, in timp ce Romania va fi la 13-14.000.
Pur si simplu decalajul a fost divizat cu 2, distanta s-a redus la jumatate in doar 5 ani de criza (pt noi terminata, pt greci va continua).
Si va continua sa scada in urmatorii 2-3 ani, pt ca Grecia revine cu economia si cifrele la realitate, prin ajustari dure si recesiune, in timp ce Romania continua crestera economica.
Cu noroc si efort, Grecia va stopa prabusirea PIB-ului pe locuitor pe la 24-25.000 dolari ppp, pana in 2015.
Daca alegerile din aprilie aduc la putere demagogi, Grecia nu va respecta acordul, nu va primi banii, va iesi din zona euro si PIB-ul va diminua pana la nivelul real de sustenabilitate prin munca proprie a grecilor (pt ca investitorii straini vor cam pleca), nu mai mare ca al polonezilor, de ex., spre 20.000 dolari ppp.
Pacat ca grecul de rand nu a priceput ca daca UE isi ia mana de pe Grecia PIB-ul tarii coboara rapid cu 20-30%, iar salariul si pensia sa nu vor putea fi mai mari ca la Varsovia sau Praga.
Grecia a pierdut pt multi ani nivelul de trai al statului si bugetarilor, dar e o reforma vitala.
Acordul semnat si votat de parlamentul grec prevede reduceri drastice de cheltuieli publice si obtinerea unui excedent bugetar de pana la 9 miliarde in 2014, pt ca Grecia sa poata incepe treptat sa-si plateasca datoria.
Grecii au pierdut enorm si la capitolul imagine internationala, nu doar in tarile europene, chiar presa greaca alimentand cu revelatii cotidiene despre coruptia generalizata (sistemul fakelaki, de mita in plic) si haosul administrativ (nu exista o evidenta a proprietatilor imobiliare, guvernul foloseste facturile de curent pt a sti pe unde sunt proprietati..).
Speculatiile bancilor si asa zisilor investitori privati trebuie sa inceteze. Aceste actiuni au la baza coruptia guvernelor, daca vor sa isi recupereze banii sa ii recupereze de la cei cu care au aruncat tarile prin guverne in datorii. Capitalismul ca si comunismul au ajuns la un capat de linie. Profitul cu orice pret a ajuns la capatul liniei, iar capatul liniei este imprumutul acordat guvernelor care a mers mana in mana cu coruptia.
Sunt tare curios daca cineva va spune vreodata ce comisioane au incasat guvernatii si partidele politice care au intrat in aceasta cardasenie.
Acum este momentul perfect pentru un coup d'état.
Merge şi cu colonei... sau măcar maiori.
O lovitură de stat ar spăla de păcate pe toţii grecii!
*evil grin*
-Grecia are autostrazi si infrastructura la nivel vest-eropean.
-Romania are niste cioturi de cativa km, si alea cu probleme
-Grecia are un turism foarte dezvoltat, primeste turisti din toata lumea:japonezi, americani, germani.
-Romania are un turism falimentar, invechit si fara perspective spectaculoase pe urmatorii 10 ani.La noi nu prea vine nimeni.
-Grecii si-au trimis ultimele generatii la studii in Europa de Vest care acum lucreaza pt Grecia in toata Europa.Cunosc zeci de cazuri de top manageri numai in Romania.
-Romania are un sistem de invatamant in colaps. Abia avem o generatie sau doua care au invatat afara si acum incearca sa se integreze cumva, sa lucreze in sau pt Romania.Nu prea reusesc.
-Nivelul de trai al grecilor este ridicat in comparatie cu cel al romanilor.Taranii greci au utilaje mecanizate, au sisteme de irigatii performante etc.
-Nivelul de trai in Romania este cel mai scazut din UE, la concurenta cu Bulgaria.Taranul roman inca ara la plug cu calul si nu a beneficiat de sprijinul statului in mod direct.
-Grecia a organizat o Olimpiada, as spune o fantastica Olipiada.La nivel de imagine a fost o mandrie uriasa sa organizezi un astfel de eveniment.
-Romania nu va organiza o Olimpiada nici in urmatorii 50 de ani.Nu sintem in stare sa organizam un campionat european de fotbal, ce sa mai spunem de olimpiade.
-Grecia are banci extinse la nivel international, are companii de telefonie mobila in afara tarii, are banci cu filiale in Europa, e o forta maritima.
-Romania are nimic.Noi am investit in Africa sau in Asia. De unde nu am mai primit nimic. Vezi cazul Irak. Flota am vandut-o la fier vechi.
Exemplele pot continua cu cifre seci legate de salarii, pensii si alte drepturi.
Nu stiu cum facem noi ca mereu ne platim datoriile si altii se descurca cu 'iertarea de datorii', vezi cazul Poloniei si Ungariei.
Grecii joaca tare, au cheltuit banii si acum asteapta altii. Si o sa-i primeasca, pentru ca asa a fost mereu.
De ce nu se face la fel și cu Grecia? Că statul grec are o groază de active...
(Pentru cîrcotaşi: nu zic că ar fi bine să se întîmple, doar mă întreb de ce nu se întîmplă)
2.Cosmote - Greci
3.Piraeus, Emporiki, EFG Eurobank, Alpha Bank, Banca Romanesca (e totusi greceasca), Banc Postm ATE Bank
4.Germanos
etc.
Sint peste 3000 de firme grecesti care investesc activ in Romania.Sint unii care aceseaza fonduri europene in Romania. Bravo lor.
Deci grecii au afaceri de miliarde de euro in Romania.Noi in Grecia nu avem banci, companii de telefonie mobila sau alte mari investitii.
Turismul merge brici in Grecia.Am rezervat anul trecut in Zakinthos in februarie si in martie-aprilie un prieten nu a mai gasit locuri libere la acelasi hotel, sejurul era in iulie.
Oficial, dupa cifre, Romania se afla pe ultimul loc sau penultimul in acord cu Bulgaria la toti indicatorii de calitate a vietii, inlcusiv la consumul de sapun sau pasta de dinti.Asta e statistica UE.Populatia de la sate are veceul in spatele curtii omule, sint milioane in situatia asta.
Bogatia falsa de care spui tu se traduce in zeci de mii de iahturi si in sute de mii de piscine si case de vacanta.Aste le-am vazut eu, cu ochii mei ca am batut Grecia de la Nord la Sud si invers.
Ar mai fi multe de spus dar mi-e ca iar te enervezi.
Deci: eu nu sint suparat ca sint roman, locuiesc aici si ma simt bine in tara mea dar as fi ipocrit sa nu vad problemele reale si sa enunt doar calitatile
.Nu m-a lamentat, am enuntat niste realitati, crude. Ca am inceput si noi romanii sa scoatem capul cu reforme si cu economia da, sint de acord. Dar mai e mult pana departe.
Nu-mi spune ca lipsa autostrazilor sau faptul ca la noi se mai ara cu calul la plug insemna baliverne ca te descalifici.
Ma bucur ca ai gasit o romanca fermecatoare, de altfel roamancele apreciaza barbatii greci ca fiind unii dintre cei mai frumosi din Europa.
Ps. Anul trecut la hotelul la care am stat , unul de 5 stele, erau mai multi romani angajati. Si atunci te intreb si ma intreb de ce grecii angajeaza straini si nu muncesc ei, ca tot se plang ca e criza si ca nu au locuri de munca.
Prostia pe care o clamezi v-a dus pe voi grecii in vagauna asta. Da, prostia si mandria. Ati crezut ca puteti fura la nesfarsit. Da, si optimismul pe care eu (noi) nu-l avem. Modul cum gandesti tu este chitesenta falimentului tarii tale. Tu esti Grecia amice si Grecia e in tine, chiar si aici in Romania langa fermecatoarea ta nevasta
Sa-ti spun un secret, tu nu stii nimic despre Romania. Habar nu ai prin ce a trecut poporul asta in ultimii 50 de ani.Tu judeca-ti compatriotii si lasa-ne pe noi in pace.Ca nu taica'tu a stat in puscarie pe motive politice batut de unu care acum are pensie 2000 de euro. Intelegi ?
Nu te mai lua dupa niste statistici ale politicienilor romani, mincionoase, cu cresteri si mariri.Realitatea e ca un muncitor la fabrica Nokia castiga anul trecut 250 de euro salariu pe luna, pe cand in Grecia voi nici nu va aplecati dupa 1000-1500 de euro. Un profesor debutant castiga in Romania 233 de euro, unul din Grecia 1663 euro.
http://ocdpnl4.blogspot.com/2011/09/salariul-profesorilor-romani-este-cel.html
Si pot sa-ti dau cifre din astea pana dimineata, stai linistit amice.
Sa mori de optimism si nu alta !!!!
Realitatea ca Romania se imprumuta in fiecare zi.Numai saptaman trecuta a luat 7 miliarde de dolari de pe piata americana.
dar sintem ok, avem crestre economica.Pe datorie.Asa a crescut si Grecia, tot pe datorie.
Iti repet exemplul, prefer o tara cu datorii dar cu infrastructura uneia fara datorii dar cu sosele pe care mor mii de oameni pe an. Si aici, apropo sintem pe primul loc in Europa.Daca ti-ar muri cineva drag intr-un accident pe o sosea din asta nenorocita crede-ma ca ai prefera sa fii inglodat in datorii si persoana respectica sa traiasca. In cazul asta datoriile insemna viata.Si e doar o metafora, ca sa intelegi, daca-ti permite intelectul desi ma cam indoiesc.
amice ce spune Ionel mai sus e 90% adevarat, dar poate nu ai iesit sa vezi cum e in alte parti.
Explica-mi si mie cum sta mai bine Romania cand a cazut in toate clasamentele, infrastructura, invatamant, sanatate, etc? Daca ai da un search pe net ai vedea-o printre tarile africane.
Eu unul nici nu am nevoie de clasamentele alea, trebuie doar sa intreb prietenii si familia. TOTI imi spun ca e crunt.
O tara in care mor oamenii prin zapada si presedintele se duce la ski.
Cand a "cazut in clasamente" ? Din '47 incepand vrei sa spui?
Deci, pe cale logica, noi am fi putut pretinde sa avem o datorie dubla decat are Grecia.
400 miliarde inmultit cu 2 egal 800 miliarde.
Hai sa ne imaginam unde era acum Romania daca ar fi cheltuit 800 de miliarde de euro. Cat ar fi furat politicienii nostri si tot am fi avut bani de autostrazi, de invatamant, de sanatate, de agricultura.
Acum cca 8 ani am remarcat ca in Atena majoritatea taxiurilor erau Mrcedes E-class.Firesc, stiind ca la noi erau amarate de Dacii, i-am intrebat pe colegii greci, de unde au taximetristii bani de masini de lux ?
Pai, le subventioneaza guvernul 70-80% din suma, da bine la turism, mi-au raspuns grecii.
Aha. Noi cu Dacia, ei cu Mercedes-ul.
Noi platim lor li se sterg datorii.
Sa mori de ciuda, nu alta.
dle Popa, parcă nu cu mult timp în urmă publicaţi p-aci nişte articole foarte vehemente împotriva "bailout"-urilor destinate, în esenţă, tocmai "menţinerii în viaţă" a pacientului. V-aţi schimbat opinia sau e doar o problemă de pacient, adică Grecia iarna nu-i SUA vara? :)))
daca lu popescu de la parter banca ii sterge datoria, ionescu de la etajul 3 nu o sa vrea la fel?
este o tampenie ca incarci o tara cu datorii sperand ca vei o transforma intr-un sclav asa cum se intampla cu credit cardurile in US;
se arunca banii publici intr-un faliment: economic, social, moral;
se tot vorbeste de dezastrul in care ne asteapta prin falimentul greciei! nu se va intampla nimic la scara mondiala; ce se poate intampla daca ies din zona euro?!in loc de 1 euro/cafea (fara bon fiscal) vom plati 4 drahme fara chitanta!
in timp de preotii stau cu mana intinsa la Stat, cei care se chinuie pentru o amarata de paine si pentru o bucata de mercedes pentru patron, ei bine, acesti "cei" sunt motorul economic al societatii; la greci, problema mare este evaziunea nicidecum imprumuturile; mare parte din aceste imprumuturi au avut un cost mare, ca masura de precautie; evident, acest cost va fi redus dar nu eliminat; pentru ca nimanui nu ii place sa piarda bani; cand vorbim de "solutia economica corecta" putem vorbi de agentiile de rating care sunt "motivate" pentru a acorda un anume punctaj; iar Statele vizate nu comenteaza; de ce? pentru ca toate sunt implicate, toate vor fi afectate; revenind la solutia corecta, cel mai bine ar fi ca omul de rand sa constientizeze valoarea serviciilor sale si sa pretinda o retributie pe masura; pretul unui produs are o limita minima si una maxima; in ultimii ani am observat cresterea nejustificata a preturilor; deci, intr-o lume materiala cea mai sigura solutie este echilibrul financiar; ce ne facem cand razboiul este vazut ca un profit economic? in acest caz, politicienii trebuie sa dea un raspuns corect sau sa lase oameni corecti la guvernare; deci, exista numai ratiuni de Stat si piete de desfacere; cand vorbesc de ratiuni de Stat nu ma refer la iliescu si nastase care au vandut, pe nimic, munca de o viata a parintilor nostri; asa cum ziceam, putin echilibru financiar este binevenit....