Grecia se pregateste sa stearga peste 100 miliarde euro din datoria sa externa. Cum se "sterg" banii si cine castiga de pe urma operatiunii?

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 14 februarie 2012, 14:36 Economie | Finanţe & Bănci


Cand Ionescu-cel-bogat ii imprumuta 100 de lei pe un an lui Popescu-cel-somer-si-sarac, ii cere acestuia din urma sa achite si o dobanda pentru suma imprumutata. Fireste, cu cat riscul de a nu-si va mai vedea banii inapoi este mai mare, cu atat pretul banilor creste. Sa zicem ca ii ia o dobanda de 10%. La scadenta, Popescu-cel-somer-si-sarac ar trebui sa plateasca 110 lei. Nu are insa banii, asa ca ii cere lui Ionescu-cel-bogat sa-i stinga datoria cu un nou imprumut, de 110 lei. Ionescu ii da banii, dar la 15% dobanda. Dupa un an, Popescu-cel-somer-si-sarac ar trebui sa restituie 126,5 lei. Daca schimbam leii cu miliarde de euro, iar in loc de Popescu scriem Grecia (Ionescu fiind Troica + bancile), o sa intelegem de ce datoria Greciei impinge economia intr-o spirala recesionista. Undeva, spirala trebuie rupta pentru ca Grecia sa inceapa sa respire si sa isi achite datoria. Primul care a recomandat acest lucru a fost DSK. Dominique Strauss Kahn.


Daca Grecia intra in faliment, bancile ar pierde mult mai mult. Nu si-ar mai primi probabil niciodata banii, iar falimentul Greciei nu ar putea fi evitat. Daca mai taie din pretentiile financiare, sansa de a-si recapata o parte din bani, creste. Pe scurt, tinerea in viata a pacientului este mai rentabila decat decesul sau. Singurul risc apare in momentul in care asigurarea de viata devine mai scumpa decat pagubele produse de un posibil deces, caz in care e preferabil sa accepti obstescul sfasit si sa treci sa incasezi polita de asigurare.

Dupa doi ani in care s-a asteptat ca solutiile sa cada din cer, Eurogrupul pare sa fi re-inventat acum roata. Reducerea cu 60%-70% a datoriei grecilor, adica exact ceea ce anuntau ca fiind o idee rea in urma cu cateva luni, pare acum o solutie fericita. Ce inseamna aceasta reducere, sau “haircut”, cum se mai numeste ea, tehnic? Este un nou plan Brady care fusese aplicat in anii 80 pentru a scoate din faliment Argentina? Cine pierde si cine castiga de pe urma stergerii datoriei elene?

 • Socialmente, onorarea serviciului datoriei e prea dificila pentru greci

Datoria Greciei era prea mare pentru a fi onorata, factura sociala fiind una dintre principalele cauze. In cifre, aceasta datorie se apropie de 400 de miliarde de euro. Nicio economie de dimensiunea Greciei nu are cum rasufla sub o asemenea povara.

Bancile europene au cea mai mare expunere pe Grecia, suma probabila apropiindu-se de 60 de miliarde de dolari. Un eventual faliment ar duce la pierderi prea consistente pentru banci, acestea transmitandu-le mai departe in sistemul financiar. Chestie periculoasa. Bancile grecesti au si ele bani imprumutati guvernului. Un efect pervers al unui faliment declarat oficial ar fi o noua criza de incredere, in genul celei care a adus recesiunea in urma cu 3 ani.

A lasa Grecia in faliment desi e o corecta solutie economica, ar rasturna toate planurile politice cu privire la proiectul Euro. Si cum politicienii conduc....

 • Planul de salvare al Argentinei de acum 24 de ani, repetat pentru greci?
1989. Persistenţa problemei datoriei externe a determinat autorităţile americane să iniţieze “Planul Brady”, (numit astfel după Nicolas Brady, la acea dată Secretar al Trezoreriei Statelor Unite) bazat pe prezumţia că nu este posibilă o rambursare integrală de către ţările în curs de dezvoltare a datoriei lor externe.

Acest plan cuprinde trei părţi. Prima, băncile comerciale sunt chemate să ofere o paletă mai largă de alternative de sprijin financiar, inclusiv să întreprindă eforturi de reducere a datoriei şi serviciului datoriei şi să acorde noi credite. A doua, FMI şi Banca Mondială sunt chemate să ofere finanţare pentru reducerea datoriei şi serviciului datoriei, inclusiv prin garantarea unor noi emisiuni de obligaţiuni de către ţările în curs de dezvoltare. A treia, FMI este chemat să modifice practica de amânare a propriilor împrumuturi până ce băncile comerciale nu îşi soluţionează propriile angajamente de creditare.

Un mesaj clar al “Planului Brady” este acela ca datoria să fie redusă prin tranzacţii pe piaţa secundară. Astfel de tranzacţii se bazează pe preţul de piaţă al datoriei, care este mult mai scăzut decât valoarea ei. Criza începuse în august 1982, când Mexicul a anunţat că nu mai este capabil să onoreze plăţile imediate şi viitoare ale datoriei de stat. Până în octombrie 1983, 27 de ţări şi-au întârziat plăţile sau şi-au reeşalonat datoriile către bănci, iar 16 dintre acestea au fost ţări latino-americane.

Cea mai mare parte a datoriei s-a materializat în credite bancare comerciale sindicalizate, denominate în dolari americani. La sfârşitul anului 1982, expunerea băncilor comerciale din Statele Unite la împrumuturi către  tarile s-a cifrat la 217% din capitalul şi rezervele lor totale.

Dacă nu ar fi existat „păsuirea de reglementare" (regulatory forbearance), şapte sau opt dintre cele mai mari bănci din Statele Unite ar fi fost considerate insolvabile. Fluxurile private de capital spre America Latină au început să îşi revină abia dupa reeşalonările prevăzute în Planul Brady, dintre 1989 şi 1994. Natura fluxurilor financiare către ţările în curs de dezvoltare a cunoscut schimbări majore, la începutul anilor '90. Trebuie să menţionăm că Planul Brady a convertit împrumuturile bancare neonorate la termen, în obligaţiuni noi, cu potenţială cotare pe piaţă (aşa-numitele „obligaţiuni/titluri Brady). 

 • Este aceasta o criza a datoriilor sau una de interpretare matematica?

Profesorul Robert J. Shiller a scris despre un amanunteconomic pe care il vad toti, il inteleg multi dar se fac ca nu-l observa: raportul dintre datorii si PIB. Shiller recomanda sa ne amintim, din cand in cand, cele invatate la scoala: orice socoteala are la baza o unitate de masura corecta. Gresind unitatea de masura, concluziile vor fi sigur eronate. Daca economistii nu s-ar referi la un PIB anual, ci la unul trimestrial, datoria externa ar ramane fireste aceeasi, dar PIB-ul ar fi altul si, in consecinta, raportul ar fi de patru ori mai mare. Daca ne-am referi la un PIB calculat pe zece ani, nici atunci datoria nu s-ar schimba, dar raportul datoriei externe fata de BIP ar scadea la 15%, devenind cat se poate de fotogenic, datorita calculului.

Un astfel de BIP ar avea chiar o anumita logica, dat fiind ca achitarea datoriilor Greciei nu e chestiune de ani, ci de decenii. Pe scurt, raportul dintre datorii si un PIB calculat anual nu reprezinta decat o conventie arbitrara intre specialisti.

 • DSK a spus printre primii ca datoriile Greciei trebuie sterse
Fostul director general al Fondului Monetar Internaţional a declarat că forţarea Grecia de a-şi plăti datoriile va sărăci în mod inacceptabil ţara şi că ar trebui să se şteargă pur şi simplu cu buretele datoria statului elen.

Dominique Strauss-Kahn le-a reproşat europenilor că nu conştientizează amploarea crizei care zguduie întreaga zonă euro, menţionând că eforturile liderilor europeni au fost fie prea puţine, fie prea târzii, iar deseori prea puţine şi prea târzii.

"Grecia a sărăcit. Putem să le cerem grecilor să-şi plătească datoria, dar nu pot. Este necesar să acceptăm că fiecare trebuie să-şi asume pierderea. Este o pierdere care trebuie preluată de guverne şi de bănci. Guvernele nu au reuşit să rezolve problema, ci nu au făcut decât să o amâne, iar bulgărele de zăpadă a devenit tot mai mare. Vedem foarte clar că această datorie este uriaşă şi trebuie redusă cu orice preţ", a declarat Kah.
 • Va fi cel mai probabil vorba despre un pachet de sprijin

Cel mai probabil, reducerea cu 60% a datoriei Greciei va fi insotita de o recapitalizare a bancilor care au expunere ridicata pe datoria Statului elen, de o inasprire a reglementarilor privitoare la sectorul financiar, si de o aplicare mai ferma a principiilor Europactului, crede Laurian Lungu, senior partner al Macroanalitica.

Deocamdata, amanuntele legate de acest plan nu au fost facute publice, dar economistii sunt convinsi ca e o re-editare a planului Brady la nivel european. 

Riscurile vor fi insa suportate tot de catre platitorii de taxe.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9030 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  usor mai bine (Marţi, 14 februarie 2012, 14:49)

  androidul cu sobolani [anonim]

  e mai clar ca si in postarea precedenta, in special pentru cei cu doctorate in economie.
  • +5 (5 voturi)    
   Scade decalajul intre noi si Grecia (Marţi, 14 februarie 2012, 15:36)

   Feta caprei vecinului [anonim] i-a raspuns lui androidul cu sobolani

   Un efect care ne priveste direct e acela al reducerii diferentei intre PIB-il grec si cel romanesc, inclusiv calculat pe cap de locuitor.

   In 2007, an al aderarii noastre la UE, Grecia avea un PIB/loc de peste 32.000 dolari ppp, in timp ce Romania incerca sa ajunga la un 9.000.

   La sf. lui 2012, Grecia va fi in zona 26-27.000 dolari ppp, in timp ce Romania va fi la 13-14.000.

   Pur si simplu decalajul a fost divizat cu 2, distanta s-a redus la jumatate in doar 5 ani de criza (pt noi terminata, pt greci va continua).

   Si va continua sa scada in urmatorii 2-3 ani, pt ca Grecia revine cu economia si cifrele la realitate, prin ajustari dure si recesiune, in timp ce Romania continua crestera economica.

   Cu noroc si efort, Grecia va stopa prabusirea PIB-ului pe locuitor pe la 24-25.000 dolari ppp, pana in 2015.

   Daca alegerile din aprilie aduc la putere demagogi, Grecia nu va respecta acordul, nu va primi banii, va iesi din zona euro si PIB-ul va diminua pana la nivelul real de sustenabilitate prin munca proprie a grecilor (pt ca investitorii straini vor cam pleca), nu mai mare ca al polonezilor, de ex., spre 20.000 dolari ppp.

   Pacat ca grecul de rand nu a priceput ca daca UE isi ia mana de pe Grecia PIB-ul tarii coboara rapid cu 20-30%, iar salariul si pensia sa nu vor putea fi mai mari ca la Varsovia sau Praga.
 • 0 (0 voturi)    
  titlu (Marţi, 14 februarie 2012, 14:58)

  Bazil [anonim]

  In titlu, dupa 100 lipseste ceva. Corectati.
 • +3 (3 voturi)    
  Cum va trai Grecia doar pe banii ei? (Marţi, 14 februarie 2012, 15:01)

  Salvata de Europa [anonim]

  E sigur ca s-a terminat cu traiul fara griji pt sutele de mii de bugetari greci, salariile vor scadea si e necesar (si cerut de creditori) fie sa scada pensiile (sunt afectati milioane de pensionari) fie sa creasca cotizatiile obligatorii (sunt afectati toti salariatii din tara).

  Grecia a pierdut pt multi ani nivelul de trai al statului si bugetarilor, dar e o reforma vitala.

  Acordul semnat si votat de parlamentul grec prevede reduceri drastice de cheltuieli publice si obtinerea unui excedent bugetar de pana la 9 miliarde in 2014, pt ca Grecia sa poata incepe treptat sa-si plateasca datoria.

  Grecii au pierdut enorm si la capitolul imagine internationala, nu doar in tarile europene, chiar presa greaca alimentand cu revelatii cotidiene despre coruptia generalizata (sistemul fakelaki, de mita in plic) si haosul administrativ (nu exista o evidenta a proprietatilor imobiliare, guvernul foloseste facturile de curent pt a sti pe unde sunt proprietati..).
 • -1 (1 vot)    
  ALTA SOLUTIE NU EXISTA (Marţi, 14 februarie 2012, 15:10)

  evoque [utilizator]

  Sustin de ceva timp ca nu exista o alta solutie, atat pentru grecia cat si pentru europa aceste datorii trebuie sa dispara si trebuie recladit totul de la zero.
  Speculatiile bancilor si asa zisilor investitori privati trebuie sa inceteze. Aceste actiuni au la baza coruptia guvernelor, daca vor sa isi recupereze banii sa ii recupereze de la cei cu care au aruncat tarile prin guverne in datorii. Capitalismul ca si comunismul au ajuns la un capat de linie. Profitul cu orice pret a ajuns la capatul liniei, iar capatul liniei este imprumutul acordat guvernelor care a mers mana in mana cu coruptia.
  Sunt tare curios daca cineva va spune vreodata ce comisioane au incasat guvernatii si partidele politice care au intrat in aceasta cardasenie.
  • +2 (2 voturi)    
   Planul B (Marţi, 14 februarie 2012, 16:24)

   zizin [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Haideţi, generali greci!
   Acum este momentul perfect pentru un coup d'état.
   Merge şi cu colonei... sau măcar maiori.
   O lovitură de stat ar spăla de păcate pe toţii grecii!

   *evil grin*
 • +4 (10 voturi)    
  As vrea ca Romania sa fie in locul Greciei (Marţi, 14 februarie 2012, 16:06)

  Ionel [anonim]

  Sa ma explic:
  -Grecia are autostrazi si infrastructura la nivel vest-eropean.
  -Romania are niste cioturi de cativa km, si alea cu probleme
  -Grecia are un turism foarte dezvoltat, primeste turisti din toata lumea:japonezi, americani, germani.
  -Romania are un turism falimentar, invechit si fara perspective spectaculoase pe urmatorii 10 ani.La noi nu prea vine nimeni.
  -Grecii si-au trimis ultimele generatii la studii in Europa de Vest care acum lucreaza pt Grecia in toata Europa.Cunosc zeci de cazuri de top manageri numai in Romania.
  -Romania are un sistem de invatamant in colaps. Abia avem o generatie sau doua care au invatat afara si acum incearca sa se integreze cumva, sa lucreze in sau pt Romania.Nu prea reusesc.
  -Nivelul de trai al grecilor este ridicat in comparatie cu cel al romanilor.Taranii greci au utilaje mecanizate, au sisteme de irigatii performante etc.
  -Nivelul de trai in Romania este cel mai scazut din UE, la concurenta cu Bulgaria.Taranul roman inca ara la plug cu calul si nu a beneficiat de sprijinul statului in mod direct.
  -Grecia a organizat o Olimpiada, as spune o fantastica Olipiada.La nivel de imagine a fost o mandrie uriasa sa organizezi un astfel de eveniment.
  -Romania nu va organiza o Olimpiada nici in urmatorii 50 de ani.Nu sintem in stare sa organizam un campionat european de fotbal, ce sa mai spunem de olimpiade.
  -Grecia are banci extinse la nivel international, are companii de telefonie mobila in afara tarii, are banci cu filiale in Europa, e o forta maritima.
  -Romania are nimic.Noi am investit in Africa sau in Asia. De unde nu am mai primit nimic. Vezi cazul Irak. Flota am vandut-o la fier vechi.
  Exemplele pot continua cu cifre seci legate de salarii, pensii si alte drepturi.
  Nu stiu cum facem noi ca mereu ne platim datoriile si altii se descurca cu 'iertarea de datorii', vezi cazul Poloniei si Ungariei.
  Grecii joaca tare, au cheltuit banii si acum asteapta altii. Si o sa-i primeasca, pentru ca asa a fost mereu.
  • +7 (7 voturi)    
   Poate mă luminează cineva... (Marţi, 14 februarie 2012, 17:00)

   meioza [utilizator] i-a raspuns lui Ionel

   Dacă Ionescu are 1000€ datorie, vin portăreii și-i iau tot din casă pînă se acoperă datoria.

   De ce nu se face la fel și cu Grecia? Că statul grec are o groază de active...

   (Pentru cîrcotaşi: nu zic că ar fi bine să se întîmple, doar mă întreb de ce nu se întîmplă)
  • +8 (10 voturi)    
   Câteva rectificari! (Marţi, 14 februarie 2012, 17:12)

   Ioannis Giannopoulos [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   Amice, balivernezi pur si simplu! În primul rând grecii NU mai primesc bani de-a moaca, asa cum se întâmpla înainte. În al doilea rând mai usor cu vaicarelile precum România ar avea cel mai scazut nivel de trai din UE: nu e asa, daca nu crezi, cerceteaza cifrele. În al treilea rând România ÎN MOMENTUL DE FATA nu sta mai bine doar decât Grecia, dar si decât Portugalia sau chiar si Spania si Italia.Nu crezi iar? Consulta statisticile! Dupa cum spunea nu demult un compatriot de-al meu, tragedia Greciei nu consta ca grecii traiau într-o saracie reala, ci în faptul ca au trait decenii de-a rândul într-o BOGATIE FALSA! Patru: turismul din Grecia e în colaps, cel din România în crestere, în Spania de ex. tot mai multi spanioli se intereseaza de tara ta fiindca e mai ieftina decât Grecia si alte tari din Europa. Cinci: daca tu crezi ca învatamântul din România e slab, du-te în Grecia si compara. Mai ales dupa reformele lui Funeriu! (un asemenea ministru NU exista la ora actuala în Grecia!). Iar în ceea ce priveste "generatiile de fii" trmise în Vest sa studieze, mda, asa e, numai ca acestia nici nu mai vor sa auda nimic de Grecia! În treacat fie spus: România nu are o gramada de tineri care studiaza în occident?? Slaba de tot postarea ta, dar care e tipica pentru voi, românii: va lamentati tot timpul si ridicati osanale altor tari, oricât de mizerabile ar fi ele! Sunteti un popor fara optimism care crede ca ORIUNDE în lume e mai bine decât la voi, lucru care va e si inoculat zi de zi de o anumita parte a mass-mediei.Mai citeste si informeaza-te deoarece cunostintele tale prezinta carente masive. Si mai lasa lamentatiile astea inutile si oarecum stupide, te asigur ca nu îsi au rostul si sunt false cu o mare doza de ipocrizie! Daca e asa de rau în tara ta, du-te si emigreaza în Grecia, Portugalia sau Spania sa vezi ce bine o vei duce! Salutari de la un grec care a avut inspiratia de a emigra în ROmânia, e casatorit cu o românca fermecatoare si nu regreta asta nicio secunda!
   • -3 (5 voturi)    
    Tu le spui baliverne, eu le spun realitati (Marţi, 14 februarie 2012, 17:57)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui Ioannis Giannopoulos

    1.Romtelecom - OTE (greci la baza)
    2.Cosmote - Greci
    3.Piraeus, Emporiki, EFG Eurobank, Alpha Bank, Banca Romanesca (e totusi greceasca), Banc Postm ATE Bank
    4.Germanos
    etc.
    Sint peste 3000 de firme grecesti care investesc activ in Romania.Sint unii care aceseaza fonduri europene in Romania. Bravo lor.
    Deci grecii au afaceri de miliarde de euro in Romania.Noi in Grecia nu avem banci, companii de telefonie mobila sau alte mari investitii.
    Turismul merge brici in Grecia.Am rezervat anul trecut in Zakinthos in februarie si in martie-aprilie un prieten nu a mai gasit locuri libere la acelasi hotel, sejurul era in iulie.
    Oficial, dupa cifre, Romania se afla pe ultimul loc sau penultimul in acord cu Bulgaria la toti indicatorii de calitate a vietii, inlcusiv la consumul de sapun sau pasta de dinti.Asta e statistica UE.Populatia de la sate are veceul in spatele curtii omule, sint milioane in situatia asta.
    Bogatia falsa de care spui tu se traduce in zeci de mii de iahturi si in sute de mii de piscine si case de vacanta.Aste le-am vazut eu, cu ochii mei ca am batut Grecia de la Nord la Sud si invers.
    Ar mai fi multe de spus dar mi-e ca iar te enervezi.
    Deci: eu nu sint suparat ca sint roman, locuiesc aici si ma simt bine in tara mea dar as fi ipocrit sa nu vad problemele reale si sa enunt doar calitatile
    .Nu m-a lamentat, am enuntat niste realitati, crude. Ca am inceput si noi romanii sa scoatem capul cu reforme si cu economia da, sint de acord. Dar mai e mult pana departe.
    Nu-mi spune ca lipsa autostrazilor sau faptul ca la noi se mai ara cu calul la plug insemna baliverne ca te descalifici.
    Ma bucur ca ai gasit o romanca fermecatoare, de altfel roamancele apreciaza barbatii greci ca fiind unii dintre cei mai frumosi din Europa.
    Ps. Anul trecut la hotelul la care am stat , unul de 5 stele, erau mai multi romani angajati. Si atunci te intreb si ma intreb de ce grecii angajeaza straini si nu muncesc ei, ca tot se plang ca e criza si ca nu au locuri de munca.
    • +5 (7 voturi)    
     Tot baliverne! (Marţi, 14 februarie 2012, 18:57)

     Ioannis Giannopoulos [anonim] i-a raspuns lui Ionel

     Amice, tot balivernezi! Una la mâna, eu nu ma enervez, ma mir doar de prostia si lipsa de optimism si mândrie a multor români! A doua la mâna:Ai citit azi ultimele stiri despre Grecia?? Nu??? Ti le spun eu: PIB-ul Greciei a scazut anul trecut cu 7%, somajul se afla între timp la 20,9%! Datoria publica se afla între timp la 170% din PIB! Multi greci au ajuns sa caute prin gunoaie, multi greci îsi dau copiii în case speciale unde îi vad doar o data pe saptamâna fiindca nu îi mai pot hrani! Mai vrei ceva? Compara datele astea cu cele ale României si apoi mai discutam!(crestere economica anul trecut de 2,1%, mai mult decât media UE, somaj de doar 6,9%!) Iar cu firmele grecesti care au investit în România: da, dar dupa cum am mentionat mai sus: grecii au trait într-o falsa bogatie; cu un salar de 5000 de euro pe luna poate oricine sa faca multe, dar cândva vine scadenta daca acest salar nu are acoperire! Asa ca las-o mai moale cu "ce bine îi merge Greciei în comparatie cu România", e doar o aberatie care îl face pe un cunoscator al realitatilor sa râda în hohote! Românii care au plecat în Grecia au facut-o fiind sedusi de mirajul occidentului(cu toate ca Grecia nu e occident!), crezând în stupizenia fara margini a sloganului "oriunde e mai bine decât în ROmânia"!Acum multi vin deja înapoi(la fel ca si din Spania si Portugalia!) sau daca ramân,mai ales în Grecia, din motive personale,o duc mai rau decât daca ar lucra acum în România!Sau nu esti cumva si tu un grec care se simte lezat în "mândria sa nationala" de stirile negative din tara sa?Asta ar explica totusi unele!Deoarece stii tu, la noi, grecii, e exact invers decât la voi românii: noi ne cramponam de istoria noastra de chipurile 5000 de ani crezând astfel ca ni se cuvin privilegii în timp ce voi românii nu stiti cum sa va turnati cât mai multa cenusa în cap si sa va vaicariti de toti si de toate!Mai mult optimism nu v-ar strica având în vedere faptul ca nu sunteti asa de saraci si înapoiati precum tot pretindeti!!
     • -3 (5 voturi)    
      Amice nervos (Marţi, 14 februarie 2012, 19:37)

      Ionel [anonim] i-a raspuns lui Ioannis Giannopoulos

      Ca tot iti place sa te exprimi 'ca un baiat de cartier'
      Prostia pe care o clamezi v-a dus pe voi grecii in vagauna asta. Da, prostia si mandria. Ati crezut ca puteti fura la nesfarsit. Da, si optimismul pe care eu (noi) nu-l avem. Modul cum gandesti tu este chitesenta falimentului tarii tale. Tu esti Grecia amice si Grecia e in tine, chiar si aici in Romania langa fermecatoarea ta nevasta
      Sa-ti spun un secret, tu nu stii nimic despre Romania. Habar nu ai prin ce a trecut poporul asta in ultimii 50 de ani.Tu judeca-ti compatriotii si lasa-ne pe noi in pace.Ca nu taica'tu a stat in puscarie pe motive politice batut de unu care acum are pensie 2000 de euro. Intelegi ?
      Nu te mai lua dupa niste statistici ale politicienilor romani, mincionoase, cu cresteri si mariri.Realitatea e ca un muncitor la fabrica Nokia castiga anul trecut 250 de euro salariu pe luna, pe cand in Grecia voi nici nu va aplecati dupa 1000-1500 de euro. Un profesor debutant castiga in Romania 233 de euro, unul din Grecia 1663 euro.

      http://ocdpnl4.blogspot.com/2011/09/salariul-profesorilor-romani-este-cel.html

      Si pot sa-ti dau cifre din astea pana dimineata, stai linistit amice.
      Sa mori de optimism si nu alta !!!!
      Realitatea ca Romania se imprumuta in fiecare zi.Numai saptaman trecuta a luat 7 miliarde de dolari de pe piata americana.
      dar sintem ok, avem crestre economica.Pe datorie.Asa a crescut si Grecia, tot pe datorie.
      Iti repet exemplul, prefer o tara cu datorii dar cu infrastructura uneia fara datorii dar cu sosele pe care mor mii de oameni pe an. Si aici, apropo sintem pe primul loc in Europa.Daca ti-ar muri cineva drag intr-un accident pe o sosea din asta nenorocita crede-ma ca ai prefera sa fii inglodat in datorii si persoana respectica sa traiasca. In cazul asta datoriile insemna viata.Si e doar o metafora, ca sa intelegi, daca-ti permite intelectul desi ma cam indoiesc.
      • +3 (5 voturi)    
       Autistule! (Marţi, 14 februarie 2012, 20:08)

       Ioannis Giannopoulos [anonim] i-a raspuns lui Ionel

       Amice idiot, cu tine e imposibil de discutat, acum ai întors-o dintr-odata si faci aici pe maaaarele patriot român? Care se enerveaza când cineva care nu e român arata niste carente ale mentalitatii românilor? Mai adineauri tot o dadeai cu ce rau e în România si ce fain în Grecia iar acum ai sucit-o? Pai sa-ti zic ceva amice idiot: aceia care înjura cel mai urât România si românii sunt......românii! Din pacate! Eu iubesc tara asta, spre deosebire de tine, care nu stie ce sa mai scrie ca sa îsi dovedeasca siesi si altora ca oriunde e mai bine decât în România! Esti exact stilul ala de român nationalist de tip vadimo-securist! Hai ca ma plitisesti deja, unui idiot ca tine nu se merita sa-i raspunzi cu argumente de bun simt, fiindca nu le întelege! Sau poate nu esti decât un grec frustrat ca tara sa a ajuns gaura neagra a Europei si un sinonim pentru coruptie, infatuare, prostie si lipsa de responsabilitate??? Si acum faci aici pe românul îndragostit de Grecia? Pleaca înpaoi în Grecia daca e asa de bine si cauta-ti acolo de lucru, amice idiot, acolo e de unul ca tine!
       • 0 (2 voturi)    
        Mai ai putin si explodezi (Marţi, 14 februarie 2012, 21:02)

        Ionel [anonim] i-a raspuns lui Ioannis Giannopoulos

        Cand vad cum jignesti la fiecare trei cuvinte imi vine sa rad. Crezi ca daca ma faci idiot de 10 ori in trei fraze ai dreptate ? Salutari fermecatoarei tale sotii si, tie, succes in promitatoarea tara Romania.
        • +1 (1 vot)    
         Giassou! (Marţi, 14 februarie 2012, 22:31)

         Ioannis Giannopoulos [anonim] i-a raspuns lui Ionel

         Salută tu minunata ta Grecie unde e muuult mai bine decât în România! Atât de bine că e admirată și invidiată de lumea întreagă, ce mai domnule! Ești pur și simplu penibil în încercarea ta stupidă de a te da aici mare român care a prins chipurile dragoste de Grecia! Încearcă să le spui grecilor cât de bine e la ei față de România, să vedem dacă o să scapi doar cu câteva scuipături în față!Având în vedere la gradul de violență existent în societatea grecească mă indoiesc! Giassou!
        • 0 (0 voturi)    
         g (Vineri, 17 februarie 2012, 15:11)

         r [anonim] i-a raspuns lui Ionel

         ''promitatoarea tara romania'' nu suna minunat? BETON !!! fraza asta o sa o folosesc si eu!!! sa nu-mi ceri drepturi de autor ca..sint sarac. noroc!
       • 0 (0 voturi)    
        d (Vineri, 17 februarie 2012, 15:07)

        d [anonim] i-a raspuns lui Ioannis Giannopoulos

        auzi bai... // ? te-ai dus in gunoiul ala de tara sa injuri romanii? fa-ti idioti cotarlele tale de greci !! oameni care mai traiesc in romania nu au nici o vina ca trebuie sa traiasca acolo! nu toti au taria sa plece din romania cu toate ca ar fi multi care ar pleca si pentru 500-1000 de euro pentru ca ar lua niste bani si ar trai . in romania nu cistiga nimic si indiferent cit ai cistiga i-ti trebuie 6000 ron venit pe familie cu un copil,sa traiesti cit de cit . sub suma asta esti esti exact cum te considera ei ,inclusiv pe tine, VIERME!!! cine-si permite asa ceva in romania? 20% din populatie? si restul? viermi exact cum spun ei. am prieteni in toata lumea,o duc bine sint multumiti,nu sint patrici sau altceva ,sint muncitori simpli care in romania nu aveau de lucru si in strainataturi sau asezat la casele lor. eu sint un ''amarit''' de sofer care castiga 6000 dollar in fiecare luna. crezi ca in romania cistigam 1000? nu!! daca-ti place asa mult in cotetul ala, stai acolo! dar nu ne explica noua, ROMANILOR, cum se-nvirte roata in romania! crezi ca eu ma gindeam sa plec daca lucram si aveam un venit care sa-mi permita sa am grija de familie ,in romania??? oricum in fiecare zi ma felicit pentru alegerea facuta. noi sintem foarte multumiti. ///din tri-cities,washington,U.S.A.!!!!
        • 0 (0 voturi)    
         Înca un patriot plecat! (Vineri, 17 februarie 2012, 15:48)

         Ioannis Giannopoulos [anonim] i-a raspuns lui d

         Fain de tine amice idiot, daca ti-e asa de bine în SUA ce te tot mai caznesti sa-ti dai cu parerea ta necalificata despre România? Ce faci aici pe marele patriot român plecat în SUA? Eu am ales sa traiesc în România si îmi merge foarte bine,oricum mai bine decât în Grecia mea natala, cei trei copii ai mei vor fi români, chiar daca stiu ca tatal lor e grec! Spre deosebire de un mucea ca tine, care a roit-o din tara amagit de mirajul occidentului iar acum se da mare patriot rrrromân cu tendinte vadimo-nationaliste! Sunteti jalnici de tot, astia care acum faceti pe marii patrioti rrrromâni dupa ce ati parasit tara dupa ce ati înjurat-o cum ati putut iar în SUA ati mâncat tone de excremente afirmând ca ati parasit România fiindca crestinii erau aici asupriti!!!! Caractere infecte care nu stiau ce sa mai minta pe la americani si altii din occident cu privire la ROmânia numai ca sa primeasca acolo drept de sedere se dau acum maaaari patrioti rrrromâni sadea!Eu fac ceva pentru România care acum e tara mea, tu patriot de parada de stil vadimo-securisto-nationalist ce faci pentru tara ta? Ai plecat din ea, invocând tot felul de minciuni si justificari mincinoase numai ca sa dea bine la americani si alti occidentali, pe când singurul motiv real era acela ca voiai bani mai multi, atâta tot! Eu stiu mai bine decât caractere infecte ca voi care se dau acum maaari rrromâni, cum se învârte roata în România! Eu traiesc aici, nu ma vaicaresc si nu invoc minciuni de doi bani ca tine! Asa ca las-o mai moale aici cu patriotismul asta ipocrit de parada nu tine asa ceva în secolul XXI!
        • 0 (0 voturi)    
         Mai ceva! (Vineri, 17 februarie 2012, 15:52)

         Ioannis Giannopoulos [anonim] i-a raspuns lui d

         PS. În plus, agramatule, eu stiu sa scriu corect limba româna, stiu când se scrie un cuvânt cu doi "i" si când nu, spre deosebire de un mincinos notoriu care se da aici maaare patriot rrromân, care de la o departare de 9000 de km. face pe patriotul critic(care când colo nu e decât un idiot agramat si infatuat!). Salut!
    • +6 (6 voturi)    
     Mai ceva! (Marţi, 14 februarie 2012, 19:10)

     Ioannis Giannopoulos [anonim] i-a raspuns lui Ionel

     PS. Mai ceva: nu stiu daca româncele cred ca grecii sunt cei mai frumosi barbati din lume, stiu în schimb ca multi greci sunt atât de înfumurati sa creada asta! Vad ca te-ai îndragostit de Grecia(asta daca nu esti si tu grec si faci aici pe românul): ce zici, nu vrei sa te duci acolo, sa traiesti acolo si sa îti cauti acolo un loc de munca?? Ca doar e în Grecia muuuult mai bine decât în România, nu? Lasa balivernele te rog, fa-ti bagajele atunci si du-te în Grecia daca e asa de bine acum acolo!
     • -1 (3 voturi)    
      ce jenant tre sa fie (Miercuri, 15 februarie 2012, 3:55)

      Harapalb [anonim] i-a raspuns lui Ioannis Giannopoulos

      sa traiesti intr-o tara si sa nu realizezi cum e;
      amice ce spune Ionel mai sus e 90% adevarat, dar poate nu ai iesit sa vezi cum e in alte parti.
      Explica-mi si mie cum sta mai bine Romania cand a cazut in toate clasamentele, infrastructura, invatamant, sanatate, etc? Daca ai da un search pe net ai vedea-o printre tarile africane.
      Eu unul nici nu am nevoie de clasamentele alea, trebuie doar sa intreb prietenii si familia. TOTI imi spun ca e crunt.
      O tara in care mor oamenii prin zapada si presedintele se duce la ski.
      • 0 (0 voturi)    
       ...a cazut ?? (Joi, 16 februarie 2012, 12:21)

       xx [anonim] i-a raspuns lui Harapalb

       A cazut in clasamente ? Incepi sa vorbesti ca aia care se uita la futbol.

       Cand a "cazut in clasamente" ? Din '47 incepand vrei sa spui?
      • 0 (0 voturi)    
       f (Vineri, 17 februarie 2012, 15:23)

       r [anonim] i-a raspuns lui Harapalb

       poate paPULIS (in greaca papulis inseamna bunic, iar paPULIS inseamna....intelege fiecare ce vrea,adica tot bunic) are o sotie cu piftele si el face...frumos, sau o fi pe la vreo companie greaca in rom pe mii de euro,atunci e normal ca-i place romania.asa cred ca iar place oricui romania si ar fi toti patrioti. dar oricum ce sa-i explici lui paPULIS? face traducere din romana in greaca ,ca sa inteleaga si el ceva, numai ca pina traduce pirde sirul si nu mai intelege nimic decit ce-i spune tovarasul presh. basescu.
       • 0 (0 voturi)    
        Mai un desptept! (Vineri, 17 februarie 2012, 15:55)

        Ioannis Giannopoulos [anonim] i-a raspuns lui r

        NU sunt la o companie greaca din România! Tot prostul român crede ca un grec care traieste în România trebuie sa lucreze la o companie greceasca! Doamne, mare mai e gradina ta, si multi români i-au sarit gardul!
   • +7 (9 voturi)    
    raspuns la "cateva rectifica"ri (Marţi, 14 februarie 2012, 18:33)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui Ioannis Giannopoulos

    Domnule, ai pus punctul pe i!! Ai sezisat cel mai mare defect al romanilor!! Tocmai de aceea sunt azi in situatia in care sunt istoric dintotdeuna!!! Cum dracu a castigat aceasta natie defectul psihologic cu pricina, nu pot sa inteleg, dar il trage inapoi formidabil de mult!!
 • +6 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 14 februarie 2012, 16:48)

  Erasm [anonim]

  • +8 (8 voturi)    
   Atentie la populatie (Marţi, 14 februarie 2012, 17:11)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui Erasm

   Deci Grecia are cam 10-11 milioane de cetateni. Romania are vreo 20 de milioane.
   Deci, pe cale logica, noi am fi putut pretinde sa avem o datorie dubla decat are Grecia.
   400 miliarde inmultit cu 2 egal 800 miliarde.
   Hai sa ne imaginam unde era acum Romania daca ar fi cheltuit 800 de miliarde de euro. Cat ar fi furat politicienii nostri si tot am fi avut bani de autostrazi, de invatamant, de sanatate, de agricultura.
   Acum cca 8 ani am remarcat ca in Atena majoritatea taxiurilor erau Mrcedes E-class.Firesc, stiind ca la noi erau amarate de Dacii, i-am intrebat pe colegii greci, de unde au taximetristii bani de masini de lux ?
   Pai, le subventioneaza guvernul 70-80% din suma, da bine la turism, mi-au raspuns grecii.
   Aha. Noi cu Dacia, ei cu Mercedes-ul.
   Noi platim lor li se sterg datorii.
   Sa mori de ciuda, nu alta.
 • +4 (4 voturi)    
  Colapsul este doar amanat! (Marţi, 14 februarie 2012, 18:11)

  Radu [anonim]

  Cand nu ai solutii la o problema cu care te preseaza cineva inchei spunadu-i: mai vorbim - si intorci spatele. Stii insa sigur ca intrebarea va reveni. In situatia Greciei ORICE masura nu face decat sa amane destinul tragic al unei Europe care s-a dorit a fi SUA dar fara structuri similare. Grecii au profitat de tot: de UE, de euro, de fondurile structurale, de ajutoarele agricole, ba chiar si de Romania unde a condus proiecte de pre-aderare si n-au facut nimic. Au inghitit insa circa 1.5 miliarde euro fara sa lase nimic in loc (cu complicitatea statului PSD-ist si a oficialilor UE). Totusi imi pun o intrebare ca cetatean simplu: daca Grecia are o datorie asa de mare, de ce NIVELUL DE TRAI nu coboara sub cel al Romaniei, adica acolo unde ii este locul. Felcitarile adresate Romaniei de organismele internationale nu tin de cald atata timp cat un grec produce de 10 ori mai putin decat un roman dar are de 10 ori mai mari veniturile dupa aplicarea masurilor de austeritate. Iata un pont serios pentru Ponta in locul stupidului program Jos Basescu!
 • 0 (0 voturi)    
  bwahaha (Miercuri, 15 februarie 2012, 2:48)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  "Pe scurt, tinerea in viata a pacientului este mai rentabila decat decesul sau"

  dle Popa, parcă nu cu mult timp în urmă publicaţi p-aci nişte articole foarte vehemente împotriva "bailout"-urilor destinate, în esenţă, tocmai "menţinerii în viaţă" a pacientului. V-aţi schimbat opinia sau e doar o problemă de pacient, adică Grecia iarna nu-i SUA vara? :)))
 • +3 (3 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 15 februarie 2012, 13:56)

  vlah [anonim]

  daca greciei i se streg datoriille, oare spania, portigalia si irlanda vor mai plati ceva? nu vor cere si ele sa li se stearga datoriiile?

  daca lu popescu de la parter banca ii sterge datoria, ionescu de la etajul 3 nu o sa vrea la fel?
 • 0 (0 voturi)    
  informatii tembele (Joi, 16 februarie 2012, 10:40)

  kiron [anonim]

  nu inteleg ce rost au aceste articole care iti explica o prostie intr-un fel academic?! o prostie e o prostie indiferent cum o exprimi!

  este o tampenie ca incarci o tara cu datorii sperand ca vei o transforma intr-un sclav asa cum se intampla cu credit cardurile in US;

  se arunca banii publici intr-un faliment: economic, social, moral;

  se tot vorbeste de dezastrul in care ne asteapta prin falimentul greciei! nu se va intampla nimic la scara mondiala; ce se poate intampla daca ies din zona euro?!in loc de 1 euro/cafea (fara bon fiscal) vom plati 4 drahme fara chitanta!
 • -1 (1 vot)    
  banii nu au fost si nici (Joi, 16 februarie 2012, 12:46)

  visio [anonim]

  nu vor fi, vreodata, morali; deci, nu exista "solutie economica corecta"; daca vrem sa vorbim totusi de acest principiu al corectitudinii, putem incepe de la propriul salariu; evident, rationamentul conduce la procentul din vanzari al agentilor care promoveaza si vand produsul finit, si evident vorbim de lacomia patronului sau actionarilor; invariabil, exista doua tipuri de societati: cea bisericeasca si cea sociala;
  in timp de preotii stau cu mana intinsa la Stat, cei care se chinuie pentru o amarata de paine si pentru o bucata de mercedes pentru patron, ei bine, acesti "cei" sunt motorul economic al societatii; la greci, problema mare este evaziunea nicidecum imprumuturile; mare parte din aceste imprumuturi au avut un cost mare, ca masura de precautie; evident, acest cost va fi redus dar nu eliminat; pentru ca nimanui nu ii place sa piarda bani; cand vorbim de "solutia economica corecta" putem vorbi de agentiile de rating care sunt "motivate" pentru a acorda un anume punctaj; iar Statele vizate nu comenteaza; de ce? pentru ca toate sunt implicate, toate vor fi afectate; revenind la solutia corecta, cel mai bine ar fi ca omul de rand sa constientizeze valoarea serviciilor sale si sa pretinda o retributie pe masura; pretul unui produs are o limita minima si una maxima; in ultimii ani am observat cresterea nejustificata a preturilor; deci, intr-o lume materiala cea mai sigura solutie este echilibrul financiar; ce ne facem cand razboiul este vazut ca un profit economic? in acest caz, politicienii trebuie sa dea un raspuns corect sau sa lase oameni corecti la guvernare; deci, exista numai ratiuni de Stat si piete de desfacere; cand vorbesc de ratiuni de Stat nu ma refer la iliescu si nastase care au vandut, pe nimic, munca de o viata a parintilor nostri; asa cum ziceam, putin echilibru financiar este binevenit....
  • 0 (0 voturi)    
   tare imi doream (Vineri, 17 februarie 2012, 1:02)

   visio [anonim] i-a raspuns lui visio

   sa stiu motivul pentru care am luat minusul; e drept ca nu imi cauzeaza insomnii, dar curiozitatea e un defect...cateodata...
  • 0 (0 voturi)    
   k (Vineri, 17 februarie 2012, 15:32)

   f [anonim] i-a raspuns lui visio

   e bine ce ai scris. dar, unii tre sa ''pretinda'' retributie pe masura,iar angajatorii lor retributie de...10 masuri? noroc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by