Biroul National de Statistica din Marea Britanie va publica miercuri noile cifre referitoare la rata somajului. Numarului somerilor este de asteptat sa creasca in luna decembrie, dupa ce a atins in noiembrie cota de 2,68 milioane de persoane, relateaza cotidianul britanic The Telegraph.

In acelasi timp, Institutul de Cercetare al Polticilor Publice (ICPP) din Marea Britanie afirma ca sunt trei ani de cand numarul somerilor a trecut de 2 milioane, iar guvernul ar trebui sa garanteze un loc de munca celor care se afla in somaj de o perioada mai mare de un an in cadrul autoritatilor locale, care sa fie platite cu salariul minim. O alta varianta poate fi captarea acestora in campul muncii pe baza de voluntariat.

"Cu acest drept ar trebui sa vina si responsabilitatea dobandirii unui loc de munca sau riscul de a pierde beneficiile. Cu cat perioada in care un individ este in somaj, cu atat scad sansele ca acesta sa isi gaseasca un loc de munca. Fiind in afara activitatii profesionale pentru mai mult de un an, acest lucru poate avea un efect descurajant, ingreunand posibilitatea de a gasi un loc de munca si are un impact negativ asupra dispozitiei unor persoane", a declarat Graeme Cooke, directorul social al institutului.

De asemenea, reprezentantii ICPP spun ca ar trebui urgentata implementarea programului de sprijinire a ocuparii in randul tinerilor, in valoare de un miliard de lire sterline, care este stabilit sa intre in vigoare din luna aprilie si care este considerat drept o "chemare la arme" a tinerilor pentru economia Marii Britanii.