Cele doua companii si-au anuntat azi rezultatele preliminate pe 2011. Comunicatele au fost asteptate cu interes de investitori prin prisma ofertelor publice de vanzare a unor pachete minoritare pe care statul le pregateste in perioada urmatoare. Ce dividende s-ar putea primi in acest an pentru actiunile TGN si TEL si cat “merita” actiunile din perspectiva subscrierii?, se intreaba Cristian Dogaru pe blogul lui.

Transelectrica a dat bine (90,2 milioane lei profit net neauditat) raportat la rezultatele din 2010 (9,55 milioane lei) dar prost in comparatie cu profitul din al doilea trimestru (178 milioane lei). Dupa ce a primit o majorare de tarif din partea ANRE compania parea de recomandat pentru o investitie pe termen lung. Din pacate, celelalte trimestre au fost pe pierdere, lucru deloc de bun augur din perspectiva IPO-ului care se pregateste. Si nu uitati ca vorbim de un profit preliminat pe 2011, auditarea sa lasand locul unor posibile surprize neplacute (in contextul scoaterii la vanzare a unui pachet de 15% inainte de AGA din primavara ma pot gandi ca profitul a fost un pic “periat”, nu?). Cu rezultatul anuntat azi PER-ul urca la 14, destul de neatractiv in conditiile actuale. Fac abstractie de datoriile mari deja angajate si de investitiile la fel de mari care ar trebui realizate in perioada urmatoare (conectarea “eolienelor”). Una peste alta, eu n-as subscrie la TEL decat la un pret de 10-11 lei. Si asta cu emotii.

Transgaz a avut un parcurs mult mai bun, cu cresteri constante de profit si un rezultat net de 392 milioane lei, cu 4% peste 2010. E bine? Nu e rau, dar nu uitati de anuntata liberalizare a pretului la gaze pentru companii (cam trei sferturi din consumul de gaze), fenomen cu impact negativ asupra consumului si implicit transportului de gaz prin conductele TGN. In plus, in contextul demararii in cele din urma a proiectului Nabucco, gradul de indatorare a companiei poate deveni ingrijorator (as vrea sa vad si eu de unde scot mai bine de 1 miliard de euro, dublul capitalizarii bursiere). La profitul preliminat anuntat, TGN are un PER (raport pret/profit pe actiune) de 7,28, de doua ori mai mic deci decat Transelectrica. Eu as cere un discount de minim 20% la TGN pentru a considera tentanta subscrierea. Parerea mea.

Ce dividende vor da cele doua companii? E simplu, 85% din profit va merge in aceasta directie, statul are nevoie de bani. Adica 333 milioane lei la TGN si 76,73 milioane lei la TEL. Asta inseamna un dividend net de aproximativ 23,7 lei/actiune la Transgaz (anul trecut 24 lei) si 0,88 lei/actiune la Transelectrica (anul trecut 0,0974 lei).

Si daca tot am vorbit despre dividende, cititi mai jos 3 mici detalii ignorate cand vine vorba de acestea:

1. Politica de dividend poate fi intuita din pozitia majoritarului

De ce ar imparti cu minoritarii profitul sub forma de dividende cineva care detine doar 51% dintr-o companie? Tentatia va fi sa scoti banii pe cai ocolite (sa-ti cumperi de pilda propriile active cu banii companiei pe care o controlezi - vezi Petrom care a achizitionat in trecut lanturi de benzinarii OMV) sau sa amani acordarea de dividende investind in propria companie in speranta ca pachetul majoritar va fi maritat in curand la un pret mai mare (sigur, poti sa arunci niste apa in ochii carcotasilor la acest capitol si sa le dai actiuni... gratuite in loc de cash). Cine detine peste 80-90% din actiuni, isi poate permite sa dea dividende grase, ca si le da oricum siesi. (vezi cazul Alro, statul in pozitia de majoritar ultra-dominant cand trebuie umplute gaurile din buget). De urmarit insa politica pe termen lung la companiile unde statul isi va dilua participatiile prin vanzarea unor noi pachete de actiuni prin bursa (Transgaz, Transelectrica).

2. Fondurile inchise dilueaza dividendele primite de la companiile din portofoliu

Sa zicem ca esti actiune de dividend, te cheama SIF sau FP. Primesti bani de la companiile din portofoliu sub forma de dividende, si le pasezi mai departe actionarilor tai sub forma tot de dividende. Tineti insa cont ca din dividendele primite de un astfel de vehicol se scad cheltuielile de functionare ale administratorului, care pot fi mari. Apoi se pot face investitii proaste (vezi Templeton cu actiunile bancilor austriece Raiffeisen si Erste la FP). Ce ramane reprezinta profit impozabil cu 16%. Diferenta se poate distribui actionarilor tai sub forma de dividende, dupa ce statul mai ia inca 16% impozit pe dividende de data asta. Intelegeti de ce un astfel de fond inchis se tranzactioneaza cu discounturi mari fata de active? Adunati 16+16 + impactul cheltuielilor de administrare si eventualele investitii proaste + statutul de minoritar fara pretentii in multe participatii si vedeti cat ar trebui sa dea. Asta ca sa nu mai auzim de marea oportunitate FP care are discount de 50% fata de activul net unitar. De fapt discountul real e mult mai mic aplicand algoritmul de mai sus.

3. Nu conteaza activele, conteaza profitabilitatea afacerii

Un mic investitor ar trebui sa tinteasca feliute din profitul companiei pe care pariaza si nu din activele pe care le detine aceasta. Un activ poate deveni sau nu lichid prin vanzare (vezi terenurile valoroase pe care le aveau multe rasdace in 2007-RORX va spune ceva?). Chiar daca activul se vinde, ce garantie ai ca banii sunt trimisi ca dividende actionarilor (vezi Timpuri Noi)? Poate sunt reinvestiti in afacere si sunt tocati marunt pana nu mai ramane nimic....

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristi Dogaru