Cu doua scaderi trimestriale consecutive ale Produsului Intern Brut, economia Italiei intre din punct de vedere tehnic in recesiune, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica italian. In ultimul trimestru din 2011, economia s-a contractat cu 0,7%, mai mult decat estimau analistii (ale caror previziuni erau de circa 0,5%). Nici alte economii din zona euro nu par sa o duca mai bine, PIB-ul corespunzator ultimelor 3 luni din 2011 scazand in Germania(o,2%), Austria (0,1%) si Olanda (0,7%). Grecia a scazut in trim IV din 2011 cu 7% iar Spania cu 0,3%

Germania si-a vazut exporturile mult franate ca urmare a crizei datoriilor care a lovit vecinii sai europeni, cererea acestora pentru produsele "Made in Germany" scazand considerabil. Doar Franta pare sa se fi mentinut "deasupra apei" in ultimul trimestru din 2011, mai toate componentele inregistrand un avans firav, potrivit unei declaratoo a ministrului fracez al Finantelor, Francois Baroin.

Belgia este prima ţară din zona euro care a anuntat la inceputul acestei luni ca re-intră oficial în recesiune, după ce Produsul Intern Brut a scăzut timp de două trimestre consecutive. "Vom avea parte de o stabilizare economică, însă va fi foarte fragilă”, crede analistul BNP Paribas Fortis, Steven Vanneste.

In SUA, ultimul trimestru din 2011 a adus o crestere economica de 2,8%, dupa ce in trimestrul anterior economia SUA crescuse cu 1,8% confirmand estimarile analistilor potrivit carora SUA e pe calea cea buna.

Japonia a inregistrat un trend invers fata de cel american, economia nipona contractandu-se cu 0,6% in ultimele 3 luni din 2011, mai mult decat estimarile de 0,5%

Citeste mai multe intr-un articol aparut miercuri in New York Times