Presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, s-a declarat, miercuri, "increzator" ca "toate deciziile necesare", privind ajutorul financiar pentru Grecia vor putea fi luate luni, 20 februarie, data urmatoarei reuniuni a acestui forum. Intr-o declaratie emisa dupa o conferinta telefonica cu ministrii de Finante ai Zonei Euro, domnul Juncker a salutat "progrese substantiale" facute de marti pana miercuri, in cazul Greciei.

Scopul este de a ajunge la un acord de principiu cu privire la planul de a sprijini Grecia care include un ajutor de 130 miliarde de euro si o eliminare partiala a datoriei grecesti detinute de catre creditori privati, in valoare de 100 de miliarde de euro, scrie AFP.

Juncker a remarcat "asigurarile puternice date de catre liderii celor doua partide de coalitie din Grecia", carora Eurogrupul le-a cerut sa se angajeze pentru a urmari obiectivele de politica economica negociate cu UE si FMI.

El a subliniat de asemenea ca Grecia a identificat cu creditorii sai (UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International) "masuri de consolidare suplimentare de 325 de milioane de euro" cerute de catre partenerii sai din bugetul 2012, "si o lista detaliata de actiuni.

A fost stabilit de asemenea si un calendar pentru punerea in aplicare a acestor masuri.

Ministrii de Finante din Zona Euro hotarasera marti sa amane decizia privind noul plan de salvare financiara a Greciei deoarece aceasta tara nu a indeplinit inca toate conditiile care i-au fost fixate.