Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

INS: Economia Romaniei a urcat in 2011 cu 2,5% dar in ultimul trimestru cresterea a franat puternic

Economia Romaniei a urcat in 2011 cu 2,5% dar in ultimul trimestru cresterea a franat puternic, arata datele Institutului National de Statistica. Produsul Intern Brut al Romaniei in trimestrul IV 2011 a fost, potrivit primelor estimari, mai mic cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2011 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2010, PIB a inregistrat o crestere cu 1,9% pe seria bruta si cu 2,1% pe seria ajustata sezonier. In anul 2011, comparativ cu anul 2010, PIB (serie bruta) s-a majorat cu 2,5%, arata Institutul National de Statistica. Potrivit guvernatorului BNR Mugur Isarescu, pentru a avea crestere economica in 2012, absorbtia fondurilor europene este vitala, in conditiile in care pe o crestere a consumului intern nu se poate paria prea mult, iar criza din Europa ar putea reduce avantul exporturilor romanesti. In plus, dupa un an agricol foarte bun in 2011, este probabil ca in 2012 contributia agriculturii la PIB sa fie mai mica.

Consiliul Judetean Cluj a aprobat, cu unanimitate de voturi, contractul cu Bosch

Consiliul Judetean Cluj a aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi, contractul cu compania germana Bosch pentru deschiderea unei fabrici de componente auto in Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu. Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a explicat la finalul sedintei extraordinare de miercuri, in care s-a analizat contractul cu Bosch, ca in urma negocierilor recente cu reprezentantii companiei,durata de concesionare a terenului de la Jucu a fost majorata de la 49 la 99 de ani. "CJ Cluj a aprobat cu unanimitate de voturi contractul cu compania Bosch care va fi semnat vineri, dupa care documentul va fi transmis Ministerului Finantelor pentru acordarea ajutorului de stat. Contractul prevede acordarea de despagubiri din partea Bosch catre CJ Cluj sau obligatia de a aduce alt investitor daca grupul german va pleca inainte de termenulstabilit. Investitiile sunt etapizate, iar prin investitiile pe care le fac, cele doua etape se deruleaza pe parcursul a 7ani. Nu exista o obligatie concreta, dar modul in care s-a propus aceasta investitie ne duce la 7 ani", a afirmat Alin Tise. Potrivit sefului CJ Cluj, "se vor face angajari inca in acest an, in prima etapa, iar a doua etapa va incepe anul viitor si se va incheia in 2015. In total vor fi 2.000 de angajati. Acestia vor trebui sa prevada clauze in contractul colectiv de munca prin care sa isi apere interesul in cazul in care vor fi concediati inainte de termen sau inainte de expirarea acestui contract." Producatorul german de componente auto Bosch va concesiona, in judetul Cluj, un spatiu de productie de 215.000 metri patrati pentru o investitie in valoare totala de 77 milioane euro, potrivit datelor prezentate, pe 2 februarie, de conducerea companiei. Grupul german estimeaza ca investitia va asigura, intr-o prima faza, peste 300 noi locuri de munca. Bosch ar urma sa isi instaleze facilitatile de productie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, unde a functionat si fabrica de telefoane mobile Nokia.

Samsung ar putea renunta la divizia producatoare de LCD-uri, care este pe pierderi

Samsung ar putea renunta la divizia producatoare de LCD-uri, care este pe pierderi. Compania s-ar putea scinda de divizia producatoare de LCD-uri sau ar putea alege sa faca o fuziune intre ea si divizia ce produce ecrane cu tehnologia OLED. Este de asteptat ca Samsung sa se concentreze pe tehnologia OLED, care acum este prezenta in special la smartphone-uri de top, insa in cativa ani va ajunge sa fie larg raspandita si pe ecranele mai mari.