Un grup de oameni de afaceri din mediul privat- membri ai comunitatii RBL propun un proiect foarte interesant: preluarea managementului unui minister sau al unei agentii de stat in baza unui contract de management. "Proiectul va functiona in baza unui proces de negociere cu cele patru partide mari din Romania. Indiferent de scorurile electorale la alegerile generale din toamna si indiferent de aliantele pentru guvernarea ulterioara, se va propune ca, incepand din decembrie 2012, un minister sa fie administrat pe baza de contract de catre lideri din mediul privat, membri ai comunitatii RBL, vreme de patru ani", spun oficiali ai RBL. Proiectul este coordonat de Cosmin Alexandru (B&P Brandivia) iar echipa este formata din Georgeta Dinu (Labormed), Marius Bostan (VMB Partners) si Alexandra Vulpe (tanar lider).

Primul termen al proiectului este 31 martie. Pana atunci, va trebui alcatuit grupul de lideri dispusi sa se implice in administratia publica cel putin un an de zile.

Detalii complete despre acest proiect sunt disponibile aici.

"Nu aud o voce distincta a comunitatii de afaceri din Romania, o voce care sa dea contur mesajului. In termeni mai frusti, lipseste povestea. Cred ca aceasta este rezolvarea pe care o aduce RBL Summit. Vorbim despre interactiune si implicare activa si reala, in conditiile in care participarea sociala ca individ si ca grup trebuie sa se bazeze pe incredere", spune viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

  •  Un alt proiect lansat de RBL este cel legat de buna guvernare- infiintarea unui "Watchdog" pentru transparenta si eficienta in cheltuirea fondurilor publice. Proiectul consta in dezvoltarea unei platforme online care va prelua si transmite informatii relevante privind cheltuirea fondurilor publice.

Accentul va fi pus pe semnalizarea (1) abuzurilor si fraudelor in cheltuirea fondurilor publice (licitatii trucate, proiecte fraudate, management abuziv, conflict de interese etc.) si (2) a bunelor si relelor practici, a managementului performant si eficient / stupid si ineficient.

Coordonatorul proiectului este Dragos Rosca (Gemisa Investments) iar echipa este alcatuita din Ciprian Ciobanu (MedLife), Catalin Dima (Dima & Asociatii), Sebastian Grecu (Voluntar), Victor Patesan (Tudor & Asociatii), Angela Rosca (Taxhouse), Liviu Souca (Hansen), Costin Taracila (RTPR Allen Overy) si Raluca Teodor (GRASP).

Detalii complete despre acest proiect sunt disponibile aici.

  • Al treilea proiect "Romanian Clean Business Coalition"  presupune crearea unui parteneriat institutionalizat intre oamenii de afaceri corecti pentru a-si asuma public angajamentul de a gasi cele mai bune solutii si practici pentru a elimina coruptia in Romania.

Echipa de proiect este formata din Cosmin Alexandru (B&P Brandivia), Ruxandra Bandila (PwC), Gabriel Biris (Biris Goran), Catalin Cretu (VISA), Catalin Dima (Dima & Asociatii), Laura Florea (Point Public Affairs), Cristian Ghinea (Centrul Roman pentru Politici Europene), Mihaela Mitelea (Voluntar), Mihaela Nicola (The Group), Ioana Pirvescu (Voluntar), Daniel Timofei (Rosegur) si Gabriel Truta (Equest Investments).

Urmatorii pasi ai proiectului constau in crearea organizatiei Romanian Clean Business Coalition (RCBC) si in uniformizarea codurilor de etica si crearea de mecanisme concrete de implementare a acestora.

Detalii complete despre acest proiect sunt disponibile aici.