In 27 ianuarie 2011, angajatilor celei mai vechi banci private, Wegelin - cu sediul in St.Gallen, Elvetia, li s-a spus sa se astepte la un anunt important din partea lui Konrad Hummler, partenerul de creditare al Wegelin, scrie Reuters. Alte sucursale de pe teritoriul Elvetiei au fost anuntate prin sistemul de comunicare intern al companiei. Hummler a anuntat ca banca a vandut cea mai mare parte a activelor sale unei alte banci elvetiene. Potrivit unui apropiat al lui Hummler, vanzarea a fost vazuta ca un ultim efort de a pastra locurile de munca ale angajatilor, pe fondul retragerii activelor din partea investitorilor, ingrijorati de o problema serioasa: investigatia SUA privind posibilul "sprijin" acordat de bancherii elvetieni cetatenilor americani pentru a plati taxe mai mici SUA.

Stirea despre Wegelin, cu sediul in orasul St. Gallen din apropierea Alpilor Appenzell si situat langa granitele cu Germania si Austria, avea apoi sa se inrautateasca. La 6 zile dupa acest anunt, Departamentul de Justitie american a aratat ca banca, cu o activitate de 270 de ani, a facut evaziune fiscala de cel putin 1,2 miliarde de dolari intre 2002 si 2011. Legile din SUA se aplica bancilor straine care isi desfasoara activitatea pe teritoriul tarii, chiar daca bancile - cum este cazul Wegelin - nu au o sucursala propriu-zisa in SUA. Aceasta acuzatie este prima din istorie care a fost facuta unei banci straine.

In plus, acuzatia adresata bancii Wegelin l-a pus in prim plan si pe Hummler, un aparator al traditiei bancare din zona Alpilor si un admirator al conceptiei create de filosoful portughez Fernando Pesso, care privea bancherul ca pe un anarhist. Intr-un interviu acordat in urma cu trei ani in Suddeutsche Zeitung- cel mai mare ziar din Germania, Hummler a numit acest concept drept "un joc al mintii fermecator".

Intr-un editorial aparut in anul 2009 in Neue Zurcher Zeitung, un ziar elvetian in conducerea careia este si Hummler, acesta a scris ca el a fost influentat de catre anii '68 - facand referinta la revolte de strada din Paris din anul 1968 - si ca il considera pe Friederich Hayek "tatal sau filosofic", prin modul in care reprezentatul scolii austriace apara piata libera si capitalismul.

Saptamana trecuta, reprezentantii bancii Wegelin au esuat in demersul lor de a raspunde acuzatiilor din procesul desfasurat la New York. Banca a spus intr-o declaratie si in actele legale ca acuzatiile nu au fost insotite si de o citatie penala - act legal care urmeaza unei acuzatii. Curtea a declarat banca drept "fugitive", ridicand intrebari asupra procesului. In timp ce Hummler nu a fost numit ca acuzat, documentul face referinte asupra persoanelor executive ale Wigelin, ca fiind "co-conspiratori".

Dupa primirea acestui anunt, Wegelin a comunicat intr-o declaratie ca "circumstantele creeaza o "dilema clara" pentru Wegelin & Co: daca ar fi sa adere la practicile juridice din SUA si care privesc bancile elvetiene, atunci ar trebui sa incalce legea din Elvetia".

Citeste si Bancile elvetiene, aspru criticate pentru decizia de a coopera cu SUA, in ciuda secretului bancar