Guvernul Statelor Unite nu doreste sa-si majoreze contributia la resursele Fondului Monetar International si conteaza pe Europa in rezolvarea problemelor cu care se confrunta, a afirmat joi, in fata senatului, sub-secretarul Trezoreriei, Lael Brainard, citat de AFP.

"Daca FMI va trebui sa continue sa joace un rol constructiv in Europa, resursele FMI nu se pot substitui unui raspuns solid si credibil din partea Europei", a afirmat ea.

"Europenii au capacitatea de a gestiona provocarile cu care se confrunta si guvernul nostru a fost limpede cu partenerii sai internationali asupra faptului ca nu cautam finantari suplimentare pentru FMI", a adaugat aceasta.

Congresul a votat in 2009 un imprumut de 100 miliarde dolari pentru a majora resursele de creditare ale acestei institutii. Majoritatea republicana care a preluat controlul asupra Camerei in 2010 nu se opune doar ideii de deblocare a unor resurse suplimentare pentru FMI, dar doreste sa revina si asupra acestui credit.

FMI a indicat in ianuarie ca se afla in cautarea unor resurse financiare pentru a-si majora resursele de creditare cu 500 miliarde dolari, pentru a face fata crizei datorilor din Zona Euro.

Pana in prezent, nu a primit decat angajamentul Zonei Euro, care a promis in decembrie 150 miliarde euro (195 miliarde dolari).

Ministrii de finante din tarile bogate si emergente ale G20 vor discuta aceasta chestiune in cadrul reuniunii din 25 - 26 februarie, in Mexic.