Zi cruciala pentru Grecia. Va evita tara falimentul?
Aceasta reuniune va avea loc intr-un climat de urgenta in timp ce Grecia trebuie sa rascumpere pe 20 martie obligatiuni de 14,5 miliarde de euro si risca sa intre in incapacitate de plata, situatie mai grava decat cea a Argentinei din urma cu zece ani, scrie AFP.
Pentru a evita un scenariu de cosmar, un plan in ceea ce priveste scutirea de datorii trebuie sa fie anuntat pana miercuri, stiindu-se ca operatiunea ar trebui sa dureze mai multe saptamani.
Va scapa Grecia de faliment?
Liderul ministrilor de finante ai Zonei Euro, Jean-Claude Juncker, a decis vineri ca ar fi "intelept si recomandat" sa se ajunga la un "acord (luni) privind al doilea program de salvare" in plus fata de planul de reducere a datoriei detinute de banci care este pe drumul cel bun.
Dupa mai multe rasturnari de situatie, problema pare sa fi rezolvat: mai multe voci din zona euro, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, au sugerat in ultimele zile ca rezultatul reuniunii de luni va fi pozitiv. La randul sau, primul-ministru al Greciei Lucas Papademos este de duminica la Bruxelles si ar putea participa la reuniunea Eurogrupului de luni, potrivit unei surse europene.
Raman mai multe necunoscute: in plus, fata de reticenta unor tari de a elibera noi sume pentru Atena, tara trebuie sa rezolve, de asemenea, unele probleme. Un raport al creditorior Greciei, Troika - formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - a aratat faptul ca planul de salvare luat in discutie nu ar reduce datoria publica la fel de mult cum era de asteptat. Un decalaj care va trebui rezolvat.
Despre aceasta problema au discutat duminica, la Bruxelles, inalti functionari ai Zonei Euro, dar nu au putut fi obtinute informatii de la aceste discutii, scrie AFP.
Au fost identificate nevoi suplimentare de aproape 5,5 miliarde de euro, dar suma poate fi reevaluata in plus.
Unele dintre aceste probleme ar putea fi abordate din nou in zece zile, atunci cand va avea loc un summit european (1-2 martie), care trebuie sa incerce sa intoarca pagina de la criza datoriilor si sa aprobe un nou tratat pentru a consolida disciplina bugetara.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Reformele au inceput doar la presiunea dura a statelor din UE si a FMI, si inca exista opozitie puternica la masuri de bun simt. Cat despre mentalitate, asta dureaza mult sa o schimbi, vor fi necesare 2-3 generatii pana incep grecii sa-si plateasca darile si sa nu mai fure statul lor propriu.
E limpede ca toata Europa va suferi daca Grecia falimenteaza, tara asta nu avea ce cauta in UE, pur si simplu nu e locul ei aici, chiar si daca socotim doar partea nordica a Romaniei, cu Transivania sau Bucovina, tara noastra tot e mai europeana (in sensul modern) decat Grecia.
Romania a facut schimbari si ajustari dificile inca de acum 2 ani si tot e greu, va dati seama ca Grecia nici macar nu a inceput cu adevarat si situatia de acolo de cu mult mai proasta..
In 2011 PIB-ul Greciei a scazut cu 7%, al nostru a crescut cu 2,5%, in clar, decalajul dintre noi si Grecia s-a redus cu 10%. Noi, datorita lui Boc, suntem acum mai pregatiti sa incasam socul unei crize europene, in timp ce pt Grecia va fi lovitura de moarte, statul elen se va prabusi in haos si violente.
Cred ca ar fi salutar si benefic pe termen lung pt toate statele UE ca Grecia sa fie lasata in faliment, asta ar da un exemplu si tarile ar fi nevoite sa isi ajusteze destul de repede cheltuielile bugetare la nivelul real al veniturilor lor.
Atat timp cat o parte a prosperitatii Europei e intretinuta artificial de credite, problemele de supraindatorare vor continua. Pe termen lung e imposibil sa continui sa platesti salarii bugetare si pensii atat de mari, in loc sa le ajustezi permanent, anual, la situatia reala a economiei.
Azi, Spania a anuntat ca reduce toate salariile bugetarilor din companiile de stat cu pana la 30% ! Pentru ca nu mai poate plati. Evident, milioane vor iesi in strada. Si? De unde bani?
"In 2011 PIB-ul Greciei a scazut cu 7%, al nostru a crescut cu 2,5%, in clar, decalajul dintre noi si Grecia s-a redus cu 10%."
Dupa ce regula matematica, avand in vedere ca suntem tari cu populatii si venituri pe cap de locuitor total diferite?
Asa se face statistica la romani, sau e "datorita lui Boc"...
Daca vor scadea salariile bugetarilor si pensiile la nivelul nostru sau chiar mai mici,atunci,poate...
inseamna ca sa scada de la 1500-2000 euro cat naiba e media (incluzant al 15 salariu etc) la 200-300 de euro...
implicatiile economice, sociale etc ar fi imense...
Implicatiile sociale vor fi imense , pentru ca implicatiile economice nu vizeaza numai Grecia...
In timpul asta grecii protesteaza de mama focului, dau foc la cladiri, sparg magazine, parand ca se incalzesc pentru sferturile de finala, semifinalele si finalele festivalului national "sa dam foc Greciei".
In paralel o multime de greci, precum si din alte tari urla pe toate gardurile ca Germania e imperialista si ca vrea sa anexeze cumva Grecia, cand de fapt Germani contribuie - din banii proprii - pe de departe cel mai mult din toata Europa in a pompa bani in Grecia ca sa nu dea faliment. Sigur, fac asta fiindca e in zona euro, dar o fac!
E un mic mare haos cu Grecia asta si eu personal incep sa ma indoiesc serios ca va ramane in zona euro anul asta. Numai ca o eventuala iesire a Greciei ar putea avea consecinte grave si pt Romania. Daca Grecia se intoarce la moneda nationala, urmeaza o inflatie devastatoare si o saracie pe masura, insotita de - caci vorbimn de Grecia - de violente stradate iesite din comun, eventual un haos generalizat. In atare conditii, Grecie zboara si din UE, ori prin asta s-ar crea un precedent periculos: pana la urma sunt destui in vestul Europei care viseaza ca Romania si Bulgaria sa iasa din UE.
Dupa al doilea razboi mondial, cand marile puteri au impartit Europa, era mult mai bine pt. toti ca Romania sa fi ramas in sfera de influenta occidentala iar Grecia in cea sovietica, nu invers, cum s-a intamplat.
Acum citiva ani inainte de criza am fost in Grecia in vacanta, proasta inspiratie am avut . Pt un bon fiscal de motorina la benzinarie era sa iau bataie .
Mi-a fost sila de cea ce am vazut si era evident ca asta va urma . N-am stiut atunci ca grecii au traditie in falimentarea tarii lor . Vor ajunge cumva la liman unii si altii vor muri pt ca lenea e mare .
Cineva spunea ca 2 mil de fraieri vin in fiecare vara in Atena .Oare citi vor mai veni anul asta ?
Intrebarea e cu ce sa se salveze .
Cu turism la preturi uriase ? cu hoteluri construite marea majoritate prin anii 60-70 fara noi investitii ? cu export de coacaze ?
Ramine intrebarea: ce alegem? Sintem la fel de pregatiti sa raspundem la aceasta intrebare ca si stramosii nostri. Ei isi rezolvau dilemele prin cercetarea viitorului in matele unei vite sacrificate, sau in stele. Ce ar trebui sa facem noi?
Din punctul meu de vedere, viziunea pozitiva si speranta sint panacee pentru toate bolile. Gindirea pozitiva e secretul din spatele efectului placebo. Europa trebuie sa salveze Grecia! Impreuna vom invinge.
PS: nu trebuia sa mai spui ca este pt toate bolile ca de aia este panaceu...in rest finalul mi se pare deosebit de mobilizator. Tot inainte!
Panaceul are inclusa universalitatea. Scuze.
Deci azi e ziua cruciala. Dar e numai o aminare a inevitabilului.
Nu va exista nici un faliment al greciei sau a altei tari europene. Momentan se vor pompa bani europenilor in buzunarele bancherilor si a "investitorilor privati", pentru ca si in grecia si in europa politicienii sunt corupti.
Mai stie cineva la cat se ridica (in realitate) datoria greciei? Nu prea cred. Sau daca stie cineva este si va fi un secret. Se vor da bani, se vor mai sterge din datorii si jocul acesta va continua.
Nimeni nu risca un conflict in europa, pentru ca nimeni (intreg la minte) nu mai vrea conflicte in europa. Pana acum razboaiele aduceau bani si putere, acum bani si puterea sunt aduse de coruptia politicianului.
In europa numai romani sunt atat de prosti incat accepta sa traiasca in saracie pentru ca acesta este nivelul de trai de cand este istoria acestei tari.
Pentru europeni este halucinant cum un roman are un salariu minim de vreo 180 euro si cumpara benzina la 1,4 euro.
Cine crede ca europenii, chiar si grecii, care sau obisnuit sa aiba un venit minim mult mai mare decat al romanilor ( si inca nesatisfacator pentru ei) sa accepte saracia.
Asa ca asta cu falimentul unei tari, ramane doar un titlu de articol.
Daca greci se revolta ca le scad prea mult veniturile sau europenii se vor revolta pentru ca se baga prea multi bani in grecia si le afecteaza nivelul lor de trai, solutia va fi una singura: se vor sterge cu buretele toate datoriile. Acum grecia este o supapa prin care se scurg bani.
exemplu: Iceland.
Eu nu am nevoie de vrajeli cu gandire pozitiva, astea sunt pentru fraierii care nu isi gasesc rostul in viata, iar eu din prostia mea am o afacere de n milioane de euro, surprinzator pentru unul care face compendii si dezamagitor pentru unul care da sfaturi de inteligenta si gandire pozitiva.Nu?
O spun de mult, pe aici, tastatura este a mea si o utilizez cum vreau atat din punct de vedere gramatical cat si al mesajelor transmise.
Acum sa vedem ce ai invatat din lectia asta?!!
Eu am muncit si muncesc foarte mult, asa am fost obisnuit, asa am crescut, niciodata nu am reusit sa fac banii foarte usor. Nu ma plang pentru acest lucru.
Insa factorul politic din tara in care traiesc nu ma lasa sa raman indiferent, pentru ca ei guverneaza iar eu sunt obligat sa suport consecintele intereselor si greselilor lor.
Pana acum nu am cunoscut nici de o parte si nici de alta ce inseamna sa fii "protejat" si nici sa fie recunoscuta munca ta. Din contra cum te ridici cum intri in atentia lor si incep sa te "controleze" si sa pretinda.
Si ia-ti concediu des. Traieste clipa, alaturi de familie! S-auzim numai de bine!
Nu cred ca am multumit pe toata lumea din jurul meu si nici nu am sa fac un scop din asta, cel putin nu in mod direct.
Problema cu concediu este mai delicat. Din '89 si pana azi am avut doar doua saptamani de concediu. Destul de grav. Acesta este un alt pret pe care il platesti.
Oricum multumesc si sper ca sa apuc si ziua in care sa vad romanii zambind pe strada.
Salvarea poporului roman e iminenta. Propun ca primul salvat, ca simbol al renasterii, sa fie Adrian Nastase.