Ministrii de finante din zona euro se asteapta la aprobarea celui de-al doilea pachet de finantare pentru Grecia, in cursul zilei de luni, pachet care are ca obiectiv reducerea datoriei statului elen la un nivel de 120% din PIB pana in anul 2020, de la 160% cat este in prezent, relateaza Reuters.

Aprobarea unui nou pachet, in valoarea de 130 miliarde de euro, care va veni peste finantarea de 110 miliarde de euro acordata in mai 2010, va cuprinde si o restructurare a datoriei, care vizeaza injumatatirea datoriei Greciei fata de creditorii privati. In spatele acestui acord sunt cateva evenimente cheie si date importante care isi propuna sa puna punct unei perioade de peste doi ani de criza a datoriilor suverane din Europa. Debutul acestei perioade a fost marcat de criza greceasca.

Iata mai jos calendarul principalelor evenimente care au ca miza criza datoriilor suverane:

  • 20 Februarie: Ministrii de finante din zona euro (Eurogrupul) iau decizia daca Grecia va primi cel de-al doilea pachet de finantare. Decizia va deschide calea tarilor din zona euro sa aprobe garantii mai mari pentru fondul temporar de salvare al zonei euro (reprezentat de Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara - FESF).
  • Discutii preliminare in cadrul Eurogrupului despre aprobarea functionarii in paralel a celor 440 miliarde de euro in FESF si a celor 500 de miliarde de euro din fondul temporar permanent de salvare al zonei euro (Mecanismul European de Stabilitate - MES), care dubleaza astfel capacitatea de finantare a zonei euro.
  • 21-22 februarie: Daca Eurogrupul isi da acordul luni, Grecia va prezenta oferta de restructurare a datoriei, invitand investitorii privati sa schimbe aproximativ 200 de miliarde de euro plasati in titluri grecesti, cu titluri noi care sa valoreze jumatate din valoarea initiala.
  • 23-24 februarie: Parlamentul finlandez va dezbate intentia de marire a garantiilor EFSF.
  • 24-26 februarie: Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din G20 se intalnesc in Mexic, pentru a discuta acordarea de resurse financiare catre FMI. Tarile G20 au dat de inteles ca vor agrea o crestere a fondurilor daca statele zonei euro permit MSE si FESF sa participe alaturi de acesta la cresterea capacitatii de salvare a zonei euro.
  • 27 februarie: Parlamentul Germaniei va vota asupra pachetului de salvare si utilizarea FESF pentru a asigura noile titluri guvernamentale grecesti.
  • 1-2 martie: Summitul UE, care va decide, printre altele, daca va permite functionarea in paralel a MSE si FESF, pentru a creste capacitatea de salvare a zonei euro. De asemenea, liderii vor autoriza si cel de-al doilea pachet adresat Greciei.
  • 8 martie: Ultima zi pentru semnarea ofertei de schimb a titlurilor pentru Grecia.
  • 9 martie: Raspunsurile investitorilor cu privire la oferta de schimb a titlurilor sunt analizate.
  • 10-11 martie: Schimbul titlurilor initiale ale Greciei cu unele noi, cu un randament mai redus pentru creditorii privati si cu scadenta mai mare.
  • 12-13 martie: Intalnirea dintre ministrii de finante din zona euro si din Uniunea Europeana.
  • 20 martie: Grecia trebuie sa plateasca datorii scadente de 14,5 miliarde de euro. Daca schimbul titlurilor va avea loc, aceste datorii vor fi acoperite, ceea ce face ca Atena sa evite intrarea in faliment.
  • 30-31 martie: Intalnire informala a ministrilor de finante din zona euro si UE si a guvernatorilor bancilor centrale, la Copenhaga.
  • 20-22 aprilie: Reuniunea Fondului Monetar International, in care ar trebui decisa majorarea resurselor financiare ale acestuia.