Grecia se pregăteşte pentru a şterge aproape 110 miliarde de euro din datoria totala de 350 de miliarde de euro din datoria sa, în urma unui exerciţiu fara precedent de restructurare "voluntară" din partea băncilor creditoare, noteaza AFP. Recordul a fost deţinut anterior de către Argentina, cu cele 82 de miliarde de dolari (aproximativ 73 miliarde de euro), în ianuarie 2002.

În total, bănci, asigurări, fonduri de investiţii şi fondurile de pensii vor pierde aproximativ 107 din cele 200 de miliarde de euro din datoriile pe care Grecia le avea la ei, potrivit calculelor AFP. Concret, ei vor primi, în schimbul titlurilor de stat pe care le deţin, obligatiuni a căror valoare va fi mai mică de 53,5%.

Mai precis, pentru fiecare obligaţiune, creditorii vor primi noi titluri elene cu maturitatea cuprinsa intre 11 si 30 de ani- pentru 31,5 la sută din valoarea iniţială, titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15 la sută, în timp ce 53,5 la sută din obligaţiunile iniţiale se va pierde.

Creditorilor privaţi li se vor propune de asemenea titluri suplimentare al căror randament va fi indexat cu creşterea Greciei, ceea ce le va oferi o creştere a veniturilor dacă economia elenă se va redresa mai repede decât este prevăzut.

Comitetul creditorilor, reprezentat la negocieri de preşedintele Institutului Internaţional de Finanţe, Charles Dallara, şi de bancherul Jean Lemierre, de la BNP Paribas, a avertizat însă că documentul finalizat marţi dimineaţă trebuie supus aprobării tuturor membrilor săi.

Cele trei mari agenţii de rating au arătat incă din iulie ca o asemenea tranzactie echivaleaza cu un default partial intrucat presupune o ştergere de datorii.