Cea mai puternica valuta din 2011 si prima tinta a fluxului de capital panica, a fost atacata de propria Banca Centrala, care nu a mai suportat ca moneda nationala sa atinga maxime record fata de dolar, euro sau lira. Devalorizarea valutara a atins si ultimul prag care mai oferea un grad acceptabil de protectie a banilor de hartie.

De la analistii internationali, la fondurile de investitii si micii speculatori, tot mai multi cred ca era unui yen puternic a luat sfarsit. Dupa Rezerva Federala, Banca Angliei, Banca Centrala Europeana si Banca Nationala a Elevetiei.

Banca Japoniei a trecut la masuri distructive de politica monetara, aruncand nu mai putin de 10 trilioane de yeni in piata, dobanda 0 si interventiile directe fiind insuficiente. Banii noi creati vor creste masa monetara, vor lua din valoarea celor existenti si in consecinta vor devaloriza yenul, vor afecta puterea de cumparare si vor dilua datoria publica.

“Este o miscare inteligenta” apreciaza specialistii Goldman Sachs, care vad o depreciere de 25% a yenului in 2012. “Nivelul maxim istoric si balanta de plati negativa pentru prima data in ultimii 30 de ani au avertizat ca japonezii vor duce interventia la un alt nivel, mai eficient. Obiective sunt clare: redirectionarea fluxului de capital spre dolar si franc in momente de panica in pietele financiare si stimularea fenomenului din 2000-2007, impumuturi in yen si investitii in valute cu randament superior” explica reprezentantii Admiral Markets in Romania. Oficialii Credit Suisse cred ca “Japonia nu mai are nevoie de interventii in piata valutara”, iar specialistii valutari ai CitiBank Japonia considera ca “in sfarsit, yenul arata un punct de turnura”.

Moneda nipona s-a depreciat 5% fata de dolar in ultimele zile, ca urmare a reducerii contractelor de cumparare cu aproape 50%, pana la 47 miliarde USD, conform Bursei de la Chicago. “S-a produs in sfarsit o schimbare in sentimentul pietei, cel mai puternic factor de influenta al cursului valutar. Interesul la cumparare pe Usd/Jpy s-a intensificat in ultimele luni, fiind evident si la nivel local, unde traderii asteptau cu nerabdare un semnal din partea Japoniei. Ne asteptam ca un maxim temporar sa fie atins la inceputul lunii aprilie, la fel ca in ultimii 3 ani, dupa o apreciere de inca 5%. Actiunea japonezilor si intentia americanilor de a relua fenomenul distructiv denumit QE, pun presiune pe elvetieni, pentru ca investitorii se pot reorienta catre franci” apreciaza analistii Admiral Markets.