Eolica Dobrogea, compania care dezvolta parcul eolian achiziţionat de spaniolii de la Iberdrola în Cogealac au dat in judecata Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA, ANRE si pe doi dintre directorii de la Transelectrica cerand racordarea la reţea a parcului de la Cogealac, daune "provizorii" de 118 milioane de euro pe an, se arata intr-un comunicat remis BVB de Transelectrica.

"La data de 03.01.2012 a fost comunicată CNTEE citația și cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC EOLICA DOBROGEA SRL împotriva pârâților: Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, CNTEE Transelectrica SA, Dl. Horia Hahaianu – Director general al CNTEE Transelectrica SA, Dl. Cornel Ene – Director general adjunct al CNTEE Transelectrica SA", se arata in comunicat.

Potrivit aceluiasi document, cererea de chemare in judecata formeaza obiectul dosarului nr. 10870/2/2011 aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal, avand ca obiect “anulare act administrativ”, primul termen de judecata fiind la data de 03.02.2012, termen la care CNTEE si ANRE au depus intampinare, urmatorul termen de judecata fiind stabilit pentru data de 16.03.2012. Obiectul cererii de chemare in judecata il constituie emiterea de catre instanta a unei hotarari prin care sa dispuna:

1. Anularea adresei nr. 37650/16.12.2011 emisa de CNTEE Transelectrica SA prin care a fost respinsa solicitarea reclamantei de incheiere a procesului - verbal de indeplinire a conditiilor prealabile conform art. 5.3 din Contractul de racordare la RET a CEE 600 MW din zona localitatii Cogealac judetul Constanta prin extinderea Statiei Electrice 400 kV Tariverde nr. C63/18.02.2011;

2. Constatarea refuzului nejustificat al CNTEE Transelectrica SA de incheiere a procesului – verbal de confirmare a indeplinirii “Conditiilor suspensive” conform prevederilor contractului mentionat la pct. 1 de mai sus;

3. Constatarea indeplinirii, in termenul contractual, a conditiilor suspensive prevazuta la art. 5.1 din contractul de racordare la RET nr. C63/18.02.2011 si obligarea CNTEE Transelectrica SA la executarea contractului de racordare nr. C63/18.02.2011 si emiterea ordinului de incepere a lucrarilor mentionatului contract;

4. Obligarea in solidar a paratilor CNTEE Transelectrica SA, Horia Hahaianu si Cornel Ene la repararea prejudiciului cauzat reclamantei prin refuzul nelegal al incheierii procesului – verbal de indeplinire a conditiilor suspensive si continuarii executarii contractului de racordare, prejudiciu estimat provizoriu la suma de 118 milioane Euro/an;

5. Obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata in caz de opozitie.

Ulterior, la data de 13.02.2012 a fost comunicata CNTEE o noua citatie si o noua cerere de chemare in judecata formulata de reclamanta SC EOLICA DOBROGEA SRL, cu acelasi continut si acelasi obiect, de aceasta data calitatea de parata avand-o doar CNTEE Transelectrica SA. Acest nou dosar are primul termen la data de 15.03.2012, termen la care se va depune intampinare si se va solicita instantei de judecata conexarea acestuia cu dosarul nr. 10870/2/2011.

Grupul energetic spaniol Iberdrola intentioneaza sa construiasca 50 de parcuri eoliene in Romania in urmatorii sapte ani, cu o capacitate totala de 1.500 MW, se arata intr-un comunicat al companiei. Iberdrola Renovables a primit de la transportatorul national de electricitate Transelectrica drepturile de a dezvolta acest proiect in Dobrogea, cele 50 de parcuri eoliene urmand a fi construite in perioada 2011-2017.

Conform datelor companiei, cele 50 de parcuri eoliene vor genera suficienta energie pentru aprovizionarea a aproximativ un milion de gospodarii.

Iberdrola a mai anuntat ca intentioneaza sa inceapa in acest an constructia primei sale ferme eoliene din Romania, proiectul de 80 MW de la Mihai Viteazu, Dobrogea, ce va fi pus in functiune in ianuarie 2011. Acest proiect nu se incadreaza in noua concesiune acordata de catre guvernul roman.

Toate aceste proiecte vor fi implementate cu firma Eolica Dobrogea, care are sarcina de a dezvolta proiectele, de a planifica si de a obtine permisele de constructie, in vreme ce Iberdrola Renovables va fi responsabila de construirea si exploatarea fermelor eoliene. Eolica Dobrogea este detinuta de grupul elvetian NEK si companiile romanesti C-Tech si Rokura.

Iberdrola Renovables, care opereaza in 23 de tari, si-a deschis biroul din Romania in 2009, ca parte a planului sau de a-si intari prezenta in Europa de Est. Compania opereaza parcuri eoliene in Polonia (161 MW) si Ungaria (50 MW) si lucreaza la proiectele din Estonia, unde construieste un parc de 150 MW, si Bulgaria.