Cel de-al doilea program de salvare a Greciei poate cu usurinta sa deraieze, aducand datoria publica la un nivel imposibil de administrat, arata un raport confidential al creditorilor institutionali internationali obtinut de Reuters. Acestia au facut o analiza de 9 pagini privind sustenabilitatea datoriei publice grecesti, asupra careia ministrii de finante din zona euro au aprobat marti acordarea unui ajutor in valoare de 130 de miliarde de euro. In esenta, raportul pare a fi un vot de incredere pentru capacitatea Atenei de a-si pune in ordine finantele publice.

Citeste in atasament documentul confidential in intregime

Analiza dateaza din 15 februarie si a fost obtinuta de Reuters luni. Oficialii institutiilor internationale descriu prin cuvinte “reci”, de birocrat, cum incertitudinea privind recuperarea ulterioara a Greciei va ramane prezenta si in urmatorii ani. In plus, se arata si cum Atena va avea nevoie de ajutor financiar international pe o perioada nedeterminata.

Expertii Comisiei Europene, ai Bancii Centrale Europene si ai Fondului Monetar International au subliniat riscurile care pot sa apara, punand la indoiala capacitatea Greciei de revenire pe pietele de capital in viitor.

“Exista o tensiune fundamentala intre obiectivele programului de a reduce gradul de indatorare si imbunatatirea competitivitatii, in sensul ca o devalorizare interna, care este necesara competitivitatii statului elen, va duce inevitabil la o mai mare pondere in PIB a datoriei pe termen scurt”, spun analistii.

“Date fiind riscurile, programul adresat Greciei poate fi “expus accidentelor”, si ridica intrebari asupra sustenabilitatii sale”.

Autorii si-au exprimat ingrijorarile ca o amanare continua a reformelor structurale economice si a privatizarilor poate adanci si mai mult recesiunea.

Ministrii de finante din zona euro au reusit sa reduca ratele de dobanda ale imprumuturilor Greciei, fortand detinatorii privati de titluri sa accepte pierderi semnificative.

De asemenea, analiza avertizeaza si asupra faptului ca Grecia poate sa iasa din scenariul de baza stabilit in cadrul acestei intelegeri, daca nu va reusi sa implementeze toate reformele propuse intr-un ritm suficient de rapid.

“Evolutia datoriei Greciei este extrem de sensibila la amanarile ce pot aparea in program, sugerand ca programul poate fi expus incertitudinilor si punand la indoiala sustenabilitatea sa”, afirma analistii.

Preturi ale pietei reduse, obstacole legale si rezistenta politica pot continua sa amane privatizarea activelor statului care a fost promisa cu aproape doi ani in urma.

Mare parte din raport se concentreaza pe modalitatile prin care se poate reduce datoria publica a Greciei cu cateva miliarde de euro in vederea atingerii unui nivel sub 120 de procente din PIB – nivel stabilit de catre liderii europeni in luna octombrie 2011 si privit de catre FMI ca fiind unul sustenabil.

In plus, raportul avertizeaza asupra riscurilor care pot aparea in incercarea de a reduce datoria:

- daca Grecia nu va avea un surplus primar de aproape 2,5 procente din PIB, de la deficitul de -1% in anul 2012, datoria publica va reveni din nou pe un trend ascendent.

- daca veniturile din privatizari sunt doar de 10 miliarde de euro fata de cele 46 de miliarde necesare pana in 2020, datoria Greciei va ajunge la 148% din PIB peste 8 ani.

- daca nu va avea o rata de crestere economica peste 1% pe an, datoria va cobori la 116% din PIB pana in 2020, insa, daca rata va ramane redusa in permanenta, datoria poate creste la 143%.

- pentru ca Grecia se va finanta in principal prin intermediul Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, o crestere a costurilor de imprumut ale fondului cu 100 de puncte de baza va genera o datorie publica de 135% in 2020.