Oficialii Petrom estimeaza ca pretul petrolului se va mentine in 2012 peste valoarea de 100 USD/bbl, potrivit Raportului pe 2011 al companiei remis BVB. In plus, desi cresterea economica a Romaniei e estimata la 1,5% in 2012, exista riscuri semnificative ca aceasta proiectie sa se dovedeasca a fi optimista, se mai arata in document.

Citeste aici Raportul integral

Din Raport:

  • O atentie deosebita vom acorda segmentului G&E, demararea operarii comerciale la centrala Brazi fiind acum preconizata pentru a doua parte a anului; in R&M vom continua optimizarea operationala si modernizarea Petrobrazi.
  • Performanta economiei romanesti va depinde atat de conditiile economice pe plan extern, cat si de implementarea cu succes a unor politici economice adecvate pe plan intern. Desi cresterea economica se estimeaza la 1,5% in 2012, exista riscuri semnificative ca aceasta proiectie sa se dovedeasca a fi optimista.
  • Alegerile parlamentare din acest an ar putea creste riscul politic, ceea ce ar putea avea un efect nedorit asupra stabilitatii macroeconomice a tarii si a reformelor.
  • Consolidarea datoriei publice, coroborata cu eforturile continue de a reduce deficitul din sectorul public si de a promova in continuare reformele structurale ar trebui sa ramana prioritatile guvernului pentru 2012.
  • Vom continua eforturile investitionale semnificative, mentinand totodata pozitia financiara robusta, cu un nivel planificat al investitiilor de aproximativ 1 mld euro in 2012.
  • Totodata, avand in vedere pozitia financiara si rezultatele preliminare foarte bune pentru 2011, luam in considerare alocarea de dividende pentru anul financiar 2011.
  • Bugetul de investitii al companiei si propunerea de dividende fac obiectul aprobarii de catre AGA din 27 aprilie 2012.
  • In vederea protejarii fluxului de numerar al companiei si pentru a sustine programul investitional in anul curent, Petrom a angajat in 2011 noi instrumente swap de acoperire a riscului privind pretul la titei, ce asigura, pentru 30.000 bbl/zi, un nivel al pretului Brent de aproximativ 101,0 USD/bbl pentru 2012.
  • In Romania, optimizarea productiei de titei si gaze se va realiza atat prin aplicarea celor mai recente tehnologii, precum si prin parteneriate cu alti operatori in zacamintele selectate.
  • Vom continua sa redezvoltam zacamintele de titei cheie, axandu-ne in special pe injectia de apa si abur. Prin  demararea unor noi proiecte de redezvoltare a zacamintelor de gaze, vom continua optimizarea sistemelor de productie a gazelor si modernizarea instalatiilor si echipamentelor din zacamintele majore selectate.
  • In ceea ce priveste explorarea, obiectivul nostru este sa deblocam potentialul de explorare onshore si offshore la mare adancime.
  • Impreuna cu  ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, vom finaliza forarea primei sonde de explorare de adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, localizate in blocul Neptun.
  • De asemenea, in 2012 avem in plan evaluarea zacamantului Totea, care ar putea confirma cea mai importanta descoperire de gaze onshore din Romania, din ultimii sase ani. In Kazahstan ne concentram eforturile asupra zacamantului Komsomolskoe, utilizand instalatii de extractie artificiala, injectie de apa si saparea de noi sonde productive. In plus, vom pune in practica un plan de redezvoltare in zacamintele TOC (Tasbulat,Turkmenoi, Aktas).
  • In G&E acordam atentie sporita centralei electrice de la Brazi, a carei operare comerciala este acum preconizata pentru a doua jumatate a anului 2012.
  • Punerea in functiune a centralei electrice de la Brazi si parcul eolian Dorobantu, aflat deja in exploatare comerciala, vor marca 2012 ca primul an operational al Petrom in sectorul energiei electrice.
  • Modificarile recente in legislatia privind gazele naturale impun formarea unui „cos de gaze” domestice si de import. In consecinta, Petrom trebuie sa foloseasca partial gaz de import pentru centrala electrica, in locul gazelor din productie proprie, ceea ce va influenta negativ, intr-un mod semnificativ, profitabilitatea G&E.
  • In ceea ce priveste liberalizarea preturilor la gaze si energie electrica, vom urmari indeaproape cerintele de reglementare subliniate de FMI/UE si guvernul roman, ce se vor reflecta in implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE (separarea activitatilor) in Romania.
  • De asemenea, ne asteptam ca marjele si volumele in activitatea de marketing sa ramana sub presiune, ca urmare a preturilor ridicate la titei si a mediului economic instabil in regiunea in care ne desfasuram activitatea.
  • La Petrobrazi, scopul nostru este sa finalizam proiectul de modernizare a unitatii de distilare a titeiului in vid pana la jumatatea anului 2012, cu scopul de a imbunatati rata de utilizare a rafinariei si mixul de produse precum si pentru a face posibila procesarea titeiului exclusiv din productie indigena.
  • O oprire de sase saptamani a rafinariei este programata pentru al doilea trimestru din 2012, in vederea punerii in functiune a proiectului de modernizare.