UNSAR: Piata asigurarilor nu urmeaza acelasi trend cu economia

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 22 februarie 2012, 12:17 Economie | Finanţe & Bănci


Volumul total de prime brute subscrise in 2011 a scazut la 6,5 miliarde lei, dupa ce in 2010 acelasi indicator arata un volum de 6,9 miliarde lei, arata miercuri intr-un comunicat oficialii Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania- UNSAR. Cele 22 de societati membre UNSAR detin impreuna o pondere de circa 82% din subscrierile realizate la nivelul intregii piete a asigurarilor.

In raport cu evolutia macroeconomica a Romaniei in 2011 care, conform cifrelor preliminare, a inregistrat o crestere a PIB (serie bruta) de circa 2,5%, rezultatele pietei asigurarilor nu urmeaza acelasi trend. Motivele sunt in principal legate de evolutia slaba a segmentelor de economie de care depinde piata asigurarilor si anume: industria auto, leasing, constructii de locuinte, credite bancare precum si de scaderea puterii de cumparare a populatiei. Nu in ultimul rand este cunoscut faptul ca exista o anumita inertie a dezvoltarii pietei asigurarilor in raport cu economia in ansamblul ei. Astfel, in perioade de recesiune, sectorul asigurarilor scade intr-un ritm mai lent decat alte segmente ale economiei, in timp ce in perioade de revigorare a economiei, dinamica asigurarilor este mai putin pronuntata decat restul sectoarelor de activitate.

"In ce priveste evolutia celor doua linii principale de subscriere, asigurarile generale respectiv asigurarile de viata, acestea au inregistrat ritmuri complet diferite in 2011. Astfel, in timp ce prima categorie a continuat sa scada pe tot parcursul anului recent incheiat, cea de-a doua a inregistrat un trend ascendent in cea mai mare parte a anului. In cifre, asiguratorii UNSAR au subscris anul trecut prime brute la asigurarile generale in valoare de 5 mld lei fata de 5,5 mld in 2010, in scadere procentuala cu circa 9%. In acelasi timp asigurarile de viata au inregistrat un plus de 6,4%, corespunzator unui volum de prime de 1,5mld lei fata de 1,4 mld lei in 2010", se mai arata in comunicat.


  • Analiza rezultatelor pe fiecare din cele patru trimestre din 2011 releva faptul ca in trimestrul IV piata asigurarilor a inregistrat un recul mai pronuntat in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in primele trei trimestre decalajul se diminuase treptat. Tendinta s-a manifestat si la nivelul macro al economiei acolo unde in trimestrul IV Produsul Intern Brut (PIB) a fost in termeni reali mai mic cu 0,2% comparativ cu trimestrul III din 2011.

Principalul motor al pietei asigurarilor generale ramane segmentul asigurarilor auto. In 2011, asigurarile RCA au contribuit decisiv la diminuarea cifrei de afaceri a membrilor UNSAR, scaderea fata de 2010 fiind de 21%. In aceeasi nota, asigurarile CASCO au mai adaugat la pierderi un procent de 17%. Colapsul vanzarilor de automobile noi este unul dintre explicatiile acestei situatii. Conform datelor APIA, in 2011 vanzarile totale de autovehicule au scazut cu 7,4%, comparativ cu anul precedent. Cele de autoturisme cu 11%, raportat la aceeasi perioada.

Introducerea deductibilitatii TVA in procent de 50%, reluarea programului rabla si imbunatatirea situatiei economice in 2012 ar putea aduce in 2012, conform oficialilor APIA, un reviriment al pietei auto cu efecte pozitive si asupra subscrierilor de prime la sectorul de asigurari CASCO.

  • Printre putinele linii de business care au inregistrat cresteri in 2011 se numara asigurarile facultative de locuinte cu un plus procentual de 60% fata de 2010. Din datele provenite de la membrii UNSAR, numarul de contracte aflate in vigoare la sfarsitul perioadei de raportare a ajuns la peste 4 mil fata de 1,8 mil in 2010. Precizam faptul ca este vorba despre asigurari facultative si nu obligatorii, cifrele pentru acestea din urma fiind raportate de catre PAID.

In ce priveste evolutia asigurarilor de viata in 2011, segmentul de polite traditionale (cu randament garantat) au fost preferate in mai mare masura de clientii societatilor, primele brute subscrise fiind mai mari cu aprox 12% fata de 2010. Prin contrast, asigurarile cu componenta investitionala (unit linked) au scazut cu 2,3% ceea ce demonstreaza ca in perioade dificile din punct de vedere economic asiguratii prefera produse cu un grad de risc mai scazut in detrimentul castigurilor aduse de  investitii. 


Nota pentru editori:
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) s-a constituit in anul 1994 ca organizatie profesionala in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international. In prezent organizatia are 22 de membri care genereaza circa 82% din volumul de prime subscrise de intreaga piata locala de asigurari. UNSAR este membru cu drepturi depline a federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni, CEA Insurers of Europe.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

587 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by