Comisia Europeana a publicat joi previziunile privind cresterea economiei UE in anul 2012. Dupa ce economia a incetinit in ultimul trimestru al anului 2011, contractia este asteptata sa se extinda si in primele doua trimestre din 2012, o crestere modesta fiind previzionata pentru a doua jumatate a anului.

Romania are previzionata o crestere de 1,6% fata de anul 2011 si se gaseste pe pozitia a patra in UE dupa rata de crestere asteptata in 2012, in urma Poloniei (2,5%), Lituaniei (2,3%) si Letoniei (2,1%). Cele mai mari scaderi sunt previzionate pentru Grecia (-4,4%), Portugalia (-3,3%) si Italia (-1,1%). In ansamblu, zona euro va avea o scadere de 0,3 procente, in timp ce Uniunea Europeana are previzionata o rata de 0%.

Comisia mentioneaza in comunicat ca perspectiva de crestere este conditionata de incetinirea economiei globale, care va slabi cererea de exporturi, de nivelul scazut al increderii consumatorilor si investitorilor. In acelasi timp, investitiile si consumul private nu vor fi favorizate, datorita incertitudinii de pe pietele financiare, chiar daca BCE face eforturi pentru a asigura lichiditatea.