Persoanele fizice ce desfasoara activitati independente, sub forma desfasurarii unei profesii libere, intreprindere individuala sau persoana fizica autorizata, vor achita impozit pe venitul realizat prin declararea acestor venituri de catre persoana ce realizeaza venitul, avand in vedere venitul estimat sau cel realizat in anul precedent (adica de PFA).

Citeste atasat Ordinul Ministrului de Finante, integral

  •  Ce stabileste Codul fiscal ?

ART. 52 Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente

(1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entităti care au obligatia de a conduce evidentă contabilă au obligatia de a calcula, de a retine și de a vira impozit prin retinere la sursă, reprezentând plăti anticipate, din veniturile plătite:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

b) venituri din activităti desfășurate în baza contractelor/conventiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum și a contractelor de agent;

c) venituri din activitatea de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară;

d) venitul obtinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică.

2) Impozitul ce trebuie retinut se stabilește după cum urmează:

a) în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. a)—c), aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursă potrivit titlului IX^2;

b) în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. d), aplicând cota de impunere prevăzută pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere.

(3) Impozitul ce trebuie retinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, cu exceptia impozitului aferent veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. d), pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV^1.''

Nota: Aceste persoane au obligatia depunerii declaratiei anuale de venit formular 200 pana pe data de 25 Mai, ocazie cu care vor regulariza si diferenta de 6% pana la impozitul pe venit de 16%.

  • Ce clarificari aduce ordinul?

Persoanele fizice ce desfasoara activitati independente, sub forma desfasurarii unei profesii libere, intreprindere individuala sau persoana fizica autorizata, vor achita impozit pe venitul realizat prin declararea acestor venituri de catre persoana ce realizeaza venitul, avand in vedere venitul estimat sau cel realizat in anul precedent (adica de PFA).

Daca aceeasi persoana realizeaza venituri din urmatoarele tipuri de contracte conventii/civile: contract de comision, contract de mandat, contract de consignatie, sau conventii civile semnate inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil, venitul se impoziteaza prin stopaj la sursa de catre platitorul de venit, (adica de beneficiarul serviciului), urmand ca sa se regularizeze diferenta.

  • Persoanele fizice indiferent daca desfasoara sau nu desfasoara activitati independente, ce realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniu personal, impoziteaza aceste venituri in mod distinct de celelalte venituri, prin declararea contractului la autoritatea fiscala, ce va stabilii platile anticipate si ulterior se va depune declaratia anuala de impozit pe venit.
  • Persoanele fizice ce desfasoara activitati independente si realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniu de afectatiune al afacerii, impoziteaza veniturile realizate prin cumularea acestora cu alte venituri din activitate prin declaratia anuala de venit.
  • Masura este de altfel normala, deoarece bunurile nu sunt din patrimoniu personal al celui ce realizeaza venitul ci din patrimoniul afectat desfasurarii activitatii.

Până la data de 1 octombrie 2011, veniturile realizate de persoanele fizice din activitătile desfăşurate în baza contractelor de comision, mandat comercial, contracte comerciale reglementate de Codul comercial şi respectiv contractul de consignatie reglementat potrivit Legii nr. 178/1934 pentru reglementarea contractului de consignatie sunt supuse impunerii în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. b) şi c) din Codul fiscal, în vigoare la acea dată.

Plătitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine şi vira impozit prin retinere la sursă în baza art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I a prezentului ordin în

cazul veniturilor plătite beneficiarilor, în baza următoarelor tipuri de contracte:

‐ contracte de comision, mandat comercial şi de consignatie, calificate drept contracte civile după data de 1 octombrie 2011, precum şi în cazul contractului de agent;

‐ contractelor/conventiilor civile, care atât înainte cât şi după intrarea în vigoare a Codului civil au aceeaşi natură juridică.

Plătitorii veniturilor prevăzute la art. 52 alin. (1) lit a) şi c) din Codul fiscal au obligatia de a calcula, retine la sursă şi vira impozitul reprezentând plăti anticipate.

Pentru urmatoarele venituri:

a) drepturi de proprietate intelectuala;

b) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara și extrajudiciara.

"Platitorii acestor venituri au obligatia sa calculeze, sa retina si sa achite prin stopaj la sursa, plati anticipate in procent de 10%, in contul impozitului pe venit. Pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator vor depune si declaratia 205, privind impozitarea cu stopaj la sursa a veniturilor", explica consultantul fiscal Adrian Benta de la compania Bentaonsult.