"Inventarierea" la nivel national a stabilit ca 9,5 milioane de animale din speciile bovine, ovine, caprine si suine, care apareau ca fiind identificate si inregistrate in SNIIA in diverse exploatatii, au fost in miscate necontrolat si fara documente legale intre exploatatii, au fost sacrificate si introduse in consumul uman, au murit s.a. fara ca aceste evenimente sa fie consemnate in SNIIA (baza nationala de date) conform legii.
La randul lor, proprietarii de animale au solicitat prime, in multe cazuri, si pentru animalele care nu indeplineau cumulativ conditiile legale de eligibilitate, nu au respectat forma si continutul documentatiei depuse pentru incasarea primelor, au inscris in cereri si/sau in documentele anexate acestora date eronate, nu au mentinut in exploatatie, in perioada stabilita, efectivul de ovine/caprine pentru care au solicitat prime, au dat "declaratii pe proprie raspundere" nereale cu privire la inexistenta datoriilor la bugetul de stat si/sau la bugetul local s.a.
Una dintre conditiile pentru a beneficia de despagubiri a fost si aceea ca animalele sa fie detinute cu respectarea normelor sanitar-veterinare in vigoare, inclusiv identificarea si inregistrarea in baza nationala de date (SNIIA), se arata in Raport. In perioada 2009-2010, APIA a platit operatorului suma totala de 769.636 lei (cca. 183.246,7 euro), atat pentru proiectarea "extensiei" cat si lunar, pentru mentenanta, administrarea bazei de date si pentru asistenta tehnica.
Pana in anul 2009, pentru acordarea despagubirilor conform prevederilor legale (HG 1415/2004), documentatia a fost intocmita de catre solicitanti si de catre medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA judetene, verificarea si aprobarea acesteia s-a facut de catre conducerile DSVSA, iar avizarea si plata despagubirilor s-a facut de catre DADR judetene, din fondurile prevazute in bugetul MADR. In continuare, conform HG 1214/2009, DADR judetene au fost scoase din circuitul de avizare si de plata a documentatiei pentru despagubiri, intreaga activitate, inclusiv plata, fiind preluata de catre ANSVSA, prin DSVSA judetene.
Curtea de Conturi a auditat activitatea a 119 entitati dintre care 3 entitati la nivel central si 116 entitati la nivel teritorial (39 DSVSA judetene; 39 centre judetene APIA; 38 DADR judetene), intocmind 116 rapoarte de audit al performantei in care au fost prezentate vulnerabilitatile, punctele critice, verigile slabe, formulandu-se recomandari si propuneri.
- Urmare constatarii si a unor erori/abateri de la legalitate si/sau regularitate, au fost intocmite si 59 de procese verbale de constatare in care au fost calculate si prejudicii bugetului de stat, la o valoare totala, estimata, de 52.329,9 mii lei (cca.12,4 milioane de euro), din care pagube (plati nelegale) de 49.364,3 mii lei (cca. 11,7 milioane de euro) si accesorii calculate de 2.965,6 mii lei (cca. 0,7 milioane de euro) - curs valutar de 4,2 lei pentru un euro.
Concluzia generala a raportului special este ca tintele si obiectivele activitatii de identificare si inregistrare a animalelor, si ale celei de acordare a sprijinului specific al statului in sectorul zootehnic, nu au fost atinse la nivelul de performanta cerut de legislatia in domeniu, una dintre cauzele principale fiind aceea ca niciuna dintre cele trei entitati centrale auditate nu s-a implicat si preocupat indeajuns pentru a implementa propriile atributii, competente si responsabilitati legale.
Un Raport pe aceasta tema a fost inaintat Premierului.
ideea e ca se fac analize pt diagnostic...in cazul ce ai expus depinde mult de corectitudinea dr veterinar, dar dintr-un loc in care au fost ridicati cai bolnavi pe bune de AIE atunci se mai poate veni linistit si dupa altii pt ca e CONTAGIOASA!
proprietarii de animale.
multe crotalii,prin intermediul carora sunt identificate animalele,cad la pasune sau cand animalele se freaca
de peretii grajdurilor. proprietarii care trebuiesc sa anunte medicii veterinari ca le trebuiesc duplicate,nu stiu,uita sau nu le pasa.
multi din proprietarii de animale nu au scoala,sunt cu capul plin de bautura si considera ca daca au animalul in batatura sau turma nu fac nimic rau.
stiu un caz concret in care un inginer zootehnist care are cateva zeci de bovine, a pierdut ca prostul subventia ptr ca a incurcat animalele care beneficau de subventie si carora le cazusera crotaliile. o parte din cele declarate de el la apia fiind scoase din snia
tot pe baza declaratiei lui si figurand ca inexistente.
si asta doi ani la rand.
deci a nu se confunda crescatorul de vite cu producatorul de masini.
O paguba de 11.000.000 EUR pe 3 ani de zile. Aceasta inseamna 3.66 milioane EUR/an sau cca. o paguba de 90.000 EUR/judet/an. Daca aceasta se imparte pe comune inseamna cca. 1250 EUR/comuna/an. Adica 5000 RON/comuna/an. Suma este derizorie.
Orice sistem are carente si defectiuni si orice sistem genereaza pierderi pentru ca niciunul nu este perfect. Dupa mine pierdere de 5000 RON/comuna/an este o fictiune daca comparam cu decizia de a alunga Bechtelul sau cu Centura Valcele-Apahida.
Si aceeasi Comisie - de ce a pompat 20 de ani miliarde de euro in Grecia daca tara aia este incompatibila cu UE?
Acum, sincer de la Dl Boc nici nu am asteptat ceva masuri(azi zise MRU ceva despre "reforma " Dlui Boc si Igas de la MAI!!) dar ce va face MRU, mai ales ca APIA inseamna altceva(inseamna ANGAJAMENTE fata de CE!!), ori acest raport al CC ajunge si la ochii si urechile mai marilor de la CE care plateste subventiile pe cap de animalut plimbaret !!!
Ce va iesi ?!
Va iesi la iveala INCOMPETENTA, HOTIA, CLIENTELISMUL POLITIC si Doamne fereste vreo penalizare la subventii pe APIA de la CE, ca si asa stam atat de bine la absorbtie de fonduri europene!! Asta in timp ce an de an Romania contribuie la UE incepand cu 2007(anul aderarii la UE) cu ~1,2% din PIB, adica vreo 6 miliarde si ceva pana acum, iar absorbtia pe fonduri structurale si de coeziune este de 1,2 miliarde Euro din cele ~ 20 miliarde alocate pe 2007-2013!!!
SUCCESURI!!
Si intrebarea: CINE plateste ??!!!!!!!!!!
Situaţia absorbţiei fondurilor europene de către România este dramatică pentru că, pe lângă riscul de a pierde din banii alocaţi pentru perioada următoare, economia românească întârzie să recupereze decalajul faţă de celelalte state din UE, a declarat Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene.
"Rata de absorbţie a fondurilor de către România este de doar 3,5%. Situaţia este dramatică, din cauza riscului ca România să piardă o parte din banii alocaţi pentru perioada următoare, dar aceasta are şi un impact economic. Dacă nu există proiecte implementate cu fonduri europene, nu va exista motorul pentru revenire economică, România nu are mecanisme de creştere economică. Astfel, România îşi va pierde din atractivitate pentru că va fi din ce în ce mai greu să recupereze decalajul faţă de alte state europene", a declarat Benoit Nadler, expert la Directoratul General de Politica Regională din cadrul Comisiei Europene
"Toate acestea amplifică incertitudinea investitorilor. Autorităţile se protejează de INCOMPETENTA prin tot mai multe proceduri", a mai spus Nadler."
http://www.mediafax.ro/economic/situatia-absorbtiei-fondurilor-europene-de-catre-romania-este-dramatica-ce-spune-comisia-europeana-despre-economia-romaneasca-8908715
toata lumea stie asta , voi acum ati aflat?
la fel este si cu stupii de albine
Curtea de Conturi trebuie sa-l anunte nu numai pe premier sau sa faca recomandari. Obligatoriu trebuie informate CE si Biroul de Lupta Antifrauda(OLAF) pentru platile europene incasate ilegal pe suprafata, ce decurg din declaratiile false pentru obtinerea platilor complementare in zootehnie(plati din bugetul national).