Deficitul public al Germaniei a fost de doar 1% din Produsul Intern Brut in 2011, gratie cresterii economice si a angajarilor, care au condus la un excedent istoric al sistemelor de asigurare sociala, potrivit cifrelor definitive publicate vineri de Oficiul pentru statistica (Destatis) si citate de AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres

Deficitul a fost de 4,3% din PIB in 2010 si 3,2% in 2009.

Rata somajului era in ianuarie de 6,7% iar numarul populatiei active se afla la cel mai mare nivel de la Reunificare. Cresterea PIB a atins 3%.

In valori absolute, deficitul public al primei economii europene s-a ridicat anul trecut la 25,3 miliarde euro, la un PIB de 2.570,8 miliarde euro.

Calculat potrivit normelor europene, procentul este identic (1%) dar valoarea absoluta ajunge la 25,8 miliarde euro, a precizat Destatis.

Sistemul de asigurari sociale, care contine casele de asigurari de sanatate, de pensii si de somaj, a inregistrat cel mai mare excedent de la Reunificare, de 15,1 miliarde de euro.

Dinamismul pietei muncii a redus cheltuielile cu indemnizatiile de somaj.

Comertul exterior, motor traditional al economiei Germaniei, a avut in schimb o contributie negativa la evolutia PIB-ului in ultimul trimestru al anului trecut.

Exporturile si importurile au scazut in raport cu trimestrul III, primele scazand mai puternic decat cel de-al doilea indicator, ceea ce a condus la un "efect usor negativ asupra evolutiei PIB-ului in aceasta perioada", de -0,3%.

PIB-ul Germaniei a scazut in trimestrul IV cu -0,2% in raport cu cel precedent.

Si consumul gospodariilor a scazut cu -0,2%.

Analizand cifrele publicate la inceputul lui 2012, in special barometrele de incredere, expertii considera ca acest recul din trimestrul IV este unul de scurta durata.