
"Folosim o aplicatie, TransControl, in care sunt incluse toate companiile care fac comert intracomunitar. Se fac verificari amanuntite, iar acest lucru prelungeste timpul de asteptare. Mergem pe comertul cu grupe de produse din grupele de risc cel mai ridicat. Le stiti si dumneavoastra- legume, fructe, cereale etc.", a declarat vineri pentru HotNews.ro presedintele ANAF Sorin Blejnar. Reamintim ca premierul Mihai Razvan Ungureanu a solicitat zilele trecute ca in termen de 60 de zile, combaterea evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB.
- Evaziunea din zona cerealelor este printre cel mai dificil de stopat. Cum se procedeaza concret?
Incepand cu 1 iunie 2011 in Romania a fost introdusa taxarea inversa la cereale, adica toate cerealele ce se comercializeaza pe teritorul Romaniei se vor vinde fara Tva, nu se mai aplica Tva-ul la vanzarea cerealelor, aceasta lege fiind aplicata pe o perioada de 2 ani incepand cu 1 iunie 2011 si terminand cu 31 mai 2013. Rolul acestei legi a fost acela de a combate evaziunea fiscala, stiindu-se ca o mare parte din evaziunea fiscala din Romania se face in cereale. O lege foarte buna daca nu se intamplau urmatoarele: Odata cu aplicarea acestei legi a aparut o noua problema. Exista state in care TVA este mai mare decat in Romania (se zicem ca exemplu, Ungaria), iar comerciantii de cereale acolo au ajuns la concluzia ca e mai profitabil sa cumpere cereale din Romania fara Tva si sa le vanda in tara lor cu Tva. Respectivii comercianti iau cerealele din Romania si le vand acolo fara sa achite in tara lor TVA, fiind pasibili de evaziune. In acest fel reusesc sa detina monopolul in comertul de cereale in Romania, deoarece ei "mancand" Tva-ul isi pot permite sa dea un pret mai mare decat comerciantii romani in piata, iar comerciantii romani sunt scosi din joc neputand sa concureze cu ei.
- Mic manual al evazionistului fiscal
In perioada 1 iunie - 31 dec 2011 modul de operare era urmatorul: Firma straina , sa spunem ca ar fi din Ungaria, ca exemplu, venea sa cumpere cereale din Romania de la persoane fizice si juridice impreuna cu o firma terta, din Slovacia de pilda. La intocmirea actelor pe marfa ei foloseau firma slovaca. Intocmeau toate actele pe marfa pe firma slovaca pentru a putea trece granita fara probleme, adica in momentul cand camionul cu cereale ajungea in vama si se vedea ca marfa este destinata sa ajunga in Slovacia nu se realiza un control amanuntit asupra actelor deoarece se considera ca transportul se afla in tranzit si un control amanuntit se va realiza in momentul parasirii Ungariei catre Slovacia." Insa acest transport nu mai parasea Ungaria, marfa descarcandu-se in Ungaria si toate actele realizate pe firma slovaca fiind distruse, odata marfa descarcata se folosea o alta firma maghiara care trecea marfa in circuit. Practic marfa aparea ca fiind de productie maghiara si se vindea la o alta firma maghiara, fiind preferate societati de renume", explica un jucator de pe piata cerealelor.
Bineinteles, adauga sursa citata, marfa se vindea cu + TVA, se incasa contravaloarea marfii cu tot cu Tva iar TVA-ul nu ajungea mai departe la statul maghiar. Se folosea firma slovaca deoarece folosindu-se o firma maghiara atunci autoritatile vamale ar fi realizat un control amanuntit asupra actelor si ar fi vazut ca acea firma e cu probleme, ea neavand darile platite la stat. Legat de acest mod de operare autoritatile maghiare au luat cateva masuri facand cateva arestari ale unor administratori si complici in noiembrie 2011 vedeti in editia din 26 noiembrie 2011 a ziarului blikk.hu, dar degeaba.
- Fiscalizarea agriculturii ar fi o solutie?
Incepand cu anul 2012 au aparut firmele romanesti care cumpara marfa de la persoane fizice pe baza de borderou de achizitie si fac exportul catre firmele maghiare. Aceste firme romanesti sunt de fapt tot ale celor care administreaza firma maghiara. Tin sa mentionez ca pretul trecut pe borderoul de achizitie nu este cel real, in realitate pretul cu care se vinde marfa de catre producatorul roman persoana fizica fiind mult mai mare, se trece un pret mai mic pentru a nu iesi la iveala evaziunea. Va dau un exemplu: In Ungaria porumbul este 700 lei/to + Tva , adica 868 lei cu tot cu TVA, iar la noi producatorul roman vinde porumbul cu 750 de lei/to. Asta ar insemna ca firma romana sa treaca pe borderou 750 de lei/to pretul de achizitie de la producator, isi mai pune si el adaos 20 de lei/to ar insemna ca da porumbul la firma maghiara cu 770 lei/to ceea ce ar fi hilar, adica firma maghiara cumpara din Romania porumb cu 770 lei/to si il vinde in Ungaria cu 700 lei/to in conditiile in care pe langa aia 770 de lei mai are si costul de transport. Atunci fac in felul urmator, se inteleg cu producatorul roman la 750 lei/to si trec pe borderou ca a luat porumbul cu 600 lei/to in acest fel evaziunea este acoperita.
Normal ar fi ca in momentul in care producatorul roman merge la APIA sa isi declare suprafata si cu ce este insamantata sa primeasca de la APIA un borderou inseriat si el sa fie cel care da borderoul la firma la vanzarea cerealelor (un fel de factura). Toti cei care sunt inregistrati la APIA au minim un cont deschis la banca, cont in care trebuie sa primeasca subventia, in acel cont ar trebui sa primeasca si banii cand vand marfa pe borderou pentru a se vedea clar ce suma a incasat iar la sfarsit de an sa vina la APIA cu cotorul de la caietul de borderouri sa il depuna pentru a se vedea exact ce productie a avut si la ce bani a dat. Numai fiscalizand producatorul persoana fizica se poate elimina definitiv evaziunea din agricultura. "Tot vad la televizor ca exporturile Romaniei in agricultura au crescut, pai de aia au crescut", mai spune sursa citata.
Problema cea mare e ca toate aceste cereale se vor intoarce inapoi in Romania si culmea la un pret de 780-800 de lei pe tona. Cum e posibil?
1) Firma A din Ungaria (de exemplu) semneaza un contract cu firma B din aceeasi tara pe 1000 de to de porumb cu livrare la Mako la pretul de 710 lei +Tva.
2) Reprezentantii firmei A pleaca in Romania sa cumpere porumb
3) Cumpara porumbul din Romania si il vinde in Ungaria catre firma B in baza contractului
4) Incaseaza Tva-ul din vanzare, dar nu il vireaza la statul maghiar
5) Firma B stie ca in Romania procesatorii, fnc-urile nu pot cumpara pe intern, ei trebuind sa plateasca undeva la 900 lei/to daca ar vrea sa primeasca marfa de la o firma romaneasca, asa incat vin cu urmatoarea oferta
6) Firma B ofera firmei romanesti porumb la 800 lei/to dus pana in fata portii
7) Firma B avand de castigat, a cumparat porumbul cu 710 lei si il vinde cu 800 de lei, scadem transportul 50 de lei ai ramane un profit de 40 lei/to.
Statul (maghiar, in acest exemplu) pierde de doua ori, odata ca firma maghiara ce a incasat Tva-ul de la firma B nu l-a virat la stat si a doua oara pentru ca firma B, care efectueaza un export va cere ramburs de Tva, pe care statul maghiar il va plati.
In acest lant evazionist pot fi puse mai multe firme pentru a ingreuna ancheta autoritatilor, marfa trecand prin mai multe firme.
Ca e vorba de agricultura (frauda de miliarde de euro/an) sau de meditatiile private date de profesori (fraude de sute de milioane lei/an).
Europa e formata nu dintr-o uniunea functionala, ci din 27 de bucati de teritorii acuplate destul de stangace, teritorii in care fiecare isi face mica lui politica si mafie.
Daca Romania incearca sa introduca corectitudine in circulatia comerciala a cerealelor, uite ca apare infractorul ungur care isi tepuieste propriul stat (il fraudeaza de TVA) si ajunge o capusa pe sistemul romanesc.
E de apreciat ce se face in Romania in ultimii 2 ani, nicio guvernare de pana acum nu a indraznit sa combata atat de persistent mafiile si coruptia functionarilor.
Am ajuns sa vedem primari de Cluj si procurori bagati in arest, sa vedem un fost prim-ministru condamnat la puscarie cu executare, sute de vamesi si politisti arestati, dosare penale pt zeci de directori si subsecretari sau secretari de stat.
Astfel de controale sunt binevenite, nu turistii sunt controlati ci persoanele juridice care fac comert intra-comunitar, "latrinele" securistului Voiculescu, seful real al PNL, incercand sa provoace scandal cu obisnuitele minciuni prostesti pentru care primesc amenzi si li se taie emisia.
Evaziunea trebuie considerata un act de crima si pedepsele ar fi util sa fie mai descurajatoare, pentru ca e un furt indirect din banul public, din banii care in mod normal folosesc tuturor romanilor, inclusiv latrailor si postacilor asmutiti sa arunce cu noroi si dejectii in orice se face bun in Romania.
Tara noastra e pe un drum bun, cu performante macroeconomice superioare majoritatii statelor membre ale UE, e mai bine pregatita sa faca fata unor crize, chiar si pronosticurile Comisiei UE arata ca Romania va fi in 2012 printre tarile cu crestere PIB.
Cati au atata minte incat daca cineva se uita la tomberoanele lui Voiculescu, sa-i spuna ca greseste ca ar putea sa produca si el ceva in Romania, sa ia o carte care sa-l invete sa faca ceva concret si apoi sa faca si el nu sa stea sa fie indobitocit. Economia nu creste daca fiecare din noi nu produce si multi refuza sa plateasca taxe pentru ca ei sunt mai smecheri.
Dar la cum merge justitia in Romania, ar fi culmea sa faci zdup pentru evaziune, cand si la omoruri se mai da cu suspendare!!!
Noi fiind latini ar trebui sa mergem ca celelate tari latine. Pentru ca 4% tot e ceva fata de 0 . Banii in agricultura se castiga greu asa ca e mai rentabil sa faci puscarie decat sa dai TVA la stat 24 %. Propunerea fostului inistru Tabara nu era rea , dar ca orice lucru bun a fost abandonat. Sa nu credeti ca firmele care fac evaziune mare nu sunt protejate de garda si nu au sustinere politica. TVA-ul mare e facut pt ca piata sa fie controlata de cativa cu influenta care importa 80% din tot ce intra in Romania.. Daca ar fi Tva-ul 4 % afacerea nu ar mai fi buna pentru smecheri si concurenta ar fi mai mare iar producatorii romani ar putea sa-si vanda si ei marfa cu TVA intr-un mod organizat si rentabil. Sunt multe de spus dar f putini sunt dispusi sa asculte.
Daca se face ceva: da pana acum ce ati facut? sunteti constienti de cate pierderi au fost? Bla bla bla
Si spiritul constructiv unde e??
E f bine ca s-a inceput, e un pas inainte.
Mai lasati carcotelile ieftine si incercati sa faceti si voi ceva constructiv.
Sa vedeti ce puteti imbunatatii in propria gradina, incepand de la cele mai mici chestii.
Daca toti ar face asta, s-ar vedea in timp o imbunatatire la nivel social, care mai departe s-ar propaga iar rezultatul ar fi excelent (ex: germania de o data: fiecare om incearca sa fie perfectionist rezultand intr-o masa de oameni perfectionisti)
sunt complet de acord cu ceea ce se face in momentul asta. ma intrebam de ce astfel de actiuni nu se fac la nivel de organizatie, adica e la ordinea zilei, ci numai la ordinul premierului. cand premierul nu mai comanda, toata lumea se retrage la loc in viziuni lui...?
o organizatie trebuie sa functioneze in permanenta, nu numai cand cineva ii spune.
incearca sa te mai relaxezi, nu generaliza, nu e bine pentru sanatatea ta.
de aceea istitutiile nu sunt lasate sa se structureze anti frauda, sa fie blege si impotente: ca politrucul care tine ciolanu' sa poata ciordi dupa plac! d'aia!
Dar da Domnul si scapam de lepre ca voi, nesimtitilor!
in Dolj (stiu ce vorbesc), foarte putine sunt magazinele care dau bon fiscal.
ia autobuzul de la Craiova pana la Calafat si, pe parcurs, fa cumparaturi.
Apai nu stiu despre ce Elvetia vorbim aici dar cheltuieli in medie de 6.000 Ron pe luna nu o sa avem prea curand (sa speram ca nu ne ajuta inflatia cel putin).
1) florile de la tigani
2) tot ce-nseamna concerte in cluburi, piese de teatru in cluburi - nu ti se emite nici un fel de bilet sau o alta forma de document justificativ - evaziune curata.
3) in orice carciuma, daca ai primit un bon nefiscal (chiar asa scrie pe el - ''bon nefiscal''), e evaziune
4) centre de paine de prin piete, magazinele de prin piete (in genul magazinului de cartier), tot ce-nseamna vanzare de fructe / legume in piete - constituie o inima a fenomenului evazionist care pulseaza sanatoasa ;)
Ia ridicati voi la nivelul intregii tari metehnele astea. Ia ganditi-va cate flori s-or fi vandut in Romania de Valentin si de Dragobete fara bon fiscal. Ia ganditi-va cate concerte or fi fost in aceleasi zile in toate cluburile si barurile din tara, tot fara bon fiscal. Eu zic ca depaseste cu mult cerealele si alcoolul.
De ce se plang ca nu pot supravietui fara sa faca evaziune? Pai, sa revina la statutul de angajat, ca mine, caruia i se opresc darile la sursa, si sa lase afacerea, atunci, nu?
Pai de ce sa cumparam DIN ungaria, cat timp avem la noi in tara? Sa dai o lege care sa interzica EXPORTUL DE CEREALE atata vreme cat in tara este deficit.
Astfel se consuma doar intern, nu tepuieste nimeni statul, iar surplusul va fi adus din exterior.
Foarte simplu.
Se poate regulamenta ca cei ce vor sa beneficieze de scutirea respectiva de TVA, sa livreze marfurile doar in tara. Cine le trimite mai departe, NU beneficiaza.
Solutii sunt daca e putin cap si putina munca; si evident bunavointa necesara. Uite ca avem o groaza de taxe auto ne-europene, si n-a iesit nimeni din UE.
Sa vadem daca li se mai merita ungurilor sa ne trimita cereale, la pretul lor cinstit si fara artificii de evaziune, daca noi tot produsul il desfacem la noi, si nu il exportam!
E clar pentru toata lumea ca astfel de infractiuni se fac de cand sunt granitele insa in momentul de fata demonstrati inca o data, dupa scandaul din primavara anului trecut, ca acest guvern nu a fost capabil sa stopeze evaziunea fiscala si contrabanda la granitele Romaniei.
Rusine PDL-ului, ne-ati rapit 10 ani din viata !!!
Iar rezultate in urma actiunilor de anul trecut exista, dar nu reprezinta subiecte de senzatie pentru analize la televizor...
Exista declaratia 390 - VIES prin care se verifica clientul intracomunitar. De regula aceste incasari nu se pot face cash ci numai prin banca. Deci poate fi urmarit traseul cerealelor si al banilor. Si nu vad unde-i evazionistu' roman? Nu trebuie sa vindem si/sau sa exportam? De ce ne-ar freca pe noi cum NU declara unguru'? Ciudat articol!
Pana acum, de cand, este la anaf monser Blejnar,unde sau dus banii din evaziune?
Cum cred oamenii astia ca prostesc romanii cu minciuni sfruntate?!!!!
Se intampla acelasi lucru si in Romania cu produse tip FMCG aduse din tari UE inclusiv Ungaria (flori olandeze, carne de pui ungureasca, oua poloneze, etc.).
Cum dnul Blejnar este angajat al statului roman m-ar fi bucurat nu sa nu aloce resursele ANAF impotriva evaziunii din Ungaria (adica la iesirea produselor din Romania) ci, impotriva evaziunii din Romania (adica la intrarea produselor).
As dori sa stiu daca cele 6 tiruri confiscate ieseau din tara sau intrau in tara, si as mai dori sa stiu cat s-a recuperat din TVA-ul aferent importurilor din Ungaria. Multumesc
S-a dat ordinul ala cu evaziunea cu +1,5% in 60 de zile si dupa parerea mea exista 2 posibilitati:
1.Au facut actiunea asta la ordin ca sa dea bine la tv si sa ne mai impresioneze inca odata cu prostiile lor de luat ochii.
2.Sefii din ANAF au facut asta ca sa para ca fac ceva in cel mai pur stil romanesc, implementat bine in partid: sef nou, limbi multe.
In orice caz, aceasta actiune pare una de pescuire in caz ca prind ceva si au gasit asta de care sa se agate, ca sa nu iasa prost si sa nu se strice nici filierele de contrabanda bine organizate si conduse chiar de ei, ca doar nu se imbogatesc din salariu.
Ieri erau "tiruri intregi" azi sunt 6 tiruri. Poate nu e nici unul sau poate asta e raportul normal de retineri la frontiera pentru cercetari in 2-3 zile normale de activitate la vama. Poate astia sunt aia obisnuiti care incearca cate o smecherie si nu dau spaga, iar acum iata, ajung in presa, ca sa para limba lunga si prostul impresionat.
Nea Blejnar asta este ungur ?
Oricum agricultura din RO nu este facuta de producatorii individuali, trebuie cautat tot la anaf buba ! Dar cine are interes sa-si taie sponsorizarrea ?