Economia Marii Britanii s-a contractat in ultimul trimestru al anului 2011, dupa ce companiile au redus investitiile, relateaza Bloomberg.

Produsul Intern Brut a scazut in trimestrul patru cu 0,2 procente fata de cel de-al treilea trimestru al anului trecut, in linie cu estimarile economistilor, a anuntat Biroul National de Statistica din Londra, vineri.

Datele publicate au accentuat astfel riscurile privind relansarea economica, despre care guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a spus ca va fi "inceata si nesigura".

Investitiile private au scazut cu 5,6 procente, cea mai mare scadere de dupa primul trimestru al anului 2011. Cheltuielile de consum, antrenate si de aprecierea lirei sterline in fata dolarului, au crescut cu 0,5%, aceasta reprezentand prima crestere a cheltuielilor private din ultimul an si jumatate, sprijinind optimismul ca Anglia va evita recesiunea in acest an.

In acelasi timp, insa, rata somajului este in crestere, creditarea este slaba iar guvernul preseaza asupra reducerii cheltuielilor necesare echilibrarii bugetului.

"Putem vedea unele rezultate pozitive minore in primul trimestru din 2012 si putem evita recesiunea, insa scenariul de baza prevede o crestere zero pana in vara. Avem nevoie de o revenire a investitiilor inainte de a deveni putin mai optimisti", a mentionat Brian Hilliard, economist al Societe Generale din Londra si fost economist al bancii centrale.

Economia a recuperat pana acum doar jumatate din cele 7 procente pierdute in timpul recesiunii 2008-2009 - doar Japonia si Italia fiind in urma Marii Britanii, in G7 - si rata somajului se afla la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, de 8,4%. In preturi curente, salariile angajatilor au scazut cu 0,3 procente in cel de-al patrulea trimestru.

Primul ministru David Cameron a spus ca avertismentul dat de catre Moody's despre posibila pierdere a ratingului suveran sustine continuarea programului de taieri a cheltuielilor bugetare, de 150 miliarde de lire sterline, ceea ce va duce la concedierea a 700.000 de bugetari pana in 2017.