Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor Publice, execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2012, s-a încheiat cu un excedent de un miliard de lei (0,2 % din PIB), faţă de un excedent de 0,8 miliarde lei înregistrat la aceeaşi dată a anului precedent.

1. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 16,3 miliarde lei au fost cu 11,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali si cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.

La principalele venituri fiscale s-au înregistrat creşteri semnificative faţă aceeasi data a anului precedent, respectiv la taxa pe valoare adăugată, cu 15,4%, accize cu 41,7%, impozitul pe venit cu 17,8%, contribuţii de asigurari sociale cu 10,3%.

La nivelul administraţiilor locale au crescut atât veniturile din impozite şi taxe pe proprietate cu 6,6% faţă de anul precedent, cât şi veniturile nefiscale cu 33,7%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 27,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 15,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 10,6% faţă de anul precedent.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 44,1% mai mari faţă de anul 2011 şi dobânzi cu 42,7%.

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 6,2%, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi cheltuielile de personal cu 8,1%.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2,5 miliarde lei crescând în termeni nominali de 2,5 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.