Germania a mobilizat 160 de agenti de finante pentru a ajuta Grecia sa-si modernizeze administratia financiara, relateaza AFP.

Acesti functionari, toti voluntari, au fost recrutati in special pe criterii de limba - vorbesc fluent engleza si aproximativ zece dintre ei au cunostinte de limba greaca, a explicat secretarul de stat in ministerul german al Finantelor, Hans Bernard Beus, intr-o declaratie acordata revistei economice Witschaftswoche.

"Grecia se confrunta cu problemele pe care le-a cunoscut fosta RDG in 1990", spune ministrul regional al Finantelor din regiunea Rhenania de Nord - Westfalia, Norbert Walter-Borjans, citat de WiWo.

"Marile rezerve pe care le-au avut unii germani din est fata de cei din vest vor fi si mai mari la greci in ceea ce priveste Germania, in special din cauza vocilor disonante venite din Germania", avertizeaza el.

"Ajutarea Greciei trebuie sa ne determine sa analizam posibilitatea reactivarii agentilor de finante aflati la pensie", adauga si ministrul de Finante al bogatei regiuni Hesse, Thomas Schafer, care face parte din Uniunea Crestin-Democrata condusa de cancelarul Angela Merkel.

Trimiterea de functionari europeni in Grecia fusese evocata in septembrie de comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

La finele lui ianuarie, Germania a alimentat polemica legata de punerea sub tutela bugetara a Greciei. Aceasta propunere, venita din partea ministrului Finantelor, Wolfgang Schauble, a suscitat reactii dure nu doar din Grecia, ci si din alte mari state europene, printre care si Franta.