Guvernatorul Bancii Centrala a Ungariei, Andras Simor, aflat in centrul conflictului dintre guvernul conservator al lui Viktor Orban si Uniunea Europeana, s-a declarat vineri dispus sa lucreze pentru un salariu simbolic de un forint (0,3 eurocenti), relateaza AFP.

Prin aceasta decizie, se doreste "stoparea cat mai rapida a conflictului cu guvernul asupra salariului responsabililor bancii centrale, conflict care ar putea intarzia acordul dintre Ungaria si UE", a afirmat Andras Simor, intr-un comunicat publicat vineri seara la Budapesta.

In 2010, salariul lunar al guvernatorului MNB a fost redus drastic de guvernul controversatului premier Viktor Orban, de la opt milioane de forinti (27.500 euro) la doua milioane (6.800 euro).

Andras Simor denuntase atunci aceasta masura ca o atingere adusa independentei Bancii Centrale si a sesizat institutiile europene.

In 2011, Viktor Orban a mers si mai departe, impunand votarea unei legi constitutionale in Parlament, care poate fi modificata doar cu o majoritate de doua treimi, prin care creste influenta guvernului asupra Consiliului Monetar al MNB, care stabileste dobanda de interventie a devizei maghiare, forintul.

La jumatatea lunii februarie, Comisia Europeana a lansat trei proceduri de infringement impotriva Budapestei, dintre care una vizeaza reforma Bancii Centrale, in conditiile in care Bruxellesul estimeaza ca independenta sa este pusa in discutie.

In acest conflict dintre UE si Viktor Orban, care se duce si in domeniul noii legislatii asupra mass-mediei, a justitiei si a protectiei datelor, Comisia a propus in 22 februarie inghetarea a peste 500 de milioane de euro destinati Ungariei, pentru a sanctiona un deficit public prea mare.

Ori, Ungaria are urgent nevoie de un acord cu Uniunea Monetara si cu Fondul Monetar International, pentru a putea incasa un nou credit, intre 15 si 20 miliarde euro. In timpul crizei financiare din 2008-2009, Ungaria a scapat de faliment gratie unui credit de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si UE.