Europa, situatia sa economica precara si reformele institutionale urmeaza sa se afle in centrul discutiilor Summitului G20, care se deschide sambata in Mexic, relateaza AFP.

Ministrii de Finante si bancherii centrali din acest grup care reuneste tarile bogate si economiile emergente se vor reuni in capitala mexicana incepand cu ora locala 16,00 (22,00 GMT) pentru a analiza situatia economica mondiala, marcata in continuare de tensiunile de pe piata datoriilor publice din Zona Euro.

Vineri, Grecia a lansat cea mai ampla operatiune de restructurare a datoriei nationale din istorie, prin care se vor sterge 107 miliarde de euro imprumutati Atenei si se va amana data scadentei, concomitent cu reducerea dobanzilor, pentru alte 99 de miliarde de euro datorati sectorului privat.

Reglarea chestiunii datoriei grecesti a durat luni de zile iar Zona Euro nu pare sa profite din aceasta operatiune.

"Nimeni nu vrea ca aceasta criza sa se intinda la nesfarsit", afirmase vineri guvernatorul bancii centrale a Mexicului, Agustin Carstens.

"Este crucial ca autoriatile europene sa puna in practica urgent masurile politice si economice necesare pentru restaurarea increderii. Acest lucru va genera un cerc benefic in care intreprinderile vor dori mai mult sa investeasca, gospodariile isi vor majora cheltuielile si investitorii isi vor regasi interesul pentru datoria publica europeana", adaugase acesta.

Cele trei delegatii ale Zonei Euro (Germania, Franta si Italia) si cea a Uniunii Europene au venit aici pentru a-si asigura partenerii ca institutiile create pentru a preveni propagarea crizei vor fi intarite si mai mult.

Dorind sa se demarce de Atena, ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a explicat ca Grecia a ratat in ultimii doi ani prea adesea ocazia de a-si reforma economia.

Guvernele spaniol si italian, amandoua investite in noiembrie, dupa ultimul summit al G20 de la Cannes (Franta), si amandoua lansate in programe de reforma de inspiratie liberala, sunt citate adeseori in lume ca exemple de ceea ce Zona Euro ar trebui sa faca. Chiar si daca cele doua tari ar urma sa se confrunte cu o recesiune in 2012.

"Europa a facut multe progrese in incercarea de a convinge investitorii din lume si din Europa ca va face ceea ce este necesar", afirma vineri secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner.

G20 urmeaza sa publice o declaratie finala duminica, la ora 16,30 (22,30 GMT).